Τα εργασιακά -με αφορμή το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας και εμφανίζει το Κυριάκο Μητσοτάκη να συνομιλεί με επαγγελματία στην Κω για την επταήμερη εργασία- επιθυμεί να αναδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα.
Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε χθες το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας όπου μίλησε με τους εργαζόμενους για αρκετή ώρα αναδεικνύοντας την συνομιλία του αρχηγού της ΝΔ με τον επιχειρηματία. «Είδα, στο διαδίκτυο μια συνάντηση που είχε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με κάποιους εργοδότες στο χώρο του τουρισμού. Ένας από αυτούς, επίμονα να του ζητούσε δύο πράγματα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Το πρώτο, να αλλάξει η κείμενη νομοθεσία εις ό,τι αφορά το πενθήμερο και το οχτάωρο. Και μάλιστα έλεγε μετ’ επιτάσεως, όχι έξι μέρες, εφτά μέρες εργασία. Προκειμένου, βεβαίως, ειδικά στο χώρο του τουρισμού να υπάρχει η δυνατότητα για περισσότερα κέρδη, όμως ξεζουμίζοντας ανθρώπους. Παίρνοντας τους κατευθείαν από το σκλαβοπάζαρο, διότι τέτοιες συνθήκες εργασίας, εφτά συνεχόμενων ημερών, χωρίς να τηρείται δηλαδή το πενθήμερο και το οχτάωρο, μια κατάκτηση σημαντική στο χώρο της εργασίας. Τέτοιες συνθήκες εργασίας είναι συνθήκες που θυμίζουν άλλες εποχές.
Αλλά, εγώ δεν θέλω να μείνω σ’ αυτό, διότι αυτό έχει συζητηθεί πολύ. Θέλω να εστιάσω στο δεύτερο αίτημα του συγκεκριμένου επιχειρηματία, και δεν έχει να κάνει με το συγκεκριμένο πρόσωπο αλλά με την αντίληψη. Το δεύτερο αίτημα, «να τελειώνουμε με τους ελέγχους, τους εκβιαστικούς», είπε, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Γιατί εκβιαστικοί οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας; Είναι εκβιασμός να γνωρίζει ο κάθε επιχειρηματίας, ότι θα είναι ίσος απέναντι στο νόμο; Και ότι ο ανταγωνισμός θα είναι υγιής ανάμεσα στους επιχειρηματίες, τηρώντας όλη την κείμενη νομοθεσία; Γιατί εκβιασμός; Είναι εκβιασμός να ζητείται από όλους να δίδουν τα δικαιώματα που ο νόμος ορίζει στους εργαζόμενους και στις εργαζόμενες;
Βεβαίως, στο τέλος της συζήτησης, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης έκλεισε χωρίς να απαντήσει ευθέως σε αυτά τα αιτήματα, αλλά δίνοντας ένα μήνυμα. Ότι θέλει λέει να είναι οδοστρωτήρας απέναντι στα εμπόδια που βρίσκονται μπροστά στην επιχειρηματικότητα».
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη θέση του κόμματος του για τα εργασιακά και τις συνθήκες εργασίας λέγοντας: «η άποψη που εκφράζουμε εμείς και που προσπαθήσαμε μέσα σε δύσκολες συνθήκες να την υλοποιήσουμε σε όλους τους τομείς και κυρίως τον τομέα της εργασίας. Είναι η άποψη που λέει, ότι η συλλογική πρόοδος, η ανάπτυξη, η προκοπή προϋποθέτει την ενίσχυση των αμοιβών των εργαζόμενων. Προϋποθέτει, όχι μόνο την ενίσχυση των αμοιβών, αλλά την μείωση της ανεργίας, περισσότερες δουλειές, ποιοτικές δουλειές. Και, κυρίως, προϋποθέτει, πέρα από την ενίσχυση σε αριθμό των θέσεων εργασίας και της ποιότητας των θέσεων αυτών, προϋποθέτει και την τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας, των κανόνων. Πράγμα το οποίο στο τέλος της ημέρας σημαίνει ασφάλεια, για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες».
Και πρόσθεσε: «Μια άλλη αντίληψη είναι αυτή η οποία λέει ότι για να έχουμε ανάπτυξη, προϋπόθεση είναι να συρρικνώσουμε το λεγόμενο μισθολογικό κόστος και να κάνουμε τα «στραβά μάτια» στην παραβατικότητα. Πιστεύω βαθιά, ότι αυτές οι δύο αντιλήψεις που συγκρούονται είναι και, όχι μόνο έχουν ένα ιδεολογικό πρόσημο, αλλά είναι και οι δύο αντιλήψεις για το ποια Ελλάδα θέλουμε».