Site icon NewsIT

Εκλογές 2015 – “Στην εντατική η ελληνική οικονομία” λέει το Reuters

10.09.2015 | 15:22
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, η ελληνική οικονομία εκπέμπει "σήμα κινδύνου", με τον αποπληθωρισμό, τη συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής και το νέο μνημόνιο να οδηγούν τα πράγματα σε οριακό σημείο.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, οι προβλέψεις του ΙΟΒΕ αναφέρουν πως η ελληνική οικονομία θα καταγράψει ύφεση λίγο μικρότερη του 2% το 2015.

“Η ελληνική οικονομία θα καταγράψει ύφεση λίγο μικρότερη του 2% το 2015”, αναφέρει στο Reuters ο γνωστός οικονομολόγος του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, Άγγελος Τσακανίκας, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων που δείχνουν υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

“Δεν υπάρχει καμία δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται”, συμπληρώνει ο κ. Τσακανίκας, προβλέποντας μάλιστα ότι η ανεργία θα αυξηθεί στο 28%.

Ταυτόχρονα, περιμένει πως μετά από μια μικρή ανάκαμψη κατά το γ’ τρίμηνο, η οικονομία θα συρρικνωθεί εκ νέου στο δ’ τρίμηνο, ενώ ευρύτερη υποχώρηση προβλέπεται για το 2016.

“Παγωμένες” οι ξένες επενδύσεις από τις εκλογές

Ταυτόχρονα, σε διαφορετικό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters αναφέρεται ότι η πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων το τελευταίο διάστημα αυξάνει την προσδοκία για επιστροφή της ομαλότητας στην αγορά, ειδικότερα μετά το… “οδυνηρό φλερτ” της Ελλάδας με το Grexit. Ωστόσο, οι επικείμενες εκλογές έχουν “παγώσει” τις προοπτικές για ξένες επενδύσεις.

Ο κίνδυνος του Grexit και οι μισθοί που διαμορφώνονται σε χαμηλό 14 ετών κάνουν τους καταναλωτές λιγότερο διατεθειμένους να κάνουν αγορές

Κατά την προεκλογική εκστρατεία και την αντιπαράθεση των κομμάτων -η οποία μέρα με τη μέρα εντείνεται- η οικονομία χρησιμοποιείται ως καθαρά πολιτικό όπλο, ακόμη κι αν έχει επιστρέψει σε υφεσιακό καθεστώς, σημειώνει το πρακτορείο.

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, υπόσχεται πως θα δώσει μάχη για τη βελτίωση των όρων του μνημονίου, ενώ ο βασικός του αντίπαλος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, κατηγορεί ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα πως με τις κινήσεις του βύθισε εκ νέου την οικονομία στην ύφεση.

Η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,9% στο διάστημα Απριλίου – Ιουνίου, το μόνο πλήρες τρίμηνο που ο Αλέξης Τσίπρας ήταν στην εξουσία, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν, όπως και οι εξαγωγές. Οι οικονομολόγοι, ωστόσο, δήλωσαν πως το ΑΕΠ σύντομα θα ακολουθήσει αντίστροφη πορεία.

Μεταξύ των παραγόντων που επηρεάζουν την ανάπτυξη, είναι τα capital controls που επιβλήθηκαν τον Ιούλιο, όταν οι τράπεζες έμειναν κλειστές για περίπου μια εβδομάδα και το πρόγραμμα διάσωσης των 86 δισ. ευρώ που θα έρθει με νέους φόρους και περικοπές συντάξεων.

Πηγή: uk.reuters.com

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version