Πολιτική

Εκλογές 2015 – Που ψηφίζω: Τι ισχύει για τους ετεροδημότες

Εκλογές 2015: Τις λεπτομέρειες για το που ψηφίζουν οι ετεροδημότες αποσαφηνίζει εγκύκλιος του υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών, Αντώνη Μανιτάκη ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου, οι οποίες θα διενεργηθούν µε βάση τους βασικούς και ειδικούς εκλογικούς καταλόγους της Γ΄ αναθεώρησης (Μαΐου – Ιουνίου 2015), η οποία περιλαµβάνει τις µεταβολές (µεταδηµοτεύσεις κ.λπ.) που συντελέστηκαν έως την 30.06.2015. 
 

 Σύµφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 12 παρ.1 της εκλογικής νοµοθεσίας (π.δ. 26/2012, Α΄ 57), αναφέρει η εγκύκλιος, «Σε ιδιαίτερες καταστάσεις που συντάσσονται από τον ∆ήµαρχο κάθε ηµερολογιακό δίµηνο περιλαµβάνονται όλες οι µεταβολές που έχουν επέλθει στα δηµοτολόγια λόγω θανάτου, µεταδηµότευσης, διόρθωσης στοιχείων εγγραφής και απόκτησης ή απώλειας της Ελληνικής Ιθαγένειας.

«Οι καταστάσεις αυτές υποβάλλονται µέσα στο πρώτο δεκαήµερο του επόµενου µήνα στο Υπουργείο Εσωτερικών προκειµένου να ενταχθούν στο εκεί τηρούµενο αρχείο εκλογικών καταλόγων», συμπληρώνεται.
Επίσης σύµφωνα µε το άρθρο 95 παρ.5 του π.δ. 26/2012, Α΄57 «Οι αιτήσεις για την εγγραφή και τη διαγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των ετεροδηµοτών υποβάλλονται καθ΄ όλη την διάρκεια του έτους. Όσοι εκλογείς υποβάλουν αιτήσεις εγγραφής µετά την τελευταία, πριν από τις εκλογές, αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων από το Υπουργείο Εσωτερικών, δεν ψηφίζουν ως ετεροδηµότες.
«Οι εκλογείς που υποβάλλουν στον οικείο ∆ήµαρχο του τόπου διαµονής τους αιτήσεις διαγραφής από τις καταστάσεις ετεροδηµοτών, µετά την τελευταία, πριν από τις εκλογές, αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων από το Υπουργείο Εσωτερικών, ψηφίζουν στις εκλογές αυτές ως ετεροδηµότες».
Περαιτέρω, µε τις διατάξεις του άρθρου 15 της εκλογικής νοµοθεσίας (π.δ. 26/2012, Α΄ 57) «οι µεταβολές που συντελούνται στο δηµοτολόγιο ένα (1) µήνα πριν από την προκήρυξη των εκλογών καταχωρίζονται στους εκλογικούς καταλόγους µετά την διενέργεια των εκλογών».
Συνεπώς, οι προσεχείς γενικές βουλευτικές εκλογές θα διενεργηθούν µε βάση τους βασικούς και ειδικούς εκλογικούς καταλόγους της Γ΄ αναθεώρησης (Μαΐου – Ιουνίου 2015), η οποία περιλαµβάνει τις µεταβολές (µεταδηµοτεύσεις κ.λπ.) που συντελέστηκαν έως την 30.06.2015.
Η ίδια προθεσµία 30.06.2015 ισχύει και για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των ετεροδηµοτών, οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση για να ψηφίσουν στον τόπο διαµονής τους. Οι εκλογείς αυτοί θα ψηφίσουν ως ετεροδηµότες στον τόπο διαµονής τους.
Η προθεσµία αυτή (δηλαδή η 30.06.2015) ισχύει και για τη διαγραφή από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των ετεροδηµοτών.Όσοι υπέβαλαν αιτήσεις διαγραφής έως την ηµεροµηνία αυτή δεν θα ψηφίσουν στις εκλογές της 20ης Σεπτεµβρίου 2015 ως ετεροδηµότες. Αντίθετα, όσοι υπέβαλαν αιτήσεις διαγραφής µετά την 30η .06.2015 θα ψηφίσουν στις εκλογές της 20ης Σεπτεµβρίου 2015 ως ετεροδηµότες.
Σηµειώνεται ότι, σύµφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 10 της παρ.1 της νοµοθεσίας για την εκλογή βουλευτών (π.δ. 26/2012), ο ∆ήµαρχος συντάσσει αυτεπάγγελτα, κάθε έτος, από 1ης µέχρι τέλους Φεβρουαρίου ονοµαστικές καταστάσεις, οι οποίες περιλαµβάνουν όσους είναι εγγεγραµµένοι στα δηµοτολόγια του δήµου και αποκτούν το δικαίωµα του εκλέγειν.
Συνεπώς οι νέοι εκλογείς (18 ετών) µπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωµα κατά τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές της 20ης Σεπτεµβρίου 2015.
 
Αμιγή εκλογικά τμήματα
 
Οι ετεροδημότες ψηφίζουν την ίδια ημέρα με τους άλλους εκλογείς.
Η ψηφοφορία αρχίζει την 07:00΄και λήγει 19:00΄ (άρθρο 95 παρ.2 του π.δ. 26/2012).Η ψηφοφορία στα εκλογικά τμήματα των ετεροδημοτών (αμιγή και μεικτά)
διενεργείται, όπως και στα κοινά εκλογικά τμήματα.Οι διατάξεις της εκλογικής νομοθεσίας (π.δ.26/2012) για την έναρξη της ψηφοφορίας,την προσέλευση και την αναγνώριση των εκλογέων, την εξακρίβωση της ταυτότητάς τους,την άσκηση και την πιστοποίηση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, τη διευκόλυνση των εκλογέων, τις ενστάσεις κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, την παρουσία υποψηφίων και αντιπροσώπων τους, την τήρηση της τάξης κ.λπ., εφαρμόζονται αναλόγως και κατά την ψηφοφορία στα εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών (άρθρο 97 παρ. 9 π.δ. 26/2012).Στα αμιγή εκλογικά τμήματα, όπως ήδη αναφέρθηκε, ψηφίζουν ετεροδημότες προερχόμενοι από την ίδια βασική εκλογική περιφέρεια. Τα ψηφοδέλτια στα εκλογικά τμήματα αυτά είναι μόνο μίας (της βασικής) εκλογικής περιφέρειας και, συνεπώς, δεν υπάρχει πρόβλημα στην ταξινόμησή τους και τον εφοδιασμό των εκλογέων με αυτά.
Οι φάκελοι είναι ίδιοι με αυτούς των κοινών εκλογικών τμημάτων και επειδή στα αμιγή εκλογικά τμήματα ψηφίζουν εκλογείς από μία βασική εκλογική περιφέρεια δεν απαιτείται να σημειώνεται η περιφέρεια αυτή στο εξωτερικό του φακέλου.
Ο αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής οφείλει μόνο να μονογράψει και να σφραγίσει το φάκελο με τη σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής. Η ψηφοφορία, η διαλογή των ψηφοδελτίων και η εξαγωγή του αποτελέσματος διενεργείται, όπως στα κοινά εκλογικά τμήματα και σύμφωνα με τις διατάξεις της εκλογικής νομοθεσίας (άρθρο 96 παρ. 8 περ. α΄ του π.δ. 26/2012).Ο δικαστικός αντιπρόσωπος και η φρουρά, αν υπάρχει, ψηφίζουν τους συνδυασμούς της βασικής εκλογικής περιφέρειας.Κατά την ψηφοφορία, ο αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής οφείλει να ενημερώνει τους ετεροδημότες εκλογείς ότι δεν τίθεται στο ψηφοδέλτιο σταυρός προτίμησης υπέρ των υποψηφίων, δεδομένου ότι οι υποψήφιοι εκλέγονται κατά τη σειρά που αναγράφονται στο συνδυασμό του κόμματος(λίστα).
 
 
Δείτε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015
Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα