Το βλέμμα στην επόμενη ημέρα στρέφει η κυβέρνηση, μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης του Κώστα Καραμανλή να ολοκληρώσει την κοινοβουλευτική του διαδρομή και να μην είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές.
Στο Μέγαρο Μαξίμου και στο Μοσχάτο υπογραμμίζουν με έμφαση τη δέσμευση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «θα είναι παρών» στην προεκλογική εκστρατεία, στην πρώτη γραμμή της μάχης των εκλογών.
Στην τηλεφωνική επικοινωνία, ο πρώην πρωθυπουργός αποδέχτηκε την πρόταση του να κάνει μία ανοιχτή προεκλογική ομιλία στη Θεσσαλονίκη, η οποία είναι «ισχυρό κάστρο» του Κώστα Καραμανλή.
Το παρασκήνιο
Στην τελική ευθεία για τις κάλπες, οι οποίες κατά δήλωση και του Κυριάκου Μητσοτάκη… δεν αργούν, ο πρωθυπουργός θέλησε να έχει ξεκάθαρη εικόνα για τις προθέσεις του Κώστα Καραμανλή. Έτσι, έλαβε ο ίδιος την πρωτοβουλία να του τηλεφωνήσει. Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε αμέσως σαφή την απόφαση του, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά ότι τη σέβεται.
Μάλιστα, χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου – ο οποίος έχει στενή σχέση με τον κ. Καραμανλή – μετέβη στο γραφείο του και υπήρξε κοινός συντονισμός για τον χειρισμό της υπόθεσης στον Τύπο.
Υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός;
Η Βόρεια Ελλάδα είναι μια περιοχή στην οποία η Ν.Δ. έχει ρίξει όλο της το βάρος, καθώς παρουσιάζει δημοσκοπική φθορά, και η απουσία του Κώστα Καραμανλή έχει προφανώς τη δική της βαρύτητα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι συζητείται τη θέση του στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στην Α’ Θεσσαλονίκης να πάρει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος επιπλέον αναμένεται να «οργώσει» τη Βόρεια Ελλάδα, με νέες περιοδείες, πριν από τις εκλογές, σε μια προσπάθεια η Ν.Δ. να ενισχύσει τα ποσοστά της και να ανακόψει την δυναμική που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις να έχει η «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου.
Οι υπόλοιπες δύο εκλογικές περιφέρειες στις οποίες αναμένεται να είναι υποψήφιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. είναι ο Έβρος και η Δυτική Αττική.
Μια απόφαση που… δεν ξάφνιασε
Η ανακοίνωση της απόφασης του Κώστα Καραμανλή να ολοκληρώσει την κοινοβουλευτική του θητεία, δεν έπεσε σαν… «κεραυνός εν αιθρία» στη ΝΔ. Κάποιοι τη θεωρούσαν δεδομένη μετά την ομιλία του, τον περασμένο Αύγουστο, στα Ανώγεια, όπου πήρε σαφείς αποστάσεις από τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην υπόθεση των υποκλοπών.
Το γεγονός ότι ο λόγος του ήταν… «απελευθερωμένος» από κομματικά στεγανά, σε κάποιους «χτύπησε καμπανάκι».
Κάποιοι άλλοι, που επίσης είναι συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού, μεταφέρουν ότι η απόφαση αυτή ήταν ειλημμένη καιρό πριν και έψαχνε το σωστό timing, ώστε να μην δημιουργήσει πρόβλημα στην παράταξη.
Ποια είναι τα επόμενα σχέδια του Κ. Καραμανλή;
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που εντόνως συζητείται, και όχι μόνο στη Ν.Δ., είναι αν ο Κώστας Καραμανλής αποσύρεται γενικά από την πολιτική ζωή ή αν παραμένει «παρών» για την περίπτωση που χρειαστεί να προσφέρει από άλλο μετερίζι τις υπηρεσίες του.
Κάποιοι θυμίζουν με νόημα ότι το 2015 είχε αρνηθεί την πρόταση του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να είναι το πρόσωπο που θα προταθεί από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για διάδοχος του Κάρολου Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
Ωστόσο, η αίσθηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ότι ο Κώστας Καραμανλής «δεν θα κρεμάσει τα παπούτσια του».
Βουλευτής για 34 χρόνια…
Υπενθυμίζεται ότι ο Κώστας Καραμανλής, ανιψιός του «Εθνάρχη» και ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Καραμανλή, εκλέγεται αδιάλειπτα βουλευτής από τον Ιούνιο του 1989.
Βρέθηκε για 12 χρόνια στο τιμόνι της ΝΔ, από το 1997 έως το 2009, ενώ διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2004 ως το 2009.
Στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 – τις οποίες κέρδισε το ΠΑΣΟΚ με τον Γιώργο Παπανδρέου – με την ανακοίνωση του αποτελέσματος παραιτήθηκε από την ηγεσία της Ν.Δ. προκηρύσσοντας έκτακτο συνέδριο για την εκλογή νέου αρχηγού και τον διαδέχτηκε ο Αντώνης Σαμαράς.