Την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε εκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης. Την ίδια στιγμή, 31 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος αναφέρουν πως η πρόταση που κατά την ΔΗΜΑΡ υιοθετήθηκε από την ΚΕ, για κοινή κάθοδο στις εκλογές με το ΠΑΣΟΚ, δεν έχει την πλειοψηφία! Μύλος!
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής» και θα δημοσιευθεί αύριο ο κ. Κουβέλης αναφέρει ότι «οι προγραμματικές επεξεργασίες του κόμματος, οι θέσεις του όπως αυτές επικυρώθηκαν και από το πρόσφατο συνέδριο αλλά και το αξιακό φορτίο της ανανεωτικής Αριστεράς που μεταφέρει, δεν δικαιολογούν πολιτικά και δεν επιτρέπουν την επιλογή εκλογικής σύμπλευσης με το ΠΑΣΟΚ», ενώ ξεκαθαρίζει ότι ακόμα και αν η πλειοψηφούσα τάση της ΚΕ του κόμματος το επιβάλει «δεν είμαι διατεθειμένος σε καμία περίπτωση να συνεργήσω».
Για τον ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι «Το στοίχημα είναι να αποδείξει ότι η Αριστερά δεν είναι κατάλληλη μόνο για να αντιπολιτεύεται, αλλά ικανή να κυβερνά με κοινωνική ευαισθησία, ρεαλισμό και ευθύνη. Και σ’ αυτή την υπόθεση οφείλουν να συμβάλλουν όλοι, βάζοντας κατά μέρος ιδιοτέλειες, σκοπιμότητες και προσωπικές στρατηγικές», ενώ απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τις αναφορές «στο όνομά του στο πλαίσιο διεύρυνσης που συζητά η Κουμουνδούρου» εξηγεί πως ποτέ δεν έβαλε το προσωπικό πάνω από το συλλογικό και πως «και με τούτο απαντώ σε διάφορα ανύπαρκτα και αβάσιμα που εξακολουθούν να διακινούν διάφοροι κύκλοι». Επίσης αναφέρει ότι «Πέρα από όσα ακούγονται ή γράφονται, η φροντίδα μου δεν είναι άλλη από το να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στην προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου και στην έξοδο της χώρας από το θανάσιμο κύκλο της κρίσης».
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης χαρακτηρίζει τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους «βαριά», αλλά όπως εξηγεί: «Αν συνοδευτεί από ένα πακέτο πολιτικών – και τούτο είναι δυνατό – που θα αντιρροπεί τη λιτότητα, μαζί με μια πολιτική ανάπτυξης και από μια νέα συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους, μπορεί να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να γυρίσει η χώρα σελίδα».
Τέλος για τα σενάρια επιστροφής στη δραχμή, θεωρεί ότι μια μερίδα στελεχών της Αριστεράς «εγκλωβίσθηκε σε ένα σχέδιο καταστροφής, που θα βαλκανοποιούσε τη χώρα και θα βύθιζε στη μόνιμη φτώχεια τους πιο φτωχούς και αδύναμους συμπολίτες μας», αλλά «ευτυχώς, η μεγάλη πλειοψηφία του κυβερνώντος κόμματος και ιδίως ο πρωθυπουργός απέτρεψαν το σχέδιο και κράτησαν τη χώρα στη φυσική κοιτίδα της: την ευρωζώνη. Τα συμφέροντα της κοινωνίας, άλλωστε, και ειδικά των κοινωνικών ομάδων που χτυπήθηκαν βαρύτατα από την κρίση, συνδέονται άρρηκτα με την παραμονή μας στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Νωρίτερα, Φώφη Γεννηματά και Θανάσης Θεοχαρόπουλος έδωσαν τα χέρια και θα ενώσουν τις δυνάμεις τους, κατεβαίνοντας στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου με κοινό ψηφοδέλτιο.
Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ
Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής για τη συγκρότηση της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ.
Αναλυτικά η απόφαση:
«Η Δημοκρατική Αριστερά υλοποιώντας τις αποφάσεις του 4ου Συνεδρίου και βασισμένη στις ιδρυτικές της αρχές προχωράει στη δημιουργία συμπαράταξης που θα είναι αφετηρία για την διαμόρφωση ενός ισχυρού πόλου του ευρύτερου προοδευτικού χώρου της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας. Η συμπαράταξη με το ΠΑΣΟΚ θα ενισχύσει την ταχεία μετεξέλιξη, ανανέωση και συνεργασία των υφιστάμενων κομμάτων του προοδευτικού χώρου με στόχο τη δημιουργία ενός ευρύτερου σχήματος που θα διεκδικήσει ευθύνες στη διακυβέρνηση της χώρας.
Οι συνεργασίες μας με άλλες πολιτικές δυνάμεις για την προώθηση στόχων ευρύτερης σημασίας είναι συστατικό στοιχείο της πολιτικής μας ταυτότητας. Αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι συμμαχίες με βαθιά προοδευτικό περιεχόμενο. Με πολιτικό περιεχόμενο που αναμφισβήτητα θα μετακινεί τον άξονα των πολιτικών πραγμάτων από τη συντηρητική προς την προοδευτική κατεύθυνση. Στόχος δεν μπορεί παρά να είναι η συσπείρωση και συνεργασία των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων στο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού.
Είμαστε απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές και στον νεοφιλελευθερισμό, αλλά και ενάντια στον κρατισμό κάτω από οποιαδήποτε ομπρέλα και να κρύβεται. Στόχος μας είναι η προώθηση ενός προγράμματος προοδευτικής αλλαγής στη χώρα με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Συστατικά στοιχεία της συνεργασίας μας είναι πρώτον η παραμονή της χώρας στο ευρώ και δεύτερον η δέσμευση σε ένα προοδευτικό πολιτικό πρόγραμμα. Για αυτούς τους λόγους δεν μπορεί να υπάρχει συναίνεση στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και στον κρατισμό. Δεν μπορεί να υπάρξει διέξοδος μέσα από ένα πλαίσιο συντηρητικών πολιτικών. Η χώρα χρειάζεται την προώθηση ενός σχεδίου εξόδου από την κρίση που θα διασφαλίζει την ευρωπαϊκή προοπτική με όρους δημοκρατίας και θα την ανασυγκροτεί σε προοδευτική κατεύθυνση μέσα από δημοκρατικές δομικές μεταρρυθμίσεις.
Η συνεργασία αυτή θα είναι μια ισότιμη σχέση μεταξύ κομμάτων που την απαρτίζουν. Άλλωστε οι πολιτικές μας θέσεις με αυθεντικό τρόπο εκφράζονται με την πολιτική και οργανωτική μας αυτονομία, η οποία διασφαλίζεται στο ακέραιο. Η προγραμματική συμφωνία αποτελεί τον θεμέλιο λίθο αυτής της συνεργασίας. Το λογότυπο του συνεργατικού σχήματος προτείνεται να συμπεριλαμβάνει τον τίτλο Δημοκρατική Συμπαράταξη καθώς και τα ονόματα και σήματα των κομμάτων που την απαρτίζουν. Διασφαλίζεται η οργανωτική και πολιτική αυτονομία της ΔΗΜΑΡ με την εξασφάλιση οργανωτικών και οικονομικών μέσων. Θα υπάρξει κοινή εκλογική επιτροπή η οποία θα έχει την πλήρη πολιτική ευθύνη για την διεύθυνση του εκλογικού σχήματος. Κεντρικό ρόλο θα έχουν οι δύο πρόεδροι των κομμάτων της συμπαράταξης, οι οποίοι θα έχουν τον γενικό συντονισμό. Επίσης θα υπάρχει κοινό γραφείο τύπου με δύο εκπροσώπους (ένας από κάθε κόμμα). Η δυνατότητα παρουσίας υποψηφίων της Δημοκρατικής Αριστεράς υπάρχει για όλα τα ψηφοδέλτια της χώρας καθώς και δυνατότητα εξασφάλισης κοινοβουλευτικής παρουσίας.»
Επίσης η Κεντρική Επιτροπή απέρριψε την πρόταση για τη διεξαγωγή διαρκούς συνεδρίου λόγω της αμεσότητας της εκλογικής μάχης.
Την αντίθεσή τους στην εκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ εκφράζουν με δήλωσή τους 31 μέλη της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ, ανάμεσά τους και ο Φώτης Κουβέλης, ενώ υποστηρίζουν πως η πρόταση που, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα από το κόμμα, υιοθετήθηκε από την ΚΕ, δεν έχει την πλειοψηφία.
Όπως αναφέρουν: «Η πρόταση για εκλογική σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ δεν συγκεντρώνει την πλειοψηφία των μελών της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς» και εξηγούν ότι «από τα 83 μέλη της Κ.Ε, 40 μέλη της καταψηφίζουν την πρόταση, είτε με τη συμμετοχή τους στη συνεδρίαση, είτε με κείμενο που κατέθεσαν, όσοι για αντικειμενικούς λόγους δεν μπόρεσαν να παραστούν. Επιπλέον, 2 μέλη ψήφισαν λευκό και ένα παρών».
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι κατά της πρότασης για εκλογική σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν οι:
1 ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΦΩΤΗΣ
2 ΑΓΓΕΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
3 ΑΚΡΙΤΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
4 ΑΛΕΒΙΖΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ
5 ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ
6 ΑΡΑΒΟΥ-ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ ΣΟΦΙΑ
7 ΑΡΣΕΝΗ ΤΖΕΝΗ
8 ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΙΩΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
9 ΓΑΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
10 ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗ ΜΑΡΙΑ
11 ΓΚΟΡΟΥ ΑΘΗΝΑ
12 ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΟΝΗΣ
13 ΖΑΨΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
14 ΖΟΡΚΑΔΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
15 ΙΝΤΖΙΔΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
16 ΚΑΛΛΙΠΟΛΙΤΗ ΔΩΡΑ
17 ΚΑΡΑΝΤΖΟΛΑ ΕΛΕΝΗ
18 ΚΛΑΔΗ ΒΑΡΒΑΡΑ
19 ΚΟΥΒΕΛΗ ΜΑΡΙΑ
20 ΚΟΥΤΡΟΥΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
21 ΚΩΛΛΕΤΗ ΧΡΗΣΤΙΝΑ
22 ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
23 ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
24 ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
25 ΜΑΧΑΙΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
26 ΜΙΧΑΛΑΚΕΑ ΑΘΗΝΑ-ΧΡΙΣΤΙΝΑ
27 ΠΑΛΑΜΑΡΙΖΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
28 ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝ ΠΑΝ)
29 ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΑΚΗΣ
30 ΠΕΤΡΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
31 ΠΡΟΒΑΤΑΣ ΦΩΤΗΣ
32 ΡΩΜΑΝΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
33 ΣΑΜΠΑΤΑΚΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
34 ΣΚΟΠΟΥΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
35 ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
36 ΣΤΕΦΑΝΗΣ ΝΙΚΟΣ
37 ΣΧΕΤΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
38 ΤΣΟΥΚΝΙΔΑΣ ΑΡΗΣ
39 ΦΩΤΕΙΝΟΣ ΘΡΑΣΟΣ
40 ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ
ΛΕΥΚΟ ΨΗΦΙΣΑΝ
41 ΚΟΥΤΣΟΥΓΕΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
42 ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΠΑΡΟΝ ΨΗΦΙΣΑΝ
43 ΧΑΛΑΖΩΝΙΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ