Με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, συναντήθηκε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών. Μια συνάντηση που δεν πρόσθεσε τίποτα στο ρευστό πολιτικό σκηνικό της χώρας.
Η κα Γεννηματά, όπως δήλωσε, επιβεβαιώθηκε το… χάσμα που υπάρχει μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της Λαϊκής Ενότητας «καθώς το ΠΑΣΟΚ θέλει την Ελλάδα μέσα στην ευρωζώνη», όπως είπε.
Ωστόσο, υπήρχε σύγκληση απόψεων όσον αφορά το αίτημα Λαφαζάνη για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και το συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.
“Συμφωνούμε στη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Προβλέπεται από το Σύνταγμα και είναι εξαιρετικά σημαντικό”, είπε η κα Γεννηματά και πρόσθεσε:
Πρέπει οι αρχηγοί να συζητήσουμε για τις ευθύνες του καθενός και για το γιατί η χώρα οδηγείται σε εκλογές.
Από την πλευρά του, ο κ. Λαφαζάνης χαρακτήρισε “απολύτως απαράδεκτη” τη διεξαγωγή εκλογών πριν από τις 27 Σεπτεμβρίου, επαναλαμβάνοντας πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος “δεν είναι εντολοδόχος του Μαξίμου”.
Η δήλωση Λαφαζάνη μετά τη συνάντηση:
Στο πλαίσιο της εντολής που έλαβα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συναντήθηκα σήμερα, όπως όφειλα με βάση τη θεσμική λειτουργία και το Σύνταγμα, με την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, την κ. Γεννηματά. Γνωρίζετε νομίζω πάρα πολύ καλά, δεν χρειάζεται εγώ να πω τίποτε παραπάνω, ότι οι διαφορές μας με το ΠΑΣΟΚ είναι χαώδεις, είναι πολύ μεγάλες, είναι διαφορές στρατηγικού χαρακτήρα, όχι τώρα, δεκαετίες, γι’ αυτό δεν νομίζω να περίμενε κανείς ότι από αυτή τη συνάντηση θα προέκυπτε κάτι το θετικό όσον αφορά τη διακυβέρνηση της χώρας. Ωστόσο, είχαμε μια ουσιαστική συζήτηση με την κ. Γεννηματά και τους συνεργάτες της και αυτό που θέλω να υπογραμμίσω από αυτή τη συζήτηση είναι ότι θα είναι απολύτως απαράδεκτο να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές νωρίτερα από τις 27 Σεπτέμβρη. Όπως θα ήταν απολύτως απαράδεκτο, και το υπογραμμίζω και αυτό, να επιστρέψω την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να είναι άκαρπη και μετά να μη γίνει σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων, των προέδρων των κομμάτων γύρω από ένα τραπέζι.
Θέλω να πω για άλλη μια φορά ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι εντολοδόχος του Μαξίμου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λογοδοτεί στον ελληνικό λαό και προασπίζει τη δημοκρατία και τη δημοκρατική θεσμική λειτουργία. Επομένως πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε οι εκλογές να γίνουν κατά τέτοιον τρόπο που να διασφαλίσει, έστω και με τις διαδικασίες εξπρές με τις οποίες γίνονται οι εκλογές, την όσο το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση του ελληνικού λαού. Δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να πάει στις κάλπες ευρισκόμενος στο σκοτάδι σε σχέση με το τρίτο Μνημόνιο, που συνομολόγησε η κυβέρνηση, και τις συνέπειές του. Δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να πάει στις κάλπες και να είναι στο σκοτάδι για τα νέα μέτρα, τα οποία έρχονται αρχές Οκτωβρίου. Μέτρα σκληρότατα, τα οποία θα επιδεινώσουν περαιτέρω τη θέση του. Όλα αυτά είναι νομίζω αυτονόητα, λογικά και πρέπει να γίνουν σεβαστά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Επίσης, ξέρετε ότι έκανα μία πρόταση. Να καταργηθεί το μπόνους, το φεουδαρχικό μπόνους των 50 εδρών στον εκλογικό νόμο και να πάμε στις εκλογές που έρχονται με το σύστημα της απλής αναλογικής. Για να εκφραστεί ανόθευτα η θέληση του ελληνικού λαού. Δυστυχώς το Μαξίμου αγνόησε τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα αγνοεί και την πρότασή μου και δεν απαντάει. Παρόλο ότι η απλή αναλογική και η κατάργηση του μπόνους είναι δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ, ρητή και σαφής δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ τις δεσμεύσεις αυτές τις τηρώ. Και τις τηρώ με συνέπεια και σταθερότητα. Άκουσα την κ. Γεννηματά να λέει ότι έκανε την πρόταση για την κατάργηση του μπόνους κι εγώ δήθεν δεν πήρα θέση ως υπουργός της κυβέρνησης. Κάνει πολύ μεγάλο λάθος. Επανειλημμένα, και από τη θέση του υπουργού της κυβέρνησης, έλεγα με σαφήνεια και σταθερότητα για την ανάγκη καθιέρωσης της απλής αναλογικής. Ποτέ δεν ξέχασα την απλή αναλογική, είναι θέση μου, είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ και πάντοτε αυτή τη θέση την υποστήριζα, ανεξάρτητα από το πού βρισκόμουνα, είτε στο κόμμα, στο ΣΥΡΙΖΑ, είτε ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, είτε ως υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όσο ήμουν υπουργός. Αλλά μιας και η κ. Γεννηματά θέλησε να αφήσει αυτή την αιχμή, εγώ θα της θυμίσω ότι ο εκλογικός νόμος που ισχύει με το μπόνους των 50 εδρών είναι απαράδεκτος. Και ο φεουδαρχικός αυτός νόμος, είναι ψηφισμένος από το ΠΑΣΟΚ, όχι από μένα, ούτε από το ΣΥΡΙΖΑ. Απλώς το υπενθυμίζω αυτό για να μην ξεχνιόμαστε.