Site icon NewsIT

Εκλογές 2023: Φθορά του ΣΥΡΙΖΑ από τις προτάσεις Βαρουφάκη βλέπουν στη ΝΔ

29.04.2023 | 07:19
Εκλογές 2023: Φθορά του ΣΥΡΙΖΑ από τις προτάσεις Βαρουφάκη βλέπουν στη ΝΔ

Ψηλά στην προεκλογική ατζέντα κρατά η Ν.Δ. και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το νέο αφήγημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ περί κυβέρνησης ανοχής, εκτιμώντας ότι θα προκαλέσει δημοσκοπική φθορά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην τελική ευθεία για την κάλπη της 21ης Μαΐου, κι ενώ ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται αμετακίνητος από τα ποσοστά που είχε πριν από το Πάσχα.

Στον αντίποδα η Ν.Δ. προβάλλει το κυβερνητικό της έργο, συγκρίνοντας το με το αντίστοιχο της διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, και ανακτά το χαμένο έδαφος, με τις δημοσκοπήσεις να καταγράφουν αύξηση των ποσοστών της.  Ενώ, όπως εκτιμούν κυβερνητικοί παράγοντες “χείρα βοηθείας” έδωσε στα… ξαφνικά και ο Γιάννης Βαρουφάκης με την πρόταση του για το σχέδιο “Δήμητρα”.

«Καταδεικνύουν ότι η μόνη πρόταση διακυβέρνησης είναι του πρωθυπουργού»

“Τα κόμματα της αντιπολίτευσης -ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΜΕΡΑ25- ενώ μιλούν για δήθεν «προοδευτική κυβέρνηση» αποδεικνύουν πως δεν ξέρουν ούτε τι θέλουν, ούτε πώς θα πετύχουν τη συγκρότησή της, ούτε ποιο θα είναι το πρόγραμμά της. Παρουσιάζουν εικόνα αλαλούμ και υπόσχονται πορεία στο άγνωστο, την ακυβερνησία, το χάος” σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας ότι αυτό το..  αλαλούμ Τσίπρα, Ανδρουλάκη, Βαρουφάκη καταδεικνύει ότι η μία και μόνη πρόταση διακυβέρνησης είναι η “πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για αυτοδύναμη Ελλάδα με αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία”, όπως προσθέτουν.

Το… «αποτύπωμα» της σύγκρουσης Τσίπρα – Βαρουφάκη

Στο “γαλάζιο” στρατόπεδο είναι κυρίαρχη η άποψη ότι η μετωπική σύγκρουση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιάνη Βαρουφάκη αλλά και η σκληρή κριτική της Ν.Δ. έχουν πιέσει τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να λάβει ξεκάθαρες θέσεις. Πρώτον, ότι η κυβέρνηση “ηττημένων” δεν είναι στα σχέδια του και δεύτερον ότι το σχέδιο “Δήμητρα” κ.α. προτάσεις του Επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 δεν τον εκφράζουν.

“Οι ιδέες Βαρουφάκη βρίσκονται ήδη μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ”

“Στις αρχές Απριλίου ο κ. Τσίπρας δήλωνε ότι θέλει «προοδευτική κυβέρνηση» με συμμετοχή του κ. Βαρουφάκη. Τώρα προσπαθεί να δείξει αποστασιοποίηση και να ζητά την ανοχή του. Αρκεί, όμως, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για φανεί ότι οι ιδέες Βαρουφάκη βρίσκονται ήδη μέσα στο κόμμα, ακόμα και χωρίς τον κ. Βαρουφάκη” δηλώνουν πηγές της κυβέρνησης.
Προς επίρρωση των θέσεων τους παραπέμπουν στο οικονομικό πρόγραμμα που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο κοστολογούν σε πάνω από 45 δις ευρώ στην τετραετία, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα θα σημάνει μεγάλη αύξηση των φόρων, θα οδηγήσει τη χώρα σε νέα μνημόνια και θα την απομακρύνει από τον στόχο της ανάκτησης της επενδυτική βαθμίδα.

Ανησυχία για… «promotion» Βαρουφάκη.

Υπάρχουν ωστόσο και κάποιες φωνές που εκτιμούν ότι η διαρκής αντιπαράθεση για το θέμα Βαρουφάκη, και με το ΠΑΣΟΚ, στην πραγματικότητα ευνοούν μόνο τον Επικεφαλής του Μέρα 25.
Διάχυτη είναι και η… “ανησυχία” ότι το θέμα Βαρουφάκη μπορεί να διευκολύνει τον προεκλογικό σχεδιασμό της Ν.Δ. αλλά δεν αφορά τους πολίτες, και εκτιμούν ότι και μπορεί να στοιχίσει δημοσκοπικά και εκλογικά στη Ν.Δ. και να “γιγαντώσει” τις αναποφάσιστες ψήφους και την αποχή από την κάλπη.
 

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version