Πολιτική

Εκλογές 2015 – “Ποταμός” Λαφαζάνης: Ανάποδα να με κρεμούσαν στο Σύνταγμα, μνημόνιο δεν ψήφιζα

“Οι Έλληνες είναι σκλάβοι και η χώρα είναι αποικία. Νομίζετε πως οι πιστωτές κάνουν ό,τι κάνουν για να βγούμε από την κρίση; Κάνετε λάθος!”, δήλωσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης σε συνέντευξή του στο Mega.
 

Ο κ. Λαφαζάνης εξαπέλυσε επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως η Αριστερή Πλατφόρμα είχε… ψυλλιαστεί πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει… στροφή στη διαπραγμάτευση: “Κάποτε, αν έλεγε πως θα φέρει αυτή τη συμφωνία, θα έπεφτε το γέλιο της αρκούδας”. “Δεν υπήρχε περίπτωση να συνυπάρξουμε. Ανάποδα να με κρεμούσαν στο Σύνταγμα, μνημόνιο δεν ψήφιζα”, είπε χαρακτηριστικά.

Την αντίσταση και το δυνατό όχι στα μνημόνια προκρίνει ως εναλλακτική λύση για τη χώρα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, παραδεχόμενος ωστόσο ότι καμία εναλλακτική δεν θα είναι εύκολη και στεκόμενος στη σημασία της χρησιμοποίησης του “εργαλείου” του εθνικού νομίσματος για την εφαρμογή του προγράμματος της Λαϊκής Ενότητας.

“Η εναλλακτική πρώτα από όλα είναι να αντισταθείς, αν δεν αντιστέκεσαι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Στην κατοχή όταν έλεγες να αντιπαλέψουμε τους Γερμανούς κάποιοι μιλούσαν ειρωνικά. Οι Γερμανοί τότε με τα τανκς είχαν αλώσει όλη την Ευρώπη. Κάποιοι αποφάσισαν να αντισταθούν. Δεν είχαν μπροστά τους καμιά έτοιμη εναλλακτική λύση ούτε κανένα στρωμένο δρόμο, ούτε κανένα εύκολο δρόμο. Αλλά είχαν το τείχος της κατοχής μπροστά τους. Και σηκώσαν ψηλά την σημαία της αξιοπρέπειας για να προχωρήσει η Ελλάδα, να σταθεί η Ελλάδα. Το ίδιο έγινε και με την οθωμανική αυτοκρατορία. Δεν είπαν τότε να μην φύγουμε από το γρόσι”, είπε.

Και συνέχισε: “Εναλλακτική λύση είναι η αντίσταση, το όχι, το δυνατό όχι. Και από εκεί και πέρα βεβαίως αν χρειαστεί και εφόσον χρειάζεται θα προχωρήσει η χώρα και σε πιο ριζοσπαστικά μέτρα όπως την έξοδο από την Ευρωζώνη. Αν δεν είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά και μέχρι το τέλος τότε η άλλη λύση είναι να κάτσουμε στα αυγά μας στα μνημόνια, έναν αιώνα μνημόνιο, υποδούλωση, ταπείνωση, σκλαβιά. Τώρα, να μην παραποιούμε την πραγματικότητα, είμαστε σκλάβοι. Μπορεί να μην βλέπουμε τις χειροπέδες μας, να μην υπάρχει η δουλία, να έχει καταργηθεί η δουλία αλλά οι πολίτες οι Έλληνες είναι σκλάβοι. Η χώρα είναι αποικία και κυβερνάει μια μνημονιακή χούντα. Δεν έχουμε δημοκρατία. Μας αρέσουν όλα αυτά; Ας κάτσουμε στα αυγά μας. Βεβαίως. Νομίζουμε ότι θα έχουμε διέξοδο; Ότι οι πιστωτές μας δίνουν τις πιστώσεις για να μας βγάλουν από την κρίση; Κάνουμε πολύ μεγάλο λάθος”.

Για το εάν οι αλλαγές θα έρθούν εύκολα και άμεσα είπε: “Ούτε μάγος είμαι, ούτε μια συνταγή έχω να πέσει από τον ουρανό και ξαφνικά να αλλάξει η πραγματικότητα. Ο,τι κάνουμε από εδώ και μπρος, ακόμα και να κάνουμε μια προσπάθεια να βγούμε από την κρίση και να είναι θετική η προσπάθεια, είναι δύσκολη. Τι λέμε εμείς; Ότι έχουμε ένα πρόγραμμα. Πρέπει να εφαρμόσουμε ένα ριζοσπαστικό προοδευτικό πρόγραμμα για να βγει η χώρα μας από την κρίση και να προχωρήσει στην ανασυγκρότηση. Λέμε ότι πρέπει να μπει τέρμα στη λιτότητα. Λέμε ότι πρέπει να μπει τέλος στη φορολεηλασία των μικρομεσαίων στρωμάτων διότι πνίγει την οικονομία, πνίγει την κοινωνία. Και πνίγει και κάθε ίχνος ανάπτυξης, ιδέα ανάπτυξης. Λέμε ότι πρέπει να μπει τέρμα στο ξεπούλημα της χώρας. Δεν γίνεται να τα πουλάμε όλα. Δεν γίνεται να τα πουλήσουμε όλα και μάλιστα σε ξένα συμφέροντα”.

Μίλησε μάλιστα συγκεκριμένα για την πώληση του αεροδρομίου των Χανίων: “Τώρα ήρθα από τα Χανιά. Πήγα στο αεροδρόμιο. Πωλείται το αεροδρόμιο των Χανίων. Που πωλείται το αεροδρόμιο των Χανίων; Στη Fraport και στη Lufthansa. Τι είναι η Fraport και η Lufthansa. Είναι γερμανικές κρατικές εταιρείες. Και αυτό το λέμε ιδιωτικοποίηση. Γιαυτό πρέπει να χρησιμοποιηθεί σαν εργαλείο, ως μέσο το εθνικό νόμισμα. Γιατί μέσα στην Ευρωζώνη δεν μας επιτρέπουν να τα κάνουμε. Διότι η Ευρωζώνη δεν συνιστά απλά ένα χώρο όπου μπορούν να ασκηθούν πολλές επιλογές, εναλλακτικές, διαφορετικές, κτλ, είναι ένας χώρος που επιβάλλει πρόγραμμα, επιβάλλει κατεύθυνση, επιβάλλει ακόμα και ιδεολογία. Επιβάλλει λιτότητα. Άρα για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα άλλο εργαλείο το οποίο θα μας επιτρέψει να ακυρώσουμε τα μνημόνια”.

Ερωτηθείς για το εάν ήξερε για την στροφή του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: “Αν έλεγε στην κυβέρνηση, στο ΣΥΡΙΖΑ, στα κυβερνητικά ή συλλογικά όργανα, αν έλεγε κανείς ότι θα υπογράψουμε νέο μνημόνιο, θα έπεφτε το γέλιο της αρκούδας. Ούτε ως αστείο δεν θα θεωρείτο”.

Και πρόσθεσε: “Η στροφή δεν ήρθε ξαφνικά. Όλοι ήμασταν ψυλλιασμένοι. Εμείς στην Αριστερή Πλατφόρμα ήμασταν ψυλλιασμένοι και εγώ. Το ενδεχόμενο να υπάρξει μνημονιακή στροφή στον ΣΥΡΙΖΑ για μένα ήταν υπαρκτό ενδεχόμενο. Δεν το έλεγα δημοσίως, γιατί αν το έλεγα δημοσίως θα έκαιγα όλη την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ. Και όποτε προσπάθησα να πω κάτι δημοσίως το οποίο να ήταν κάπως διαφορετικό έπεφτε βροχή επάνω μου η επίθεση. Αν θυμάστε εγώ είχα πει σε κάποια φάση ότι δεν είμαστε έτοιμοι για κυβέρνηση. Ξέρετε τι έγινε; Θύελλα. Λες και είπα κάτι το απίστευτο. Κατηγορηματικά οι πάντες από τον Αλέξη τον Τσίπρα μέχρι τον θυρωρό των κυβερνητικών συνεδριάσεων ήμασταν κατά των μνημονίων και με φανατισμό. Υπέρ της ακύρωσης”.

“Εγώ ήξερα ότι για να ακυρώσεις τα μνημόνια, πρέπει να έχεις ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας εναλλακτικής προοπτικής, ακόμα και έξω από την Ευρωζώνη. Για να μπορείς να προχωρήσεις στην αντιμνημονιακή πολιτική”, τόνισε ο κ. Λαφαζάνης και συμπλήρωσε: “Αυτό μου το αμφισβητούσανε πάντοτε”.

Σχετικά με το εάν ειδοποιήθηκε για την στροφή τόνισε ότι δεν υπήρξε καμία ειδοποίηση. “Ξαφνικά άρχισε μια στροφή για συμφωνία όταν ήρθαμε στην κυβερνητική επιτροπή και μας παρουσίασε την πρόταση που θα κάνει στα ευρωπαϊκά όργανα. Αυτή η πρόταση ήταν στην ουσία ένα νέο μνημονίο. Η κυβερνητική επιτροπή τότε συμφώνησε με μια διαφωνία, τη δική μου και μάλιστα εξέπληξε το γεγονός ότι δεν βρέθηκε άλλος ένας για αυτή την πρόταση που ήταν κατάπταιστη να πει όχι. Ή τουλάχιστον να εκφράσει ζωηρές επιφυλάξεις. Είδα ένα κλίμα τότε στην κυβερνητική επιτροπή, λυπάμαι που το λέω που μου θύμιζε εικόνα ΝΔ”.

“Μετά κατέληξε σε αυτό το γνωστό μνημόνιο, το σκληρότατο μνημόνιο το οποίο ήταν καταστροφικό για τη χώρα και βεβαίως ακολούθησαν οι ψηφοφορίες στη Βουλή”, πρόσθεσε.

Για την απειλή κλεισίματος των τραπεζών υπογράμμισε: “Η απειλή επικρέματο. Άλλωστε ήταν γνωστό το φαινόμενο της Κύπρου. Και η Κύπρος υπέστη περίπου αυτό τον ωμό εκβιασμό. Και εμείς λέγαμε και ο Αλέξης Τσίπρας και όλοι ότι εμείς δεν θα γίνουμε δεύτερη Κύπρος. Το λέγαμε εν πλήρει γνώση ότι μπορεί να υποστούμε έναν τέτοιο εκβιασμό και ότι εμείς θα έπρεπε να αντιδράσουμε στον εκβιασμό”.

Ερωτηθείς για το εάν είχε συμφωνηθεί εναλλακτικό πλάνο όπως δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης απάντησε: “Δεν είχαμε συμφωνήσει, εγώ δεν ξέρω καμιά τέτοια συζήτηση να έχει γίνει σε κυβερνητικό όργανο. Εγώ ξέρω ότι όποτε ετίθετο θέμα εναλλακτικής λύσης και σχεδίου Β έπεφτε πανικός, τρόμος και φόβος, δεν ελέγετο ούτε η λέξη εθνικό νόμισμα, θεωρείτο απαγορευμένο, ουδέποτε έχει γίνει ουσιαστική συζήτηση για μια εναλλακτική λύση στα πλαίσια του ΣΥΡΙΖΑ”.

Αναφορικά με το ορόσημο του διαχωρισμού ανέφερε: “Από τη στιγμή που η ηγεσία της κυβέρνησης αποφάσισε να συνομολογήσει μνημόνιο και πήγαινε να υπογράψει μνημόνιο άρχισε ο διαχωρισμός. Ο διαχωρισμός ήταν έντονος και ουσιαστικός. Εμείς δεν μπορούσαμε να συμπορευτούμε με μια κυβέρνηση, με ένα κόμμα που συνομολόγησε μνημόνιο και θα εφάρμοζε μνημονιακές πολιτικές”.

Προέβλεψε μάλιστα ότι το μνημόνιο δεν θα εφαρμοστεί, αρνούμενος παράλληλα να δώσει όχι μόνο εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ψήφο ανοχής: “Όσες συγκηβερνήσεις και να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ και να βάλει σάλτσα από Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ το μνημόνιο αυτό δεν θα εφαρμοστεί”. “Από τη στιγμή που οποιοσδήποτε εφαρμόζει μνημονιακές πολιτικές δεν υπάρχει δυνατότητα συνύπαρξης. Εδώ πάμε για συντάξεις 330 ευρώ κατώτατη σύνταξη. Θα συμφωνήσουμε και θα δώσουμε ανοχή; Πόλεμο θα κάνουμε γιατί καταστρέφουν τη χώρα”, κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα