Site icon NewsIT

Εκλογές 2015 – “Κομμένα τα χρήματα αν δεν εφαρμόσετε το μνημόνιο” λένε οι δανειστές

17.09.2015 | 16:20
Φωτό από reuters.com

Φωτό από reuters.com

Μπορεί το διακύβευμα για τις επερχόμενες εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου να είναι το ποιος από τους Αλέξη Τσίπρα και Βαγγέλη Μεϊμαράκη θα εφαρμόσει... καλύτερα το τρίτο μνημόνιο, ωστόσο στην πλευρά των δανειστών υπάρχουν διαφορετικές ανησυχίες...

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, με την πρώτη ματιά η όποια ανησυχία για τους δανειστές δείχνει να είναι αβάσιμη κι αυτό γιατί η ανάγκη της Ελλάδας για χρήματα είναι τόσο επείγουσα που δεν υπάρχει περίπτωση να μην ακολουθήσει τις επιταγές του Μνημονίου, με οποιαδήποτε κυβέρνηση.

Συνεπώς, όποια κυβέρνηση θα ακολουθήσει τους όρους κατά γράμμα από τις… 21 Σεπτεμβρίου.

Το ότι και τα δύο μεγάλα κόμματα δεν ξεφεύγουν από αυτή τη γραμμή λέει πολλά, ωστόσο δεν επισκιάζει τις ανησυχίες των Ευρωπαίων. Ειδικότερα της Γερμανίας, που μέσω του εκπροσώπου της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διεμήνυσε ότι πρέπει να εκπληρωθούν όλοι οι όροι της συμφωνίας και φυσικά στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα.

Το Reuters σημειώνει πως τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης γνωρίζουν πως αν τα αποτελέσματά τους στην εφαρμογή του Μνημονίου είναι… “ισχνά”, τότε θα υπάρξει θέμα με τη χρηματοδότηση της χώρας.

“Αν η αξιολόγηση του Οκτωβρίου είναι επιτυχημένη, τότε θα απελευθερωθούν επιπλέον 3 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα. Χρήματα που αναμένεται να καλύψουν τις πληρωμές χρέους που έχει η χώρα, αλλά και τομείς που βρίσκονται υπ’ ευθύνη του κράτους. Αντίθετα, οι δανειστές θα σταματήσουν κάθε χρηματοδότηση αν κρίνουν πως η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της“, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η “πληγή” των capital controls

Το πρακτορείο ειδήσεων υπογραμμίζει ακόμη πως η ελληνική οικονομία συνεχίζει να δέχεται πλήγματα εξαιτίας των capital controls, άρα είναι σημαντικό να προχωρήσει άμεσα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κάτι που παραδέχεται και η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στο Reuters. Αναφέρει χαρακτηριστικά: “Η κορυφαία προτεραιότητά μας αμέσως μετά τις εκλογές είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών”.

Η επόμενη αξιολόγηση, που είναι προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο, ενδέχεται πάντως να καθυστερήσει αν υπάρξουν… παζάρια για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, κάτι που σημαίνει ότι η επόμενη δόση ενδέχεται να χρειαστεί να καλύψει μεγαλύτερη περίοδο, άρα και αυξημένες ανάγκες.

Οι άμεσες υποχρεώσεις της χώρας είναι προς το ΔΝΤ (1,3 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο) και περίπου 6 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, μέσα στον επόμενο χρόνο. Επιπρόσθετα, οποιαδήποτε καθυστέρηση δεν θα δημιουργήσει μόνο χρηματοδοτικό πρόβλημα στην Ελλάδα, αλλά θα μεταφέρει χρονικά και τη συζήτηση για το χρέος. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μετά την επιτυχή πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος από τους τεχνοκράτες των δανειστών.

Η πιθανότητα ακόμη κάποια κομμάτια του προγράμματος να αναθεωρηθούν, μοιάζει κοντά, ειδικά από τη στιγμή που οι Τσίπρας και Μεϊμαράκης θα προσπαθήσουν να έρθουν σε συμφωνία με τους δανειστές με στόχο να αμβλύνουν τα πλήγματα που θα επιφέρει το Μνημόνιο στους Έλληνες.

Το δημοσίευμα τονίζει ότι και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να χρησιμοποιήσουν το “Grexit” ως μελλοντικό όπλο στις συζητήσεις της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους.

Πηγή: reuters.com

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version