- Τρείς οι δρόμοι που μπορούν να ακολουθήσουν οι βουλευτές που πρόκεινται στον Παναγιώτη Λαφαζάνη - Το όριο των 162 "ναι" έθεσε σήμερα ο Αλέκος Φλαμπουράρης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης - Μετά τις 20 Αυγούστου οι κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα - Αύριο επιστρέφει στην Αθήνα και αναμένεται τις επόμενες μέρες να ανοίξει τα χαρτιά του - Αναπόφευκτες οι εκλογές μέσα στον Σεπτέμβριο
Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης “χάλασε κατά κάποιο τρόπο τα σχέδια της Αριστερής Πλατφόρμας”. Κι αυτό, γιατί πολλά είναι τα στελέχη της που δεν θέλουν να είναι εκείνοι που θα ρίξουν την πρώτη αριστερή κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ όλα έδειχναν ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες όσον αφορά την απόσχιση των Λαφαζανικών από τον ΣΥΡΙΖΑ οι διαδικασίες έχουν “παγώσει”.
Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση, λένε καλά πληροφορημένες πηγές ότι οι 32 του Παναγιώτη Λαφαζάνη θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξη Τσίπρα για να εφαρμόσει το τρίτο Μνημόνιο.
Ωστόσο, λένε ότι εκτός από την αποχώρηση από το κόμμα υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές στην ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, όπως η αποχή ή να ψηφίσουν παρών.
Πάντως, η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναπόφευκτη και είναι κάτι που όπως όλα δείχνουν το θέλουν και οι δυο πλευρές.
Εκνδεικτικό πάντως του κλίματος μέσα στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ και των δεύτερων σκέψεων που υπάρχουν είναι το πως σκέφτονται στελέχη που στην ψηφοφορία του Μνημονίου ψήφισαν “παρών”.
«Παρόλες τις διαφωνίες μας, μας ενώνει μια πραγματική και μεγάλη αγωνία να παραμείνουμε ενωμένοι ως ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε η βουλευτής του κόμματος Βασιλική Κατριβάνου στην ΕΡΤ.
Η κ. Κατριβάνου, η οποία συνυπογράφει την επιστολή των 17 στελεχών, εκτιμά ότι «οι διαφορές είναι πολύ σημαντικές και η ενότητα έχει πληγεί επίσης σημαντικά».
Εξηγώντας το «παρών» που ψήφισε στη Βουλή, αναφέρει ότι παρά το γεγονός πως δεν μπορούσε να ψηφίσει το μνημόνιο, «στηρίζει» την κυβέρνηση «για όλα όσα έχει κάνει το προηγούμενο διάστημα» προσθέτοντας ότι συγχρόνως, δεν θεωρεί πως «ένα Grexit αυτήν τη στιγμή, χωρίς καμία προετοιμασία, ήταν η σωστή πρόταση».
«Θεωρώ ότι η κυβέρνηση και το πάλεψε για να έρθει εδώ που ήρθε και εκβιάστηκε» προσθέτει.
Ερωτηθείσα τι θα πράξει αν ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης, δηλώνει ότι θα τη δώσει, ενώ προτείνει να διεξαχθεί άμεσα συνέδριο πριν από οποιαδήποτε κίνηση εκλογών, προκειμένου «να μας δώσει μια κατεύθυνση, να έχουμε μια νέα δέσμευση, για το πού θα πάμε».
Το όριο που θέτει το Μέγαρο Μαξίμου για να μην πέσει η κυβέρνηση και να μην γίνουν πρόωρες εκλογές, έθεσε ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Ο κ. Φλαμπουράρης είπε ότι ο αριθμός 162 είναι ικανός να δώσει στην κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο της και κάλεσε τους συντρόφους του να μην την ρίξουν.
«Θα είναι αδικία να πέσει η κυβέρνηση από τους βουλευτές της», είπε ο Αλέκος Φλαμπουράρης.
Ο κ. Φλαμπουράρης είπε ακόμα ότι «όλη η ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτεται ποιο είναι το καλύτερο που μπορεί να γίνει και σίγουρα κανείς από αυτούς δεν θα ήθελε να καταψηφίσει μια κυβέρνηση της αριστεράς η οποία αναγκάστηκε να προχωρήσει κάποια μέτρα».
Πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν εκλογές, δήλωσε στον «ΣΚΑΙ» ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης.
Επεσήμανε ότι η σημερινή πραγματικότητα, έτσι όπως αυτή έχει διαμορφωθεί, είναι πολύ διαφορετική από το προηγούμενο διάστημα και δεν πρέπει να παίζουμε με τη δημοκρατία. «Πρέπει να καταστρώσουμε σχέδιο ανασυγκρότησης πέρα από το μνημόνιο» τόνισε.
Ο υπουργός υποστήριξε ότι χρειάζεται δημοκρατική νομιμοποίηση από την κοινωνία, καθώς οι κινήσεις τής κυβέρνησης πρέπει να εγκριθούν από τον λαό. Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι η αυτοδυναμία, είπε.
Εξάλλου, σύμφωνα με την ίδια πηγή, κ. Σκουρλέτης μίλησε για τις πολιτικές εξελίξεις λέγοντας: «Περάσαμε τρεις εβδομάδες με απανωτά χτυπήματα στη λειτουργία της κυβέρνησης. Αντιλαμβάνομαι το σοκ που έχουν υποστεί ψηφοφόροι και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αναγνωρίζω το δικαίωμα στους διαφωνούντες να εκφραστούν με μια ψήφο».
Νωρίτερα, μιλώντας στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης είπε για τις πρόωρες εκλογές: «Προέχει να “κλειδώσει” η συμφωνία, να υπογραφεί η σύμβαση με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας, να δοθεί η πρώτη δόση του δανείου και να αρχίσει η εφαρμογή αυτού του προγράμματος».
Ο κ. Παπαδημούλης επισήμανε ότι πρέπει «την ίδια ώρα η κυβέρνηση να αρχίσει να επιτυγχάνει αποτελέσματα στους τομείς προτεραιότητας που είχε θέσει πέρα απ’ το μνημόνιο που είναι: διαφθορά, φοροδιαφυγή, γραφειοκρατία, επενδύσεις, στήριξη στο μέτρο του εφικτού των ασθενέστερων, προκειμένου αυτή η αναγκαστική επιλογή να συμπληρωθεί με επιλογές που μπορούν να ανακουφίσουν».
Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι για να επιτευχθούν αυτά «χρειαζόμαστε πολιτική σταθερότητα και αυτή έχει κλονιστεί» και τόνισε: «Θεωρώ πιθανό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση -και το θεωρώ και λογικό- να ζητήσει την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης -κάτι που θα υποχρεώσει τους πάντες να τοποθετηθούν με σαφήνεια, ευκρίνεια, αξιοπιστία και νομίζω ότι το σενάριο των εκλογών μέσα στους επόμενους μήνες είναι εξαιρετικά πιθανό».
Εξάλλου, ο κ. Παπαδημούλης σε ερώτηση αν θεωρεί πιθανό να υπάρξει συμβιβασμός στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και να μην γίνουν αποχωρήσεις, απάντησε αρνητικά.
Επίσης, σημείωσε ότι «στην κοινωνία, ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση, προσωπικά ο πρωθυπουργός, αποτελούν τον μοναδικό πόλο πολιτικής σταθερότητας και η στήριξη που έχει στην κοινωνία ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση και ακόμη περισσότερο ο Τσίπρας, είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ αυτήν που υπάρχει στη Βουλή. Και αυτό εκτιμώ ότι σύντομα, μέσα στους επόμενους μήνες, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα φανεί» είπε ο Δημήτρης Παπαδημούλης.