Πολιτική

Εκλογές 2023: Η εγκύκλιος για το πώς θα ψηφίσουν οι πολίτες στις 21 Μαΐου

Η υπουργός Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού, απέστειλε την εγκύκλιο με πληροφορίες και οδηγίες για τις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν στις 21 Μαΐου 2023. 

Στο πρώτο µέρος της εγκυκλίου περιέχονται πληροφορίες για την ηµεροµηνία διενέργειας των εκλογών, τον αριθµό των βουλευτών που εκλέγονται σε κάθε περιφέρεια, την κτήση του δικαιώµατος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, την υποβολή των υποψηφιοτήτων και την ανακήρυξη των υποψηφίων βουλευτών.

Στο δεύτερο µέρος περιγράφονται οι αρµοδιότητες και οι ενέργειες των κρατικών υπηρεσιών και των Οργανισµών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αµέσως µετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου έως την προηγούµενη ηµέρα της ψηφοφορίας.

Το τρίτο µέρος αναφέρεται στα ζητήµατα που πρέπει να αντιµετωπιστούν κατά την ηµέρα της ψηφοφορίας, ενώ αναλύεται και ο τρόπος ψηφοφορίας, εξαγωγής και ανακοίνωσης των αποτελεσµάτων των εκλογών.

Υπενθυμίζεται ότι στις προσεχείς εκλογές θα έχουν δικαίωμα ψήφου για πρώτη φορά οι πολίτες 17 ετών, καθώς και οι Έλληνες του εξωτερικού. Επίσης για πρώτη φορά διαμορφώνονται εκλογικά κέντρα για εύκολη πρόσβαση σε ΑμεΑ.

Οι εκλογείς θα πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Σημειώνεται ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας δεν είναι αποδεκτά.

Σε ό,τι αφορά τους ετεροδημότες, η εγκύκλιος αναφέρει ότι παρέχεται η δυνατότητα στους ετεροδημότες εκλογείς να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, εφόσον είχαν υποβάλει σχετική αίτηση έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 και περιελήφθησαν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Στην περίπτωση αυτή, πριν από το όνομα κάθε ετεροδημότη στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους, υπάρχει η ένδειξη Ε. Στους εκλογείς αυτούς, απαγορεύεται να ψηφίσουν στο δήμο, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.

Οι άνδρες της φρουράς των εκλογικών τμημάτων και του λοιπού στρατιωτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας, που διατίθεται για τις ανάγκες των εκλογών ή μετακινείται για άλλους υπηρεσιακούς λόγους, ψηφίζουν σε εκλογικό τμήμα του δήμου, όπου εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία.

Οι σταυροί προτίμησης

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των σταυτών προτίμησης αυτοί καθορ΄θιζονται ώς εξής:

α) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από 1 μέχρι και 3 βουλευτές, 1 σταυρό.
β) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από 4 έως και 7 βουλευτές, μέχρι 2 σταυρούς.
γ) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από 8 έως και 12 βουλευτές, μέχρι 3 σταυρούς
δ) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από 13 βουλευτές, μέχρι 4 σταυρούς.

Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα έχουν αναρτήσει πίνακα σε εμφανές σημείο κάθε εκλογικού τμήματος, στπν οποίο θα αναγράφεται ο αριθμός των σταυρών προτίμησης που τίθενται από τους εκλογείς.

edres

edres

Δείτε ΕΔΩ την εγκύκλιο

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης στο Τζάνειο: Χτίζουμε βήμα βήμα ένα νέο ΕΣΥ – Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης δεν κατευθύνονται σε λίγους
Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον 4ο και τον 5ο όροφο, όπου έχουν παραδοθεί αναβαθμισμένες μονάδες νευροχειρουργικής, χειρουργικής και παθολογικής αλλά και τις εγκαταστάσεις στον 1ο και τον 3ο όροφο, όπου τα έργα ολοκληρώθηκαν πέρυσι
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Τζάνειο
Βουλή: Live η συνεδρίαση για το πόρισμα για τον Χρήστο Τριαντόπουλο – «Επιβεβαιώνω το περιεχόμενο του υπομνήματός μου στην προκαταρκτική» λέει ο βουλευτής
Επεισοδιακή είναι η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για το πόρισμα της προανακριτικής που προτείνει την παραπομπή του Χρήστου Τριαντόπουλου στο Δικαστικό Συμβούλιο
Ο Χρήστος Τριαντόπουλος στη Βουλή 1
Βουλή: Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από την ψηφοφορία για τον Τριαντόπουλο – «Συνενόχους στη συγκάλυψη δεν θα βρείτε» είπε ο Σωκράτης Φάμελλος
Αποχώρησε από την Ολομέλεια της Βουλής ο ΣΥΡΙΖΑ πριν την έναρξη της ψηφοφορίας για την προκαταρκτική εξέταση για τον Χρήστο Τριαντόπουλο...
Συνεδρίαση της Βουλής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο
«Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου» στο ΠΑΣΟΚ μετά τις δημοσκοπήσεις – «Ζούμε έναν εφιάλτη» λένε στελέχη
Απ'ότι φαίνεται, τίποτα δεν ωφέλησε δημοσκοπικά το κόμμα του - Αντίθετα, μάλιστα, το έφερε ακόμα σε πιο χαμηλά επίπεδα με την διαφορά του από την Πλεύση Ελευθερίας να μεγαλώνει
Το λογότυπο του ΠΑΣΟΚ 2
Το κάλεσμα του Σωκράτη Φάμελλου για συνεργασία και η διχασμένη Νέα Αριστερά
Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γαβριήλ Σακελλαρίδης εμφανίζονται αρνητικοί σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θετικά βλέπουν αυτό το ενδεχόμενο Αλέξης Χαρίτσης, Έφη Αχτσιόγλου και Δημήτρης Τζανακόπουλος
Ο Σωκράτης Φάμελλος με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο