Πολιτική

Εκλογές 2023: Δεν παρέλαβε τη διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μετέβη σήμερα (23.05.2023) στις 11:00 στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών που μπορούν να λάβουν οι πολιτικοί αρχηγοί μετά τις εκλογές για σχηματισμό κυβέρνησης, όπου συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Μετά από την επιστροφή της διερευνητικής εντολής από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας πήγε με τη σειρά του (ο ΣΥΡΙΖΑ κατέλαβε τη δεύτερη θέση στις εκλογές της Κυριακής) στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στην οποία είπε ότι δεν θα παραλάβει τη διερευνητική εντολή. 

«Όπως γνωρίζετε, δεν προκύπτουν οι συσχετισμοί για να υπάρξει κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, ανταποκρίθηκα στην θεσμική μου υποχρέωση και να σας πω ότι δεν θα παραλάβω τη διερευνητική εντολή, γιατί δεν προκύπτει σχηματισμός κυβέρνησης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου. 

tsipras sakellaropoulou

«Ζητώ συγγνώμη και αναλαμβάνω στο ακέραιο την ευθύνη για το αποτέλεσμα των εκλογών»

Εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι οδυνηρό, τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και για την ελληνική κοινωνία, ζήτησε συγγνώμη από τον κόσμο που πληγώθηκε από το αποτέλεσμα και παράλληλα είπε ότι αναλαμβάνει στο ακέραιο την ευθύνη για το ποσοστό που πήρε το κόμμα του.

Έτσι, μετά από τον Αλέξη Τσίπρα, τη σκυτάλη των διερευνητικών αναμένεται να πάρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, που θεωρείται πια αρκετά πιθανό να πράξει κατά τον ίδιο τρόπο, δηλαδή να μην λάβει τη διερευνητική εντολή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μάλιστα εκφράσει την επιθυμία του να μην τραβήξει πολύ χρονικά η υπόθεση των διερευνητικών εντολών, ώστε την Κυριακή να συσταθεί η Βουλή και στη συνέχεια να γίνει η νέα διάλυσή της. 

Και αυτό, προκειμένου να επισπευστούν οι διαδικασίες για να γίνουν νέες εκλογές στις 25 Ιουλίου, δηλαδή μία εβδομάδα νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν αρχικά, για την περίπτωση που δεν σχηματιζόταν κυβέρνηση μετά από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, όπως και αναμένεται γίνει – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, της τελευταίας στιγμής. 

Θυμίζουμε άλλωστε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τους Αλέξη Τσίπρα και Νίκο Ανδρουλάκη, με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς να φέρονται να συμφωνούν ότι οι δεύτερες κάλπες αποτελούν μονόδρομο υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, δηλαδή τη μη σύγκλιση απόψεων μεταξύ των τριών κομμάτων η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε τυχόν συνεργασίες.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Βαρύ πένθος για τον Χρήστο Στυλιανίδη που έχασε τη μητέρα του - Η συγκινητική ανάρτηση του υπουργού Ναυτιλίας
«Όλα όσα με έμαθες με το απλό και σεμνό σου παράδειγμα δεν μου τα έμαθαν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια του κόσμου όπου με έστειλες» συγκινεί ο υπουργός Ναυτιλίας
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης στην Ολομέλεια της Βουλής
Παύλος Μαρινάκης: Τον ελληνικό λαό εμπαίζουν εκείνοι που παρουσιάζουν ως «αποκάλυψη» κάτι που έχει απαντηθεί πριν από έναν χρόνο στη Βουλή
«Κόμματα έχουν μετατραπεί σε μηχανισμούς εργαλειοποίησης και παραπληροφόρησης για να αποκομίσουν πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη από μία εθνική τραγωδία»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης
Κυβερνητικές πηγές για τη Σύνοδο του Λονδίνου: Στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 6ης Μαρτίου οι όποιες δεσμευτικές αποφάσεις με τη συμμετοχή της Ελλάδας
Εκεί, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει τη θέση της Ελλάδας ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για την άμυνά της
Το Μέγαρο Μαξίμου
Νίκος Παπαθανάσης κατά ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ για τα Τέμπη: Εργαλειοποιούν και παραποιούν την πραγματικότητα πάνω στο τραγικό δυστύχημα
«Το τραγικό αυτό δυστύχημα δεν είναι και δεν πρέπει να γίνει πεδίο μικροπολιτικής αντιπαράθεσης» επισημαίνει σε ανάρτησή του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης σε συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων στη Βουλή