- Μεγάλη συνέντευξη του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με φόντο τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου - Αποκαλυπτικός για το παρασκήνιο με το θρίλερ του Grexit, την Άγγελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε - Περισσότερο... φειδωλός στις προεκλογικές του δεσμεύσεις - "Τα έχω καλά με τη συνείδησή μου" - "Δεν θα δραπετεύσουμε από την συμφωνία - Θα φύγουμε όταν δώσουμε τις μάχες, με πρώτη το χρέος" - "Όποιο κόμμα βγει πρώτο, αν δεν έχει την αυτοδυναμία, θα καταφέρει να κάνει κυβέρνηση" - "Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μιλάει για συνεργασία για να περάσει το μήνυμα πως όλοι είναι το ίδιο" - Κλείνει την πόρτα στη ΝΔ και τονίζει πως θα συνεργαστεί με τους αξιότερους
Μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με το βλέμμα φυσικά στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου.
Οι ισορροπίες είναι λεπτές, κάτι που αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία να “κονταροχτυπιούνται” για την πρώτη θέση, κάτι που σημαίνει πως όλα θα κριθούν στις μετεκλογικές συνεργασίες όποιου κόμματος καταφέρει να κόψει πρώτο το νήμα.
Με αυτό το σκεπτικό, ο πρώην πρωθυπουργός παραχώρησε συνέντευξη στην τηλεοπτική εκπομπή Καλημέρα του skai, αναφερόμενος στον μεγάλο του αντίπαλο, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε όλα τα “καυτά” ζητήματα του πολιτικού σκηνικού.
Αρχικά ρωτήθηκε για το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις… αναταράξεις και την “φυγή” πολλών στελεχών του κόμματος.
Απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας: “Έχουμε αέρα στα πανιά μας, αλλά όχι στα μυαλά μας. Περάσαμε μεγάλη φουρτούνα, όμως το σκαρί είναι γερό. Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Ο ΣΥΡΙΖΑ πορεύεται με ένα συμπαγές πλαίσιο. Κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει για σχέδια για δραχμή, κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει πως βάλαμε το κόμμα μας πάνω από την πατρίδα. Είμαστε πλέον πιο έμπειροι και τώρα θα κάνουμε πιο σταθερά βήματα”.
Σχετικά με το σχέδιο Σόιμπλε για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως αυτό ήταν το αποκορύφωμα, ενώ επιτέθηκε στον Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας πως επίσπευσε την Προεδρική εκλογή με στόχο την “αριστερή παρένθεση”. Αποκορύφωμα αυτής της εξέλιξης ήταν η πρόταση Σόιμπλε.
“Μας προτείνει ο Σόιμπλε να σταματήσει το έλειμμα ρευστότητας αν πάμε σε ένα δημοψήφισμα τον Σεπτέμβρη με δίλημμα ευρώ ή δραχμή. Την επόμενη βδομάδα συνάντησα την κυρία Μέρκελ και την ρώτησα αν τα υιοθετεί αυτά. Απάντησε πως δεν τα υιοθετεί και πως τις αποφάσεις τις παίρνει η καγκελαρία”, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος όταν ρωτήθηκε αν ο Γιάνης Βαρουφάκης “αντιστάθηκε” στην πρόταση αυτή, τόνισε πως δεν θέλει να το συζητήσει επί του παρόντος.
“Όλοι γνωρίζουν ότι αυτός που θα βγει πρώτος θα φτιάξει κυβέρνηση. Έχουμε 15 – 20% αναποφάσιστους, άρα το πρώτο κόμμα, αν δεν έχει αυτοδυναμία θα μπορέσει να φτιάξει κυβέρνηση”.
Έτσι ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας την αναφορά του στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Και συνέχισε αναφερόμενος στον αρχηγό της “γαλάζιας” παράταξης: “Για ποιο λόγο με έχει αγαπήσει ξαφνικά ο κύριος Μεϊμαράκης; Όταν στην πρώτη συνέντευξη βγαίνει και με λέει ψευτράκο, πονηρούλη, πολιτικό αγύρτη, πως είναι δυνατόν να λέει για συνεργασία; Αυτό είναι υποκρισία! Αν είμαι όλα αυτά, ψευτράκος, πονηρούλης, πολιτικός αγύρτης, αν κατέστρεψα τη χώρα, γιατί θέλει να συνεργαστεί μαζί μου; Το λέει γιατί έχει ένα στόχο. Να περάσει ένα μήνυμα, μαζί με τα μέσα της διαπλοκής πως όλοι είναι το ίδιο. Γιατί μόνο έτσι μπορεί να πετύχει”.
Ακόμη, ήταν κατηγορηματικός για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ, αποκλείοντας το συγκεκριμένο ενδεχόμενο και κάνοντας λόγο για αγεφύρωτες ιδεολογικές διαφορές. Όσο για το με ποιον τελικά θα συνεργαστεί, υπογράμμισε πως επιθυμία του είναι να πορευτεί με τους “αξιότερους”.
Σχετικά με την Φώφη Γεννηματά, αρνήθηκε πως της… “έκλεισε το μάτι” για μετεκλογική συνεργασία και επανέλαβε: “Είπα ότι δεν θεωρώ ότι η ίδια φέρει στις πλάτες της όλες τις αμαρτίες του ΠΑΣΟκ, εντούτοις, τα βαρίδια που κουβαλά είναι πολύ μεγάλα”.
Όταν ρωτήθηκε για το πότε κατάλαβε ότι υπήρχε κόμμα μέσα στο… κόμμα, η απάντησή του ήταν: “Πριν το Πάσχα” και συμπλήρωσε πως θέλησε να περάσει το πρόγραμμα από τη Βουλή και μετά ο ΣΥΡΙΖΑ να πάει σε συνέδριο.
Σχετικά με το μνημόνιο, επανέλαβε πως είναι ο τελευταίος που θα ωραιοποιήσει την συμφωνία, ωστόσο τόνισε πως συγκριτικά με τα δύο πρώτα μνημόνια, αυτό που έφερε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι λιγότερο επαχθές.
Όσο για τη στιγμή που καταψήφισαν οι βουλευτές του τη συμφωνία; «Δεν είναι ευχάριστα συναισθήματα αυτά. Και πολύ περισσότερο, όταν με πολλούς από αυτούς βιώναμε την ίδια αγωνία τις ημέρες του δημοψηφίσματος. Μου έλεγαν κάνε κάτι γιατί αν πέσει καμία τράπεζα θα μας πάρουν με ελικόπτερο. Και όταν το εξασφάλισα ότι δεν θα γίνει κάτι τότε έφυγαν, προκειμένου να μην λερώσουν τα χέρια τους. Η Αριστερά που δεν θέλει να λερώσει τα χέρια της για να ξελασπώσει το μέλλον δεν έχει μέλλον», απάντηε χαρακτηριστικά.
“Ο Σόιμπλε είχε την φαεινή ιδέα να προτείνει την δημιουργία ενός ταμείου με έδρα το εξωτερικό και στόχο την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Τότε κατάλαβα ότι ο Σόιμπλε δεν ήθελε συμφωνία”, είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας πως έδωσε σκληρή μάχη για 17 ώρες στις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που έφεραν τελικά την συμφωνία.
Και συνέχισε ο πρώην πρωθυπουργός: “Τότε είπα πως αν θέλετε την υπογραφή μου για να πουλήσω την Ακρόπολη εγώ φεύγω. Και έφυγα τρεις φορές από το τραπέζι. Και τις τρεις φορές με έφερε πίσω ο Ολάντ. Το είπε και ο Γιούνκερ μετά, πως αν η Ευρώπη δεν διαλύθηκε στις 12 Ιουλίου, τότε περάσαμε τον κίνδυνο“.
Σχετικά με την ακρίβεια στα καταναλωτικά προϊόντα, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως έχει δώσει μεγάλη μάχη για τον ΦΠΑ, τονίζοντας πως το σημαντικότερο κομμάτι δεν είναι ο συντελεστής, αλλά η εισπραξιμότητα.
“Δεν μετανιώνω το δημοψήφισμα ούτε στιγμή“, τόνισε ακολούθως ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και άφησε να εννοηθεί πως το κλείσιμο των τραπεζών ήταν… αντίποινα στην απόφασή του αυτή.
Αποκάλυψε μάλιστα πως είχε ενημερώσει την Άγγελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ πως δεν δέχεται τα μέτρα, ενώ όταν τους ανακοίνωσε πως θα εξαγγείλει δημοψήφισμα, η Άγγελα Μέρκελ του είπε: “Εγώ θα λέω πως το ερώτημα είναι για το ευρώ“, με την απάντηση του Αλέξη Τσίπρα να είναι η εξής: “Να λες ό, τι θέλεις αλλά το ερώτημα θα το βάλει το ελληνικό κοινοβούλιο“.
Η συζήτηση στην συνέχεια… επέστρεψε στον Γιάνη Βαρουφάκη, με τον πρώην πρωθυπουργό να μην θέλει και πάλι να σχολιάσει κάτι, ωστόσο όταν ρωτήθηκε αν του ζητήθηκε η αποπομπή του τότε υπουργού Οικονομικών, απάντησε: “Δεν τόλμησε κανένας να μου το ζητήσει. Αν μου το έλεγαν θα τους έλεγα να κάνουν κουμάντο στα δικά τους. Αλλά ελίναι γεγονός ότι ο Βαρουφάκης στοχοποιήθηκε“.