Site icon NewsIT

Εκλογές 2015 – Σφοδρή επίθεση Λαφαζάνη σε Παυλόπουλο: Σύσκεψη αρχηγών αλλιώς διαπράττεις εκτροπή

27.08.2015 | 15:30
Εκλογές 2015 – Σφοδρή επίθεση Λαφαζάνη σε Παυλόπουλο: Σύσκεψη αρχηγών αλλιώς διαπράττεις εκτροπή

- Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αμφισβήτησε ευθέως τις προθέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας! - «Ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πάνω από το Σύνταγμα», είπε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου - «Ο ΠτΔ δεν είναι εντολοδόχος κανενός, δεν διεκπεραιώνει αποφάσεις άλλων και έχει μόνο χρέος να προασπίζει το Σύνταγμα και τη δυνατότητα του λαού να ψηφίζει ελεύθερα και ενημερωμένος», είπε ακόμα - Ζήτησε εκλογές όχι νωρίτερα από τις 27 Σεπτεμβρίου και προειδοποίησε να μην αναγκαστεί να κάνει δηλώσεις που δεν πρέπει

Κανείς δεν περίμενε την σφοδρότητα της επίθεσης που θα εξαπέλυε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο κατά την παράδοση της εντολής σχηματιμσού κυβέρνησης.
Ο κ. Λαφαζάνης αμφισβήτησε τις προθέσεις του κ. Παυλόπουλου, τον κατηγόρησε για εκτροπή και απείλησε ότι θα γίνει πιο σκληρός ακόμα αν δεν εισακουστούν αυτά που ζητεί. Δηλαδή σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

«Ουδείς πολιτειακός παράγων είναι υπεράνω του Συντάγματος. Όλοι υποκείμεθα στο Σύνταγμα και όλοι κρινόμαστε από την ιστορία, με βάση το Σύνταγμα. Και το Σύνταγμα εφαρμόζεται κατά το γράμμα, το πνεύμα του και κυρίως, κατά την πρακτική που έχει διαμορφωθεί γενικότερα, τηρουμένων των αναλογιών, με βάση τις περιστάσεις που διανύουμε», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της “Λαϊκής Ενότητας” κ.Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε τον κ. Λαφαζάνη ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας που θα ακολουθήσει, θα τηρήσει στο ακέραιο τις διατάξεις του Συντάγματος και συγκεκριμένα του άρθρου 37 παρ.3. «Θα επικοινωνήσουμε τηλεφωνικώς μαζί στο πλαίσιο της εφαρμογής αυτής» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε: «Θέλω να πιστεύω ότι, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των διεργασιών, τις οποίες θα ακολουθήσω και το αποτέλεσμα των διεργασιών αυτών – εφόσον φθάσουμε σε εκλογές- οι εκλογές αυτές θα διεξαχθούν μέσα σε ένα κλίμα όπως ταιριάζει στον πολιτικό πολιτισμό της Ελλάδας, στην κρισιμότητα των περιστάσεων και ιδίως στις προσδοκίες του Ελληνικού Λαού».

Παραδίδοντας την διερευνητική εντολή ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε, ότι μονολότι δεν έβγαλε κυβέρνηση, η εντολή αξιοποιήθηκε, καθώς όπως σημείωσε «είδαμε τους εκπροσώπους σχεδόν όλης της κοινωνίας από την άποψη των κοινωνικών φορέων». Πρόσθεσε εξάλλου ότι αυτό που βγαίνει ως συμπέρασμα είναι ότι «πάνω απ΄όλα είναι το Σύνταγμα και ο ελληνικός λαός. Δεν είναι οι αρχηγοί πάνω από το Σύνταγμα, και ιδιαίτερα θα έλεγα, ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πάνω από το Σύνταγμα, πάνω από τη θέληση, τη βούληση του ελληνικού λαού και την ανάγκη για δημοκρατία και ενημέρωση, ενόψει εκλογών. Αυτό είναι πιο κρίσιμο. Και δεν αναφέρομαι σε σας. Λέγω γενικά: Οποιοσδήποτε Πρόεδρος, οποιοσδήποτε αρχηγός κόμματος δεν είναι πάνω από το Σύνταγμα. Είναι κάτω από το Σύνταγμα».

Παράλληλα, ανέφερε ότι σ΄αυτή την βάση μπορεί να υπάρξει μια ευρεία συνεννόηση, για να πάμε σε εκλογές με όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικό και δημοκρατικό τρόπο, για να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός και να πάμε σε εκλογές τηρώντας και το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος.

Ακολούθως, ο κ. Λαφαζάνης υποστήριξε αφήνοντας αιχμές κατά του κ. Παυλόπουλου αλλά και του κ. Τσίπρα ότι «οι μεγαλύτερες εκτροπές, αντισυνταγματικές και αντιδημοκρατικές, γίνονται στο όνομα της τήρησης του Συντάγματος και στο όνομα της Δημοκρατίας. Και εν, πάση περιπτώσει, εγώ δεν ξέρω να γράφει το Σύνταγμα για τηλεφωνικές επικοινωνίες. Το Σύνταγμα γράφει για συσκέψεις αρχηγών κομμάτων. Το Σύνταγμα λέγει για φυσική συνάντηση των πολιτειακών παραγόντων. Αν ήταν να υποκατασταθούν όλα αυτά με το τηλέφωνο, νομίζω ότι θα κάνουμε πολύ μεγάλο λάθος». Ο Πρόεδρος της “Λαϊκής Ενότητας” πρόσθεσε ότι «υποτιμάμε παρά πολλά πράγματα και κυρίως, την ανάγκη να μιλάνε οι άνθρωποι και οι πολιτειακοί παράγοντες μεταξύ τους. Να έχουν ζωντανή επικοινωνία».

Απαντώντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε : «Να είσθε βέβαιος ότι θα τηρήσω το Σύνταγμα. Σας ευχαριστώ πολύ». «Αυτό είναι. Θα το δούμε. Κι εγώ σας ευχαριστώ», πρόσθεσε ο κ. Λαφαζάνης.

Έξω από το Προεδρικό

Σε δηλώσεις του έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είπε: “Εξέφρασα κάποιες βασικές απόψεις για την περαιτέρω πορεία. Το πρώτο που είπε είναι ότι ο ΠτΔ δεν είναι εντολοδόχος κανενός, δεν διεκπεραιώνει αποφάσεις άλλων και έχει μόνο χρέος να προασπίζει το Σύνταγμα και τη δυνατότητα του λαού να ψηφίζει ελεύθερα και ενημερωμένος.

Και συνέχισε: «Είπα ότι είναι πρόκληση να πάμε άρον άρον σε εκλογές. Οι εκλογές δεν μπορεί να γίνουν νωρίτερα από τις 27/9. Είναι ευθύνη του να ανταποκριθεί στην πρόσκληση που του απηύθυνα και θα έχει ευθύνη αν δεν το πράξει. Κι αν δεν το πράξει, θα υποχρεωθούμε να κάνουμε δηλώσεις που δεν θέλουμε.»

Ο κ. Λαφαζάνης πρόσθεσε: «Αν χρειαστεί να διερευνηθεί η δυνατότητα για σχηματισμό κυβέρνησης πρέπει να γίνει σύσκεψη των αρχηγών κομμάτων. Να συγκαλέσει ο Πρόεδρος σύσκεψη  με τη φυσική παρουσία των αρχηγών κομμάτων. Το Σύνταγμα δεν προβλέπει τηλεφωνικές επαφές. Αυτά δεν γίνονται δια τηλεφώνου. Ο πολιτικός πολιτισμός και η Δημοκρατία επιβάλουν να γίνει σύσκεψη. Και εκεί κάθε πολιτικός αρχηγός θα αναλάβει την ευθύνη του.
Αν δεν γίνουν αυτά που εισηγούμαι, φοβάμαι ότι αυτά που θα κληθεί να κάνει ο Πρόεδρος δεν θα είναι υποβοηθούμενα της Δημοκρατίας. Οι μεγαλύτερες εκτροπές έχουν γίνει στο όνομα της Δημοκρατίας και του Συντάγματος. Ο Πρόεδρος πρέπει να εκτελέσει το συνταγματικό του καθήκον. Αν δεν το κάνει θα αντιδράσουμε σθεναρά».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version