«Έχουμε ένα σύστημα διακυβέρνησης όπου υπάρχει λογοδοσία και αποτελεσματικότητα», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στο πλαίσιο των εργασιών του 8oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
«Στο μυαλό των περισσότερων πολιτών δεν είναι ξεκάθαρο τι είναι επιτελικό κράτος», είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, στο πλαίσιο του Φόρουμ των Δελφών, ορίζοντας ως επιτελικό κράτος, το κράτος εκείνο που που συντονίζει, προγραμματίζει και παρακολουθεί τις μεταρρυθμίσεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κάνοντας έναν απολογισμό των μέχρι τώρα επιτυχιών της σημερινής κυβέρνησης στον τομέα αυτό, τόνισε ότι έχει αλλάξει το υπόδειγμα της δημόσιας διακυβέρνησης, καθώς υπάρχει ξεκάθαρος ορισμός αρμοδιοτήτων στο κράτος.
«Έχουμε σήμερα ένα σαφές σύστημα διακυβέρνησης όπου υπάρχει λογοδοσία και αποτελεσματικότητα και όπου πλέον το κράτος δεν αποτελεί το φέουδο του κάθε υπουργού αλλά οι πολιτικές υλοποιούνται από κάτω προς τα επάνω και όχι το ανάποδο», προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση λειτουργεί επί τη βάσει ενός ενιαίου κυβερνητικού σχεδίου, όπου υπάρχει δημοκρατική λογοδοσία και όπου έχει υπάρξει αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης και γίνονται τακτικά υπουργικά συμβούλια».
Ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι «το 90% της ύλης που διαχειρίζεται το κάθε υπουργείου πλέον διεκπεραιώνεται από τους πολιτικά αποχρωματισμένους δημόσιους υπαλλήλους και όχι από τους πολιτικούς προϊσταμένους. Επιπλέον δεν υπάρχει καμία εκπρόθεσμη τροπολογία».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα Υποδομών και Μεταφορών, διευκρίνισε ότι δεν ήταν ποτέ στις επιδιώξεις του να βρεθεί στην επικαιρότητα, καθώς δεν έχει διάθεση προβολής και δημοσιότητας.
Γεραπετρίτης για τις εκλογές της 21ης Μαΐου
Αναφερόμενος στις επερχόμενες εκλογές ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε πως «αν εκλεγούμε ξανά κυβέρνηση, θα συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Θα πρέπει να γίνουμε πιο τολμηροί και να πάμε με πιο γρήγορους ρυθμούς. Θα πρέπει η αξιολόγηση να επεκταθεί και σε άλλους τομείς».
Μιλώντας για τη δικαστική μεταρρύθμιση τόνισε ότι εξακολουθεί η χώρα μας να έχει αργούς ρυθμούς στην απόδοση δικαιοσύνης και ότι αυτό πρέπει να αλλάξει, καθώς μεταξύ άλλων, η αργοπορία αυτή αποθαρρύνει τις επενδύσεις.
Όσον αφορά τον τομέα της παιδείας, τόνισε ότι το κράτος αντιμετώπισε την παθογένεια της έλλειψης διδακτικού προσωπικού σε όλες τις βαθμίδες και σε μία τετραετία διόρισε 25 χιλιάδες εκπαιδευτικούς. Τέλος είπε ότι έχει παράπονο ότι η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών δεν «αγκαλιάστηκε» από το σύνολο του πολιτικού συστήματος.
Στη συνέχεια σημείωσε ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης αν εκλεγεί είναι να εκκινήσει η συνταγματική αναθεώρηση και ειδικότερα το άρθρο 16, ώστε να λειτουργήσουν -υπό αυστηρούς όρους και εγγυήσεις- ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα.
Κλείνοντας, έδωσε μερικά νούμερα για την επιτυχημένη προσπάθεια της κυβέρνησης στον τομέα της ψηφιοποίησης και τόνισε ότι την χρονιά αυτή έγιναν περισσότερες από 800 συναλλαγές μέσω της ενιαίας ψηφιακής κυβερνητικής πύλης gov.gr, ενώ αν προστεθούν και οι συναλλαγές μέσω Taxis, ο αριθμός των ψηφιακών συναλλαγών των πολιτών αγγίζει τα 1,2 δισεκατομμύρια, κάτι που μεταφράζεται σε 130 λιγότερες ώρες σε ουρές ετησίως.