Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε τους συγκεκριμένους έξι υπουργούς για να παρουσιάσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλάζει επικοινωνιακή πολιτική μετά τη βαριά ήττα στις ευρωεκλογές. «Ποντάρει» σε Τσακαλώτο, Χαρίτση, Αχτσιόγλου, Τζανακόπουλο, Ηλιόπουλο και Ξενογιαννακοπούλου ο πρωθυπουργός.
Πλαισιωμένος από έξι υπουργούς της κυβέρνησης του και απευθυνόμενος στη μεσαία τάξη και στους νέους, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε χθες το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου κηρύσσοντας έτσι και τυπικά την έναρξη του προεκλογικού αγώνα.
[read4more]
Η χθεσινή εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα έχοντας δίπλα του τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, τον Αλέξη Χαρίτση, την Έφη Αχτσιόγλου, τη Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου και τον Νάσο Ηλιόπουλο είχε σίγουρα την σημασία του καθώς ο πρωθυπουργός έδειξε με αυτό τον τρόπο την ομάδα με την οποία θα πορευθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Και προφανώς τα πρόσωπα δεν επελέγησαν τυχαία.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος διαχειρίζεται το πιο κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της κυβέρνησης, είναι έτσι και αλλιώς ιδιαίτερα συμπαθής όχι μόνο στο κοινό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σε ευρύτερες κοινωνικές ομάδες αλλά και σε μια μερίδα επιχειρηματιών ενώ παραμένει και επικεφαλής των 53+.
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έχει αναλάβει την πολιτική αντιπαράθεση με την ΝΔ από την πλευρά της κυβέρνησης όλο το τελευταίο διάστημα. Ο Αλέξης Χαρίτσης και η Έφη Αχτσιογλου θεωρούνται από τον πρωθυπουργό ιδιαίτερα αποτελεσματικοί στο έργο τους ενώ δεν έχουν εμπλακεί σε αδιέξοδες καταστάσεις.
Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, που η παρουσία της συμβολίζει και την διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ στην κεντροαριστερά, αξιολογείται απ’ όλα τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ως μια ιδιαίτερα αξιόλογη περίπτωση κάτι μάλιστα που επεσήμανε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος λέγοντας ότι είναι η πιο πετυχημένη μεταγραφή που έχουν κάνει στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Νάσος Ηλιόπουλος μετά την καλή πορεία του για τον δήμο της Αθήνας επελέγη από τον πρωθυπουργό για να μιλήσει για τα θέματα της κοινωνικής πρόνοιας, της υγείας και της ασφάλισης –προφανώς με την παλαιά του ιδιότητα – κερδίζοντας της εντυπώσεις. Όπως σχολίασαν πολλοί απέδειξε πως ο τομέας της υγείας και το κοινωνικό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προβληθεί πολύ καλύτερα με έναν ήρεμο και κατανοητό λόγο παρά μέσα από ακραίες αντιπαραθέσεις.
Η ενέργεια του Αλέξη Τσίπρα να εμφανιστεί χθες μαζί με τους υπουργούς του – οι οποίοι στην πλειοψηφία τους προέρχονται από την νέα γενιά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ– σηματοδοτεί και την αλλαγή στην επικοινωνιακή πολιτική του κυβερνώντος κόμματος καθώς στην προεκλογική περίοδο για τις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός έμοιαζε να δίνει μόνος του την μάχη περιοδεύοντας σε όλη την Ελλάδα.
Το νέο αφήγημα
Εκτός όμως από τα πρόσωπα η χθεσινή παρουσίαση του προγράμματος ανέδειξε και το νέο αφήγημα του κυβερνώντος κόμματος το οποίο έχει να κάνει κυρίως με την μεσαία τάξη, τη μείωση των φόρων αλλά και τους νέους ψηφοφόρους.
Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην εκδήλωση ανέφερε ότι “την επόμενη τετραετία, είμαστε έτοιμοι, έχουμε την εμπειρία και το σχέδιο να καλύψουμε το χαμένο έδαφος της κρίσης, που ώθησε περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους στην ανεργία“. Δεσμεύτηκε μάλιστα πως βασικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η δημιουργία 500.000 νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας την επόμενη τετραετία και να μην υπάρχει ούτε ένας εργαζόμενος με ούτε μια ώρα απλήρωτης εργασίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει την περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% το 2020 και άλλο 7,5% το 2021, για να σβήσει, όπως είπε, οριστικά και το τελευταίο αποτύπωμα της κρίσης που γονάτισε τους εργαζόμενους αυτής της χώρας.
Ο πρωθυπουργός μίλησε ακόμα για:
– 10.000 μόνιμες προσλήψεις στην Υγεία και 15.000 στην Παιδεία, με ταυτόχρονη αύξηση των δαπανών στο 6% και στο 5% του ΑΕΠ αντίστοιχα.
– ανέφερε ότι όλα τα παιδιά θα έχουν πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.
– ανακοίνωσε την αύξηση στο 32% των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) στο συνολικό ενεργειακό μίγμα και την ενεργειακή εξοικονόμηση κατά 32,5% ως το 2030
– και τον διπλασιασμό των άμεσων ξένων επενδύσεων και αύξηση των εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ.
– Μίλησε ακόμα για μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις στο 50%
– Μείωση του πρώτου κλιμακίου της φορολογίας εισοδήματος στο 20%
– Την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισόδημα ως 20.000 ευρώ.