Παρασκευή, 2 Αυγ.
27oC Αθήνα

Εκλογές 2015: Τα “κλειδιά” της εκλογικής μάχης

Εκλογές 2015: Τα “κλειδιά” της εκλογικής μάχης

Η κρισιμότητα των σημερινών εθνικών εκλογών τις καθιστά και τις πιο αμφίρροπες της μεταπολιτευτικής περιόδου. καθώς δημοσκόποι και εκλογολόγοι των κομμάτων αποφεύγουν να βάλουν στοιχήματα ακόμη και για την πρωτιά!

Και αυτό γιατί για πρώτη φορά τα “κλειδιά” της αναμέτρησης για τη σύνθεση της νέας Βουλής αλλά και για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αφού η αυτοδυναμία μοιάζει με όνειρο θερινής νυχτός, είναι πολλά και ειδικότερα:

– το εύρος της αποχής, καθώς θα κρίνει σε μεγάλο ποσοστό την εκλογική απόδοση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού πολλοί απογοητευμένοι “Συριζαίοι” του Γενάρη ακόμη δεν έχουν αποφασίσει αν θα ψηφίσουν
– η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ που συνδέεται με την αποχή και η οποία κινείται σε χαμηλά επίπεδα (60-65%) συγκριτικά μάλιστα με τη ΝΔ που ξεπερνά το 80%
– η τελική στάση των αναποφάσιστων οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ
– η στάση των νέων ψηφοφόρων όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σαφές προβάδισμα τον Ιανουάριο
– τα ποσοστά του ΚΚΕ, του ΠΑΣΟΚ, της ΧΑ και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ που μάχονται για την τρίτη θέση
– η είσοδος στη Βουλή ή όχι των ΑΝΕΛ, της ΛΑΕ και της Ένωσης Κεντρώων
– η εκλογική συμπεριφορά κοινωνικών και γεωγραφικών ομάδων όπως αγρότες, νησιώτες και επαγγελματίες

Όλα δείχνουν ότι η σημερινή εκλογική αναμέτρηση μπορεί να εξελιχθεί όπως εκείνη του 2000 που το αποτέλεσμα ήταν οριακό. Και το ενδιαφέρον είναι ότι αυτή τη φορά το αποτέλεσμα μπορεί να είναι οριακό όχι μόνο για τη πρώτη θέση, αλλά και για το ποιος θα είναι τρίτος και ποιος θα μπει στη Βουλή ή όχι.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε