Προς... γάμο οδεύουν τελικά ΔΗΜΑΡ - ΠΑΣΟΚ, παρά τις αντιρρήσεις που εξέφρασαν στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς για κοινή κάθοδο στις επερχόμενες εκλογές.
Φώφη Γεννηματά και Θανάσης Θεοχαρόπουλος έδωσαν τα χέρια και θα ενώσουν τις δυνάμεις τους, κατεβαίνοντας στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου με κοινό ψηφοδέλτιο.
Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής για τη συγκρότηση της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ.
Αναλυτικά η απόφαση:
«Η Δημοκρατική Αριστερά υλοποιώντας τις αποφάσεις του 4ου Συνεδρίου και βασισμένη στις ιδρυτικές της αρχές προχωράει στη δημιουργία συμπαράταξης που θα είναι αφετηρία για την διαμόρφωση ενός ισχυρού πόλου του ευρύτερου προοδευτικού χώρου της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας. Η συμπαράταξη με το ΠΑΣΟΚ θα ενισχύσει την ταχεία μετεξέλιξη, ανανέωση και συνεργασία των υφιστάμενων κομμάτων του προοδευτικού χώρου με στόχο τη δημιουργία ενός ευρύτερου σχήματος που θα διεκδικήσει ευθύνες στη διακυβέρνηση της χώρας.
Οι συνεργασίες μας με άλλες πολιτικές δυνάμεις για την προώθηση στόχων ευρύτερης σημασίας είναι συστατικό στοιχείο της πολιτικής μας ταυτότητας. Αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι συμμαχίες με βαθιά προοδευτικό περιεχόμενο. Με πολιτικό περιεχόμενο που αναμφισβήτητα θα μετακινεί τον άξονα των πολιτικών πραγμάτων από τη συντηρητική προς την προοδευτική κατεύθυνση. Στόχος δεν μπορεί παρά να είναι η συσπείρωση και συνεργασία των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων στο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού.
Είμαστε απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές και στον νεοφιλελευθερισμό, αλλά και ενάντια στον κρατισμό κάτω από οποιαδήποτε ομπρέλα και να κρύβεται. Στόχος μας είναι η προώθηση ενός προγράμματος προοδευτικής αλλαγής στη χώρα με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Συστατικά στοιχεία της συνεργασίας μας είναι πρώτον η παραμονή της χώρας στο ευρώ και δεύτερον η δέσμευση σε ένα προοδευτικό πολιτικό πρόγραμμα. Για αυτούς τους λόγους δεν μπορεί να υπάρχει συναίνεση στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και στον κρατισμό. Δεν μπορεί να υπάρξει διέξοδος μέσα από ένα πλαίσιο συντηρητικών πολιτικών. Η χώρα χρειάζεται την προώθηση ενός σχεδίου εξόδου από την κρίση που θα διασφαλίζει την ευρωπαϊκή προοπτική με όρους δημοκρατίας και θα την ανασυγκροτεί σε προοδευτική κατεύθυνση μέσα από δημοκρατικές δομικές μεταρρυθμίσεις.
Η συνεργασία αυτή θα είναι μια ισότιμη σχέση μεταξύ κομμάτων που την απαρτίζουν. Άλλωστε οι πολιτικές μας θέσεις με αυθεντικό τρόπο εκφράζονται με την πολιτική και οργανωτική μας αυτονομία, η οποία διασφαλίζεται στο ακέραιο. Η προγραμματική συμφωνία αποτελεί τον θεμέλιο λίθο αυτής της συνεργασίας. Το λογότυπο του συνεργατικού σχήματος προτείνεται να συμπεριλαμβάνει τον τίτλο Δημοκρατική Συμπαράταξη καθώς και τα ονόματα και σήματα των κομμάτων που την απαρτίζουν. Διασφαλίζεται η οργανωτική και πολιτική αυτονομία της ΔΗΜΑΡ με την εξασφάλιση οργανωτικών και οικονομικών μέσων. Θα υπάρξει κοινή εκλογική επιτροπή η οποία θα έχει την πλήρη πολιτική ευθύνη για την διεύθυνση του εκλογικού σχήματος. Κεντρικό ρόλο θα έχουν οι δύο πρόεδροι των κομμάτων της συμπαράταξης, οι οποίοι θα έχουν τον γενικό συντονισμό. Επίσης θα υπάρχει κοινό γραφείο τύπου με δύο εκπροσώπους (ένας από κάθε κόμμα). Η δυνατότητα παρουσίας υποψηφίων της Δημοκρατικής Αριστεράς υπάρχει για όλα τα ψηφοδέλτια της χώρας καθώς και δυνατότητα εξασφάλισης κοινοβουλευτικής παρουσίας.»
Επίσης η Κεντρική Επιτροπή απέρριψε την πρόταση για τη διεξαγωγή διαρκούς συνεδρίου λόγω της αμεσότητας της εκλογικής μάχης.
Νωρίτερα, 31 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, μεταξύ των οποίων ο Φώτης Κουβέλης και τα στελέχη που συνεργάστηκαν μαζί του, εξέφρασαν με κοινή τους δήλωση τη διαφωνία για την συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ εκλογές, την οποία πρότεινε ο Πρόεδρος του κόμματος Θ. Θεοχαρόπουλος.
«Η σημερινή ηγεσία της ΔΗΜΑΡ αφού επιδόθηκε σε μια προσπάθεια αποκόμισης ανταλλαγμάτων «από όπου ήθελε προκύψει» σήμερα προωθεί – χωρίς προσφυγή στο διαρκές συνέδριο του κόμματος – την εκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.Η πρόταση αυτή μεταλλάσει και παραμορφώνει τη Δημοκρατική Αριστερά αφού: αντίκειται στις βασικές ιδρυτικές αρχές, τις αξίες και τον σκοπό της δημιουργίας της, ακυρώνει τη μέχρι τώρα στάση της κάθετης αντίθεσης σε μια κεντροαριστερά που στην ουσία είναι παραδομένη στη στρατηγική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία και παραβιάζει την απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου της που ρητά αναφέρει ότι η ΔΗΜΑΡ δεν μπορεί να συναινέσει σε συνεργασίες με δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας που η στάση τους ορίζεται από το παλιό πλαίσιο συντηρητικών πολιτικών και αναλώνεται στην υπεράσπιση ενός πολιτικού παρελθόντος που οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Η πρόταση αυτή συνιστά επιδίωξη τεχνικής συγκόλλησης και όχι δημιουργίας μιας πολιτικής προοδευτικής συμπαράταξης που αντιπαρατίθεται στο νεοφιλελευθερισμό. Ζητούν να συνέλθει το Διαρκές συνέδριο της ΔΗΜΑΡ για να πάρει τις τελικές αποφάσεις.
Τα 31 μέλη της Κ.Ε της ΔΗΜΑΡ είναι:
ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΦΩΤΗΣ, ΑΓΓΕΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΑΚΡΙΤΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΑΛΕΒΙΖΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΑΡΑΒΟΥ-ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ ΣΟΦΙΑ, ΓΑΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗ ΜΑΡΙΑ, ΓΚΟΡΟΥ ΑΘΗΝΑ, ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΟΝΗΣ, ΖΑΨΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΖΟΡΚΑΔΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ, ΙΝΤΖΙΔΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ, ΚΑΛΛΙΠΟΛΙΤΗ ΔΩΡΑ, ΚΑΡΑΝΤΖΟΛΑ ΕΛΕΝΗ, ΚΛΑΔΗ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΚΟΥΒΕΛΗ ΜΑΡΙΑ, ΚΟΥΤΡΟΥΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΜΑΧΑΙΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΜΙΧΑΛΑΚΕΑ ΑΘΗΝΑ-ΧΡΙΣΤΙΝΑ, ΠΑΛΑΜΑΡΙΖΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝ ΠΑΝ), ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΑΚΗΣ, ΠΕΤΡΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΠΡΟΒΑΤΑΣ ΦΩΤΗΣ, ΣΚΟΠΟΥΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΣΤΕΦΑΝΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΣΧΕΤΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ, ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ.