Εκτενές ρεπορτάζ του CNBC φιλοξενεί εκτιμήσεις πολλών οικονομολόγων για την επόμενη ημέρα των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου και κυρίως αναφέρονται στο ενδεχόμενο κανένα κόμμα να μην μπορέσει να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία και ούτε να υπάρξει ένας συνασπισμός κομμάτων.
Αναφερόμενο το αμερικανικό δίκτυο στις τελευταίες δημοσκοπήσεις μιλά για την οριακή διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία, σημειώνοντας πως το στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για να ενισχύσει τη θέση του μπορεί να πάει χαμένο.
Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ η θητεία του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση της χώρας στιγματίστηκε από τις σκληρές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, αλλά και από το αντάρτικο μέσα στο κόμμα που τελικά οδήγησε στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Και όλα αυτά με αντάλλαγμα ένα τρίτο μνημόνιο με νέα σκληρά μέτρα λιτότητας.
Επίσης γίνεται ιδιαίτερη μνεία στο γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας ζητά αυτοδυναμία αλλά τα στοιχεία δείνουν πως κανένα κόμμα δεν θα έχει αυτοδυναμία και αυτό σημαίνει πως θα πρέπει άμεσα να υπάρξει μία κυβέρνηση συνεργασίας. Επισημαίνεται δε πως το 61% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 67% της Νέας Δημοκρατίας νιώθουν ιδιαίτερα απαισιόδοξοι πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί το 2016.
Τόσο για τους οικονομολόγους όσο και για τους δανειστές, οι πρόωρες εκλογές είναι μιά πηγή περαιτέρω ανησυχίας.
Ο Γερμανός οικονομολόγος και πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ότμαρ Ίσινγκ, δήλωσε στο CNBC ότι το αποτέλεσμα των εκλογών «είναι εντελώς αβέβαιο». «Ο Τσίπρας έχει χάσει την δημοφιλία του και είναι απλά εικασίες για το τι είδους κυβέρνηση μπορεί να σχηματιστεί. Συνεπώς πιστεύω ότι το τελευταίο πράγμα που θα πρέπει να βιώσει η Ελλάδα καθώς χρειάζεται ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον για να εφαρμοστούν αμέσως οι μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε.
Όπως πρόσθεσε ο Ίσινγκ, «οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση χρειάζεται να δημιουργήσει συνθήκες σταθερότητας τόσο για τον ελληνικό λαό όσο και για τους επενδυτές. Διαφορετικά, φοβάμαι ότι η κρίση θα συνεχιστεί».
Ο Στίβεν Κινγκ, ανώτερος οικονομικός σύμβουλος της HSBC, τόνισε στο δίκτυο ότι πιθανώς θα υπάρξουν περισσότεροι πολιτικοί διαξιφισμοί για το πακέτο διάσωσης των 86 δισ. ευρώ και τους σκληρούς όρους που έχουν θέσει η δανειστές στη χώρα.
«Η Ελλάδα πρέπει να μειώσει το εργασιακό κόστος, να γίνει πιο ανταγωνιστική και να κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις και πιθανώς επ’ αυτού να υπάρξουν πολλές πολιτικές αντιδράσεις για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια. Η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε μια απίστευτη δέσμευση να τρέξει ένα πρωτογενές πλεόνασμα για τα επόμενα χρόνια και είναι δύσκολο να βρει άλλο παράδειγμα χώρας σε όλο τον κόσμο που να μην έχει δεχθεί το όφελος μιας κάποιας υποτίμησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας της. Επομένως, η Ελλάδα έχει μπροστά πολύ δρόμο ακόμη μέχρι να επιστρέψει σε μια αίσθηση οικονομικής κανονικότητας», κατέληξε.
Πηγή: Ημερησία