- Τις βασικές προτεραιότητές του για το επόμενο διάστημα παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κείμενο 48.000 λέξεων - Τι αναφέρει για το Μνημόνιο και ποιά μέτωπα θεωρεί ανοικτά - Προτάσσει μεταξύ άλλων: τον πόλεμο ενάντια στη διαπλοκή και τη διαφθορά, την αλλαγή της δημόσιας διοίκησης και την παταξη της φοροδιαφυγής ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Όπως τονίζεται, στο πρόγραμμα αποτυπώνονται οι βασικές προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα, ένα πρόγραμμα που μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον θα προστατεύσει την πλειοψηφία της κοινωνίας και θα ανοίξει ένα διαφορετικό δρόμο με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες των πολλών και όχι για τους λίγους. ένα πρόγραμμα που ανοίγει το δρόμο για τον απεγκλωβισμό από την λιτότητα.
Όσον αφορά στις δεσμεύσεις και τα ανοικτά μέτωπα αναφέρεται στην:
– Δημοκρατική αναδιάρθρωση του πολιτικού συστήματος
– Πόλεμο ενάντια στη διαπλοκή και τη διαφθορά
– Σύγχρονα, δημοκρατικά ΜΜΕ
– Άλλες αλλαγές για τον εκδημοκρατισμό του πολιτικού συστήματος
– Θεσμική ανασυγκρότηση της διοίκησης
– Δημόσια Διοίκηση στην υπηρεσία των πολιτών
– Αυτοδιοίκηση με αρμοδιότητες και πόρους
– Διεύρυνση ατομικών δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών
– Δικαιοσύνη και σωφρονιστικό σύστημα σ’ ένα σύγχρονο κράτος δικαίου
– Αξιόπιστη μεταναστευτική πολιτική
– Ισότητα φύλων – Σεξουαλικός προσανατολισμός και ταυτότητα φύλου – Δικαιώματα μειονοτήτων και αντιρρησιών συνείδησης
– Σώματα ασφαλείας: από την καταστολή στην προστασία των πολιτών
– Η φορολογία ως εργαλείο αναδιανομής
– Δίκαιο, απλό και σταθερό φορολογικό σύστημα
– Πόλεμο ενάντια στη φοροδιαφυγή
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Επίσης αναφέρει ως προτεραιότητες την προστασία της εργασίας και ενίσχυση της απασχόλησης, την αποκατάσταση ρευστότητας, την αποτελεσματική χρήση των κοινοτικών πόρων, την στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας
Στο πρόγραμμα προτάσεται το θέμα του χρέους και τονίζεται ότι για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι απαραίτητο εργαλείο. Για ακόμα μια φορά περιγράφεται ότι δεν μπόρεσαν να υλοποιηθούν δεσμεύσεις γιατί δεν ο επέτρεψαν οι συνθήκες.
«Παρά τις μικρές δυνάμεις μας προσπαθήσαμε να αμυνθούμε με κάθε δυνατό τρόπο απέναντι στις συγκεκριμένες πιέσεις και να δώσουμε δείγματα γραφής ενός νέου πολιτικού ήθους και μιας νέας κοινωνικής προοπτικής τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό», αναφέρεται μεταξύ άλλων.
Χρησιμοποιείται επίσης το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και ότι στόχος δεν ήταν άλλος από το να είναι το εργαλείο της Ελλάδας στην διαπραγμάτευση…
«Ποτέ δεν είπαμε ότι ζητάμε εντολή για να ανατινάξουμε την ΕΖ σκοτώνοντας πρώτους απ’ όλους τους εαυτούς μας», αναφέρει…
Αφού περιγράφει εκτενώς όλα όσα έγιναν τις ώρες της διαπραγμάτευσης εξηγεί την συμφωνία με τους δανειστές. Υπενθυμίζει αρκετές φορές ότι η συμφωνία υπογράφηκε με πραξικοπηματικούς όρους μετά από έναν άνευ προηγουμένου εκβιασμό στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και αποτυπώνει τον συγκεκριμένο συσχετισμό δυνάμεων που διαμορφώθηκε το τελευταίο διάστημα στο πλαίσιο της ΕΖ.
Στο ερώτημα αν υπάρχει εναλλακτική ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά ότι ναι και όπως τονίζεται ο δρόμος αυτός «περνάει μέσα από την αναδιανομή πλούτου και ισχύος υπέρ των υποτελών τάξεων, των μισθωτών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, των αυτοαπασχολούμενων και των συνταξιούχων, μέσα από την ενίσχυση μορφών κοινωνικής οικονομίας που αμφισβητούν το πρότυπο απροκάλυπτης ή συγκαλυμμένης ιεραρχίας (και άρα εξουσίας) στο εσωτερικό της επιχείρησης και δίνουν διέξοδο στη δημιουργικότητα μιας υπερπροσοντούχας αλλά άνεργης νεολαίας, μέσα από την προστασία των κοινών αγαθών που ένα ένα μπαίνουν στο στόχαστρο του κεφαλαίου, μέσα από τη στήριξη του κοινωνικού κράτους αλλά και την διεύρυνση και την εμβάθυνση των κοινωνικών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών. Προϋποθέτει αυτός ο δρόμος και μια διαρκή και οργανική σχέση με τα κινήματα των υποτελών τάξεων, στενή επαφή με τις θεωρητικές επεξεργασίες των διανοούμενων της Αριστεράς αλλά και ένα κόμμα οργανωμένο, μαζικό, ανοιχτό στον κόσμο της εργασίας και της νεολαίας.»
Ως βασικές διαπραγματευτικές προτεραιότητες για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ορίζονται οι εξής δύο:
➢ Το δημόσιο χρέος
Η πρώτη κυβέρνησης της Αριστεράς κατάφερε το ζήτημα του ελληνικού χρέους να έχει πλέον ανοίξει διεθνώς και με δεσμευτικό τρόπο. Το ζήτημα αυτό μπαίνει επιτέλους στις πραγματικές του διαστάσεις ως ένα πρόβλημα:
• Υπερεθνικό, διότι αφορά όλη την Ευρώπη.
• Οικονομικό, διότι χωρίς την αντιμετώπισή του δεν θα επιστρέψουμε στην ανάπτυξη και την ευημερία.
• Πολιτικό, διότι συνολική επίλυσή του θέτει τα θεμέλια μιας νέας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής για όλη την Ευρώπη.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σε θέση, μετά την πρώτη αξιολόγηση, να καταθέσει την πρότασή της για μια συνολική και ριζική λύση του προβλήματος.
➢ Κομβικά ζητήματα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ
Αναφερόμαστε σε πεδία όπως είναι: οι εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό σύστημα και οι συντάξεις, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, το φορολογικό σύστημα και φυσικά η ρύθμιση του ανοιχτού ζητήματος των «κόκκινων δανείων». Τα πεδία αυτά συνιστούν γκρίζες ζώνες, με την έννοια ότι το περιεχόμενο των αλλαγών που θα γίνουν παραμένει ακόμη εν πολλοίς ανοιχτό, αν και οι διατυπώσεις της συμφωνίας, σε πολλά σημεία, είναι προβληματικές.