Το κυβερνητικό σχέδιο και τις μεγάλες αλλαγές που θα προωθήσει η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον κερδίσει στις εκλογές, ξεδίπλωσε σε αποκλειστική συνέντευξη στο newsit.gr ο κ. Γιάννης Δραγασάκης, αντιπρόεδρος στην προηγούμενη κυβέρνηση και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας.
Παρουσίασε τις αλλαγές που θα γίνουν στους φόρους, τα σχέδια που έχουν επεξεργαστεί για το ΦΠΑ, τις κατευθύνσεις της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, τους νέους κανόνες για τις επενδύσεις και την ίδρυση επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των καινοτόμων.
Αποκάλυψε τι θα διεκδικήσουμε για να γίνει το χρέος βιώσιμο, τους πυλώνες πάνω στους οποίους θα στηριχτεί το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, υποστήριξε ότι η ύφεση φέτος θα είναι μικρότερη από εκείνη που έχει αρχικά προβλεφθεί, καθώς και ότι το 2016 θα περάσουμε σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, πράγμα που θα μας δώσει τη δυνατότητα (μαζί με την ικανοποίηση και άλλων προϋποθέσεων) να βγει η χώρα στις αγορές το 2017.
Λυδία λίθος για την επιτυχία της νέας κυβέρνησης είναι το κράτος και γι΄ αυτό θα προωθηθούν ριζικές και βαθιές μεταρρυθμίσεις ώστε να καταστεί λειτουργικό και αξιόπιστο.
Όσον αφορά στο εκλογικό αποτέλεσμα ο κύριος Δραγασάκης τάσσεται αναφανδόν υπέρ της αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ και θεωρεί απαραίτητο όρο για την εφαρμογή του προγράμματος. Παράλληλα υποστηρίζει ότι απαιτείται η καθιέρωση της απλής αναλογικής και η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, το οποίο δεν διευκολύνει τις προγραμματικές συμφωνίες των κομμάτων.
Αναλυτικότερα στη συνέντευξη που παραχώρησε στο newsit.gr ο κ. Δραγασάκης προαναγγέλλει μεγάλες ανατροπές στους φόρους αν ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίσει κυβέρνηση και τονίζει ότι “θα προχωρήσουμε σε ανακατανομή των φορολογικών βαρών μεταφέροντας τα μεγαλύτερα βάρη στους δυνατούς ώμους και θα ελαφρύνουμε όσους ως τώρα έχουν πληρώσει πολλά».
Στόχος θα είναι επίσης στο φορολογικό πεδίο να δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και το κράτος και να σπάσει ο φαύλος κύκλος της αναξιοπιστίας. Με συγκεκριμένες πράξεις θα επιχειρήσουν να δείξουν ότι η πληρωμή των φόρων πιάνει τόπο.
Ιδιαίτερα για τον ΦΠΑ ο κύριος Δραγασάκης τονίζει ότι «δεν θέλαμε υψηλούς συντελεστές. Σημασία έχει να αυξηθεί η εισπραξιμότητα που σήμερα είναι στο 61%, πράγμα που σημαίνει ότι χάνονται δισεκατομμύρια κάθε χρόνο. Για το λόγο αυτό θα ενεργοποιήσουμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ενώ θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα για την επέκταση της χρήσης του πλαστικού χρήματος και των ηλεκτρονικών πληρωμών».
Αυτό θα επιτρέψει, όπως επισημαίνει ο κύριος Δραγασάκης να αυξήσουμε τα έσοδα πάνω από τις προβλέψεις. Εφόσον αυτό επιτευχθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει τρεις επιλογές:
– Στα νησιά που θα αυξηθεί ο ΦΠΑ να αφήσει ένα μέρος των μεγαλύτερων εισπράξεων για έργα και επενδύσεις από τους Δήμους και την περιφέρεια.
– Να μειωθούν οι συντελεστές του ΦΠΑ.
– Τα επιπλέον χρήματα να δοθούν για κοινωνικούς σκοπούς και την ενίσχυση των πλέον αδύναμων πολιτών.
Για το Ασφαλιστικό ο αντιπρόεδρος της προηγούμενης κυβέρνησης τονίζει με έμφαση ότι πρέπει να υπάρξει μεταρρύθμιση που θα την κάνουμε εμείς και όχι οι πιστωτές. Στόχο θα έχει να διασφαλιστούν οι συντάξεις μακροπρόθεσμα και να καταβάλλονται κανονικά. Θεωρεί τα σενάρια που ακούγονται προεκλογικά ως αβάσιμα και τονίζει πως «η επιτροπή που δημιούργησε ο κ. Κατρούγκαλος και τα σχέδια που επεξεργάζεται δεν έχουν καμία σχέση με τα σενάρια τρόμου που ακούγονται».
Πάντως, ο ίδιος συμφωνεί ότι η πραγματική και σίγουρη λύση θα δοθεί μόνο με την επαναφορά της οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης και μέσα από αυτούς θα προκύψουν ακόμα και αυξήσεις συντάξεων.
«Για το λόγο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ», λέει ο κ. Δραγασάκης, «έχει εκπονήσει ένα σχέδιο που θα ενισχύει τις επενδύσεις, θα προσελκύσει νέες, θα αξιοποιήσει τα ευρωπαϊκά προγράμματα και θα δώσει βάρος σε τομείς που η χώρα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως ο τουρισμός, ο αγροδιατροφικός τομέας, η ναυτιλία, η ενέργεια, η έρευνα και η καινοτομία».
Ειδικά για τις νέες καινοτόμες επιχειρήσεις ο κ. Δραγασάκης επισημαίνει: «Εχουμε εκπονήσει ειδικό πρόγραμμα νέων επιχειρήσεων και καινοτομίας. Περιλαμβάνονται κίνητρα και διευκολύνσεις για τη δημιουργία μας γιατί στόχος μας είναι όχι μόνο να ανακόψουμε τη φυγή των νέων στο εξωτερικό, αλλά και την παλλινόστησή τους.
Στις νέες τεχνολογίες, υπάρχουν πολλά μικρά μεν αλλά επιτυχημένα παραδείγματα και η χώρα μας έχει δυνατότητες να αναπτυχθεί σε αυτό τον τομέα. Το γνωρίζουμε και θα τύχη ιδιαίτερης φροντίδας και μέριμνας.
Για τους αγρότες, τη φορολογία και την ανάπτυξη του τομέα αυτού επισήμανε ότι έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα, που είναι η ποιότητα των προϊόντων και μειονέκτημα που είναι η χαμηλή προστιθέμενη αξία η οποία είναι στο ένα τρίτο εκείνης της Ιταλίας και της Ισπανίας και επομένως υπάρχουν προοπτικές.
Η νέα κυβέρνηση θα ξεκαθαρίσει το μητρώο των αγροτών και θα αποφασίσει ποιοι είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες με βασικό κριτήριο το εισόδημα που προέρχεται από την αγροτική απασχόληση και το υπόλοιπο εισόδημα.
Πιο αναλυτικά επισημαίνει: «Ανάμεσα στους δανειστές και σε εμάς υπάρχουν διαφωνίες για την οργάνωση της αγροτικής οικονομίας. Εκείνοι θέλουν και προωθούν τη δημιουργία μεγάλων αγροτικών εκμεταλλεύσεων, πράγμα ανέφικτο με βάση την κατάτμηση της γης, το μικρό κλήρο και τη νοοτροπία των αγροτών. Εμείς θέλουμε να οικοδομήσουμε ένα μοντέλο που θα είναι ανοιχτό μεν σε επιχειρήσεις, αλλά το σχέδιο περιλαμβάνει τη στήριξη της κλασσικής μικρής εκμετάλλευσης και την οργάνωση των παραγωγών για να μπορέσουν να αποκτήσουν το κρίσιμο μέγεθος ώστε με τη βοήθεια της πολιτείας να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις και τις δυσκολίες των σημερινών μεγάλων αγορών.
Για παράδειγμα όταν πήγα στην Κίνα αντιλήφθηκα πόσο δύσκολο είναι για μεμονωμένο παραγωγό να ανταποκριθεί στις ανάγκες για τροφοδοσία μεγάλων αγορών. Με τη συνεργασία τους μπορούν να πετύχουν συμφωνίες γιατί θα μπορούν να ικανοποιούν τη ζήτηση».
Για τη φορολογία των αγροτών τονίζει ότι θα καθιερώσουν ένα σύστημα φορολόγησης που θα προβλέπει την αφαίρεση δαπανών που έχουν γίνει με αποδείξεις, καθώς και την καθιέρωση τεκμαρτών δαπανών με αποτέλεσμα η τελική φορολογία να μην είναι μεγαλύτερη αφού οι συντελεστές θα εφαρμόζονται σε μικρότερο εισόδημα.
Ο κ. Δραγασάκης είπε ακόμα:
Χρέος: Η κατεύθυνση των αλλαγών είναι να γίνει μακροχρόνια βιώσιμο και μετρήσιμο. Είναι τεχνικά εφικτό να βρεθεί η λύση και εμείς στοχεύουμε το ετήσιο κόστος για την εξυπηρέτηση να είναι χαμηλότερο από το πρωτογενές πλεόνασμα κάθε έτους, ώστε να μπούμε σε πορεία μείωσης του χρέους και έτσι να περισσεύουν κονδύλια για επενδύσεις και ανάπτυξη.
Το θέμα είναι ανοιχτό, αλλά δεν είναι εύκολο, γι΄ αυτό χρειάζεται δυνατός ΣΥΡΙΖΑ για να διαπραγματευτεί. Και δεν είναι εύκολο, γιατί αυτό που θα δώσουν σε εμάς πρέπει να το δώσουν και σε άλλους που έχουν πρόβλημα με το χρέος.
Η ενίσχυση της διαπραγματευτικής ομάδας με ειδικούς και επιστήμονες από όλους τους χώρους είναι καλοδεχούμενη, λέει όταν τον ρωτάμε για την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης.
Εξοδος στις αγορές: Στόχος μας είναι αυτό να γίνει ακόμα και νωρίτερα από το 2017. Υπό ορισμένες προϋποθέσεις είναι εφικτό. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η άρση των capital controls, η ρηχότερη ύφεση φέτος από εκείνη που έχει προβλεφθεί αρχικά και η ανάκαμψη τουλάχιστον από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 , είναι 4 από τις προϋποθέσεις. Επίσης τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν αποκλείεται φέτος η χρονιά να κλείσει με μικρό πρωτογενές πλεόνασμα, αντί για έλλειμμα 0,25% που προβλέπεται στη συμφωνία. Κι΄ αυτό είναι άλλο ένα ατού για την έξοδο στις αγορές.
Υφεση: Τα πρώτα στοιχεία αυτό δείχνουν. Το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο μειώθηκε κατά πολύ, οι εξαγωγές χωρίς τα πετρέλαια αυξήθηκαν τον Ιούλιο, οι πωλήσεις αυτοκινήτων είναι υψηλότερες, όπως και στα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών.
Μάλιστα το τελευταίο τετράμηνο αναμένεται να πέσουν 7 δις. στην οικονομία και την αγορά. Τα 4 δις. από το ΕΣΠΑ και τα άλλα 3 δις. από τη δόση. Αν αυτό γίνει τότε σίγουρα η ύφεση θα είναι πολύ μικρή.
Ανασφάλιστοι εργαζόμενοι: Κατ΄ αρχήν να πω ότι έχει συμφωνηθεί η πάταξη της ανασφάλιστης εργασίας. Κάτι που είναι θετικό και αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Εχουμε επεξεργαστεί σχέδια ανά κλάδο και επιχειρηματική κατηγορία, γιατί δεν είναι το πρόβλημα ίδιο παντού και αμέσως μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης θα αναλάβουμε έντονη δράση.
Όμως για να επιτευχθούν όλα τα προηγούμενα απαιτείται ένα διαφορετικό κράτος επισημαίνει ο κύριος Δραγασάκης.
«Με το σημερινό κράτος δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε. Χρειαζόμαστε ένα κράτος που θα είναι ευέλικτο, θα μπορεί να συντονιστεί και να εργαστεί προς την κατεύθυνση της επίτευξης στόχων.
Σήμερα υπάρχουν μέσα στο κράτος βιλαέτια. Αυτά πρέπει να σπάσουν και ο κρατικός μηχανισμός να μπορεί να μπορεί να υπηρετήσει και να επιτύχει στόχους. Το κράτος να είναι παραγωγικό και όχι σπάταλο, να είναι στην υπηρεσία του πολίτη, να λύνει προβλήματα των πολιτών και των επενδυτών και όχι να τους κάνει τη ζωή δύσκολη. Γι΄ αυτό θα προωθήσουμε βαθιές και ριζοσπαστικές τομές και μεταρρυθμίσεις».
Η σημασία της επίτευξης στόχων από τις κρατικές υπηρεσίες οδηγεί και στις αλλαγές των προϋπολογισμών. «Αν προλάβουμε θα καθιερώσουμε από φέτος τους προϋπολογισμούς στόχων και θα αντικαταστήσουμε τους σημερινούς προϋπολογισμούς κονδυλίων».
Οσον αφορά στο εκλογικό αποτέλεσμα ο κ. Δραγασάκης επισημαίνει: Σήμερα απαιτείται μία ισχυρή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στις αλλαγές που προγραμματίζουμε. Μακροχρόνια απαιτούνται κόμματα αρχών με προγραμματικές συμφωνίες.
Είναι αναγκαία λοιπόν η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Το μπόνους των 50 εδρών δεν βοηθάει, δρα παρασιτικά και δεν ευνοεί τα κόμματα αρχών και την προώθηση προγραμμάτων. Γι΄ αυτό κι΄ εμείς θα προωθήσουμε την καθιέρωση της απλής αναλογικής σε όλο το φάσμα των εκλογικών αναμετρήσεων.
Θανάσης Λυρτσογιάννης