Δευτέρα, 7 Οκτ.
23oC Αθήνα

Έκλεισε η ημερομηνία για τη “μητέρα” των μαχών στη Βουλή

Έκλεισε η ημερομηνία για τη “μητέρα” των μαχών στη Βουλή

Την Δευτέρα 21 Μαρτίου, ημερομηνία που επιθυμούσε η Κυβέρνηση και δεν είχαν αντίρρηση οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, «κλείδωσε» από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής να διεξαχθεί η Προημερησίας Συζήτηση στην Ολομέλεια που ζήτησε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τα θέματα Δικαιοσύνης και διαφθοράς.

Την εισήγηση για την διεξαγωγή της συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, στις 21 Μαρτίου έκανε στην Διάσκεψη έκανε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης εξηγώντας πως δεν μπορεί να διεξαχθεί νωρίτερα καθώς υπάρχουν προγραμματισμένες υποχρεώσεις τόσο του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα καθώς στις 17 και 18 Μαρτίου υπάρχει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ , όσο και του ιδίου.

Με τον προσδιορισμό, πάντως της συζήτησης την μεθεπόμενη εβδομάδα, η Κυβέρνηση θέλησε να ξεπεράσει προς το παρόν τον «σκόπελο» που είχε μπροστά της, για την ερχόμενη Τρίτη, για να ανοίξει το θέμα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας καθώς εκκρεμούν το αίτημα της ΝΔ και από την προηγούμενη εβδομάδα το αντίστοιχο αίτημα του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος μάλιστα είχε λάβει και το «πράσινο» φως να συγκεντρώσει στοιχεία και να κάνει σχετική εισήγηση στην Επιτροπή.

Οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού στην ΔτΠ ζήτησαν να προηγηθεί η συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και μετά, ως επιστέγασμα και με τα όποια συμπεράσματα έχουν υπάρξει, να γίνει η συζήτηση της προημερησίας συζήτησης στην Ολομέλεια σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Άποψη με την οποία, φέρεται να διαφώνησαν, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου λέγοντας ότι πρώτα να γίνει η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια και μετά εάν υπάρχει λόγος να τεθεί και να εξεταστεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Θέση που επικράτησε καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ διαθέτουν την πλειοψηφία στην ΔτΠ.

Κύκλοι της Αντιπολίτευση, πάντως, εξέφραζαν την άποψη περί «μεθόδευσης» , το να προηγηθεί η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια από το θέμα να ανοίξει πρώτα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, βλέποντας ότι αυτό αποσκοπεί στο «αποδυναμωθεί» πολιτικά το θέμα από τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.

Βέβαια, όπως σχολίαζαν οι ίδιοι αντιπολιτευόμενοι κύκλοι της αντιπολίτευσης, η προημερησία συζήτηση στην Βουλή, στην οποία μπορεί να μιλήσουν εκτός των πολιτικών αρχηγών και οι αρμόδιοι υπουργοί (Ν. Παρασκευόπουλος και Δ. Παπαγγελόπουλος), δεν ακυρώνει μια ενδελεχή εξέταση του θέματος από την αρμόδια θεσμικά Επιτροπή της Βουλής που είναι η Θεσμών και Διαφάνειας. Και εκεί, υπογράμμιζαν, θα υπάρξουν όχι μόνο πολλές άλλες ακροάσεις εμπλεκόμενων αλλά και οι δύο υπουργοί θα κληθούν να απαντήσουν σε συγκεκριμένες ερωτήσεις που θα τους υποβάλλουν οι βουλευτές και όχι απλά να βγάλουν ένα λόγο από το βήμα της Ολομέλειας όπου θα αναφέρουν ότι εκείνοι επιθυμούν….

Πάντως, προς το παρόν… η συζήτηση δεν θα διεξαχθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας την ερχόμενη Τρίτη, αλλά το «ραντεβού» δόθηκε για τη Δευτέρα 21 Μαρτίου στην Ολομέλεια με τον Πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς για να διασταυρώσουν τα ξίφη τους…

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε