Τρίτη, 5 Νοε.
15oC Αθήνα

Εκλογές 2023 – Κυριάκος Μητσοτάκης στο Νίκο Ευαγγελάτο: Μόνιμες μειώσεις φόρων από το δεύτερο μισό της τετραετίας

Εκλογές 2023 – Κυριάκος Μητσοτάκης στο Νίκο Ευαγγελάτο: Μόνιμες μειώσεις φόρων από το δεύτερο μισό της τετραετίας

Τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε συνέντευξη στο Νίκο Ευαγγελάτο και την εκπομπή “Live News”.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στη διάρθρωση της νέας κυβέρνησης, αλλά και στους προσωπικούς στόχους του για την επόμενη τετραετία, εφόσον εκλεγεί πρωθυπουργός. Μίλησε στη δημιουργία του υπουργείου Οικογένειας και τόνισε ότι η ορκωμοσία θα γίνει με διαδικασίες… fast track. 

Αναφερόμενος στους προσωπικούς στόχους του, τόνισε ότι ένας από αυτούς είναι οι μόνιμες μειώσεις φόρων από το δεύτερο μισό της τετραετίας, καθώς και η αναδιάρθωση του ΕΣΥ. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι υπάρχει σχεδιασμός για μία βασική διαρθρωτική μεταρρύθμιση, με την οποία θα είναι πιο γρήγορες οι οι διαδικασίες πρόσληψης, μέσω ΑΣΕΠ.

Αναλυτικά όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Νίκο Ευαγγελάτο

“Μετά τις εκλογές, ετοιμάζω μία υψηλού επιπέδου συμβουλευτική επιτροπή για την τεχνητή νοημοσύνη. Έχουμε εξαιρετικούς επιστήμονες, ανθρώπους στο χώρο της τεχνολογίας… είναι ευθύνη των κυβερνήσεων να ελέγξουν και να αξιοποιήσουν αυτό το εργαλείο προς όφελος των πολιτών”, ανέφερε αρχικά, με αφορμή και τη συνάντηση του με τον Μπαράκ Ομπάμα στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

“Οι πολίτες πρέπει να πάνε να ξαναψηφίσουν και θα χαρώ πολύ αν η συμμετοχή είναι αυξημένη. Θα επιμείνω στην ανάγκη να κρατάμε χαμηλά τους τόνους”, είπε στη συνέχεια για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. 

“Οι μισθοί στη χώρα μας είναι χαμηλοί. Το αναγνωρίζω”, είπε στη συνέχεια. “Ο κατώτατος μισθός μπορεί να φτάσει τα 950 ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας“.

Θα δουν νέα αύξηση το 2024 οι συνταξιούχοι ακόμη και οι ρηγμένοι της προσωπικής διαφοράς“, είπε αναφερόμενος στους συνταξιούχους, επαναλαμβάνοντας ότι “έχουμε δεσμευτεί για αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ”.

“Καμία αύξηση φόρων, περαιτέρω μειώσεις φόρων θα δουν οι πολίτες” είπε χαρακτηριστικά. “Στόχος μου είναι το δεύτερο μισό της τετραετίας να μπορούμε να εξετάσουμε μόνιμες μειώσεις φόρων“. 

Ερωτηθείς για τις προσλήψεις στο ΕΣΥ, εξήγησε ότι “σκοπός μας είναι σταδιακά να αυξάνουμε τον αριθμό εργαζόμενων στην Υγεία. Όλοι γνωρίζουν ότι πρέπει να γίνουν προσλήψεις. Έχουμε ελλείψεις ειδικά στο χώρο των νοσηλευτών. Μία βασική διαρθρωτική μεταρρύθμιση θα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνονται οι διαδικασίες πρόσληψης και θα είναι ταχύτερες

Αυτό που θέλουμε είναι να δώσουμε και εργασιακή ασφάλεια και να ξέρουμε ότι προσλαμβάνουμε το σωστό άνθρωπο στη σωστή θέση. Είναι προσωπικό στοίχημα η αναδιάρθρωση του ΕΣΥ”.

Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, σχολίασε: “Τα πανεπιστήμια μπορούν να είναι και ιδιωτικά, αλλά με αυστηρές προδιαγραφές και κρατικό έλεγχο. Μέχρι να φτάσουμε εκεί όμως, όλη η έμφαση δίνεται στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Καταφέραμε να βγάλουμε τους μπαχαλάκηδες από τα πανεπιστήμια“.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι “σε καμία περίπτωση δεν θα ιδιωτικοποιηθεί το νερό. Εξάλλου γιατί δεν το έκανα τόσα χρόνια; Η κυβέρνηση θα επιστρέψει ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στον έλεγχο του κράτους. Δεν περιμένω ο κ. Τσίπρας να μας ζητήσει συγγνώμη για αυτά τα οποία λέει”. 

Ερωτηθείς για τη διάρθρωση της νέας κυβέρνησης: “Έχω μιλήσει για την ανάγκη δημιουργίας ενός καινούργιου υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, ουσιαστικά αποσπώντας ένα κομμάτι του Υπουργείου Εργασίας, έτσι ώστε το πολύ σημαντικό αυτό αντικείμενο πολιτικής να έχει έναν ιδιοκτήτη, σε επίπεδο Υπουργού.

Είναι ήδη σχεδιασμένο και έτοιμο το Υπουργείο, γιατί όπως ξέρετε -σε περίπτωση που μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός- αυτά τα Προεδρικά Διατάγματα πρέπει να εκδοθούν άμεσα γιατί η κυβέρνηση ορκίζεται πολύ γρήγορα. Επίσης πιστεύω ότι το χαρτοφυλάκιο…

Το Υπουργείο Αθλητισμού θα μεταφερθεί στο Υπουργείο Παιδείας και πιστεύω ότι πρέπει να είναι σε επίπεδο Αναπληρωτή Υπουργού, διότι είναι ένα τελείως αυτοτελές αντικείμενο και ο αθλητισμός έχει πολύ μεγάλη σημασία. Και από εκεί και πέρα θα υπάρχουν μία σειρά από επί μέρους…

Το Υπουργείο Μεταφορών – Υποδομών θα μείνει ως έχει, απλά με ένα αυτοτελές χαρτοφυλάκιο Μεταφορών. Είναι πολύ συμβατές αυτές οι έννοιες και δεν θέλω να δημιουργήσω, ξέρετε, και έναν πληθωρισμό καινούργιων Υπουργείων, διότι και αυτό έχει μια δυσκολία.

Εμείς φτιάξαμε κάποια καινούργια Υπουργεία, τα οποία πιστεύω ότι απέδωσαν. Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δημιουργήθηκε -σας θυμίζω- αμέσως όταν αναλάβαμε τα πράγματα το 2019. Πιστεύω ότι απέδειξε ότι είναι ένα Υπουργείο το οποίο έχει τεράστια χρησιμότητα. Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, βλέπετε πόσο κρίσιμο είναι, ειδικά τώρα που τα ζητήματα της μετανάστευσης έχουν έρθει ξανά στο προσκήνιο. Το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Όλα αυτά είναι Υπουργεία τα οποία στήθηκαν ουσιαστικά από το μηδέν -μικρά Υπουργεία- αλλά επειδή μπορέσαμε και τα στήσαμε από το μηδέν, δημιουργήσαμε δομές οι οποίες να μην είναι δέσμιες, θα έλεγα, παλιών γραφειοκρατικών αγκυλώσεων”.

Στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι η νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί με διαδικασίες fast track:Εμείς, ξέρετε, στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τα προεδρικά συστήματα τα οποία συνήθως δίνουν κάποιους μήνες προετοιμασίας στον νέο Πρόεδρο, στην Ελλάδα το κοινοβουλευτικό σύστημα επιτάσσει η κυβέρνηση να ορκίζεται αμέσως, Τρίτη, Τετάρτη, δηλαδή, δεν είναι ζήτημα. Από τη στιγμή που υπάρχει η δεδηλωμένη και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, οι κυβερνήσεις ορκίζονται αμέσως. Και σας λέω: για εμένα δεν είναι ένδειξη αλαζονείας αλλά καλής προετοιμασίας, να είμαι έτοιμος για αυτό το ενδεχόμενο.

Αλλά πρέπει να σας πω ότι έχουμε πάρει τα μαθήματα από τη λειτουργία του επιτελικού κράτους. Ξέρουμε τι θέλουμε να βελτιώσουμε. Ξέρουμε πόσο σημαντικός είναι ο συντονισμός σε επίπεδο πρωθυπουργικού γραφείου, κυρίως για τις οριζόντιες αυτές πολιτικές”.

Αναφερόμενος στην μουσουλανική μειονότητα και την παρέμβαση της τουρκικής πρεσβείας για τους υποψηφίους στη Ροδόπη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: “Η παρέμβαση στα εσωτερικά μιας άλλης χώρας είναι κάτι αδιανόητο, ειδικά με την έκταση και με την ένταση που έγινε σε αυτές τις εκλογές. Και επειδή το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα, θέλω να σας θυμίσω -και το είχατε αναδείξει και εσείς- όχι με δική μας πρωτοβουλία. Θέλω να το τονίσω αυτό, ήρθε με πρωτοβουλία των στελεχών τού ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία πρώτα μίλησαν για τον τρόπο με τον οποίον κινήθηκαν τα στελέχη τού ΣΥΡΙΖΑ και για τις στενές σχέσεις με το τουρκικό Προξενείο.

Λυπάμαι που το ζήτημα αυτό δεν έκλεισε με τον πιο αυτονόητο τρόπο, που δεν θα ήταν άλλος από το να κάνουν μία πολύ απλή δήλωση ότι σέβονται τη Συνθήκη της Λωζάννης και ότι εκπροσωπούν ουσιαστικά τη μουσουλμανική μειονότητα.

Επέλεξαν να μην το κάνουν, είναι κίνδυνος αυτός την επόμενη μέρα. Ελπίζω να διαψευστώ, το εύχομαι πραγματικά. Αλλά το δικό μου μήνυμα δεν ήταν τόσο προς τον κ. Τσίπρα, ο κ. Τσίπρας ας κάνει ό,τι νομίζει, ό,τι τον φωτίσει ο Θεός.

Το δικό μου μήνυμα, και ο λόγος για τον οποίον μίλησα δημόσια για το θέμα αυτό, ήταν ακριβώς προς την Τουρκία: ότι εδώ διαπιστώθηκε μια παρέμβαση αρκετά έντονη στα εσωτερικά μιας άλλης χώρας και αυτό πρέπει να σταματήσει“.

Κληθείς να σχολιάσει αν υπάρχει κίνδυνος να έχουμε ένα σκηνικό Γαλλίας, με μία ή έναν Le Pen, υποστήριξε ότι “απέχουμε πολύ από το να έχουμε μία ακροδεξιά στην Ελλάδα η οποία να έχει συγκροτημένη πολιτική έκφραση. Ούτε τώρα εκτιμώ ότι θα συμβεί αυτό. Και δεν είμαι σίγουρος όλα αυτά τα κόμματα και τα κομματίδια τα οποία έχουν εμφανιστεί στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας τελικά τι διαδρομή θα έχουν και πόσο θα αντέξουν στο χρόνο, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Πιστεύω ότι οι πολίτες εκείνοι, οι οποίοι έχουν ίσως πιο πατριωτικές ανησυχίες, θα πρέπει να είναι καλυμμένοι από την πολιτική την οποία άσκησε η Νέα Δημοκρατία αυτά τα τέσσερα χρόνια.

Στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής χτίσαμε πολλές συμμαχίες, ενισχύσαμε τη θέση της χώρας γεωπολιτικά. Στο επίπεδο της αμυντικής πολιτικής εξοπλίσαμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας με πολύ -θα έλεγα- στοχευμένες και γρήγορες παρεμβάσεις, που στην κυριολεξία άλλαξαν την ισορροπία με την Τουρκία, ειδικά στον αέρα.

Στο επίπεδο της μεταναστευτικής πολιτικής, ναι, από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι θέλουμε να φυλάξουμε τα σύνορά μας και το πετύχαμε αυτό, γιατί μειώσαμε σημαντικά τις ροές. Ενώ ταυτόχρονα δείξαμε και όλη την ευαισθησία που χρειάζεται να σώσουμε ζωές στη θάλασσα, να ασχοληθούμε με τα μεγάλα θύματα του προσφυγικού, τα ασυνόδευτα παιδιά. Εμείς λύσαμε το θέμα αυτό, δεν το έλυσε ο δήθεν ευαίσθητος και προοδευτικός ΣΥΡΙΖΑ.

Άρα, πιστεύω ότι οι συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν πολύ αυξημένες πατριωτικές ευαισθησίες -γιατί όλοι πιστεύω ότι είμαστε πατριώτες, θέλω να το τονίσω αυτό, κανείς δεν είναι περισσότερο ή λιγότερο πατριώτης από τον άλλον- πιστεύω ότι από την πολιτική τής Νέας Δημοκρατίας πρέπει να καλύπτονται.

Από εκεί και πέρα, υπήρξε νομίζω και μία συνειδητή προσπάθεια καπηλείας τού θρησκευτικού συναισθήματος, πολύ υπόγεια έγινε αυτό. Νομίζω ότι αντελήφθησαν και οι πολίτες ότι εδώ δεν μπορεί να υπάρχουν κόμματα τα οποία να λένε ότι μόνο αυτά εκφράζουν την Ορθοδοξία και ότι όποιος δεν τα ψηφίζει είναι λιγότερο πιστός ή λιγότερο Ορθόδοξος από κάποιον άλλον. Αυτό μπορεί να έγινε στις προηγούμενες εκλογές, αλλά τώρα έχουμε καταλάβει ακριβώς τι συμβαίνει.

Άρα, δεν εκτιμώ ότι, ειδικά και μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, υπάρχει περιθώριο αυτή τη στιγμή για μια άνοδο της ακροδεξιάς στη χώρα μας.

Από εκεί και πέρα, γι’ αυτό το οποίο λέτε «μετακίνηση στο κέντρο», εμένα δεν μου αρέσουν οι ταμπέλες, με την έννοια ότι θεωρώ τον εαυτό μου έναν προοδευτικό μεταρρυθμιστή, φιλελεύθερο πολιτικό με έντονες θα έλεγα πατριωτικές ευαισθησίες -όπως πρέπει να έχει οποιοσδήποτε, το τονίζω αυτό. Αλλά μία πολιτική η οποία λύνει -ας πούμε- το πρόβλημα το οποίο το είχατε αναδείξει τόσες φορές εσείς, το να απονέμονται οι συντάξεις στην ώρα τους, είναι κάτι κεντρώο, δεξιό ή αριστερό; Είναι κεντρώο, δεξιό ή αριστερό να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης στην ουρά στα ΚΕΠ και να μπορεί να έχει ένα ψηφιακό εργαλείο για να μπορέσει να επικοινωνεί με το κράτος και να γλιτώνει ώρες ταλαιπωρίας; Είναι κεντρώο, δεξιό ή αριστερό το να μπορούμε να τρέχουμε, ας πούμε, προγράμματα πρόληψης για τις γυναίκες για τον καρκίνο του μαστού;”.

Ερωτηθείς για τον πληθωρισμό, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε: “Ο πληθωρισμός είναι επίμονος, ειδικά στα τρόφιμα, και είναι πρόβλημα. Είμαι ο πρώτος που θα το αναγνωρίσω. Θεωρώ ότι έχουμε δει τα χειρότερα, αλλά το πρόβλημα δεν το έχουμε λύσει ακόμα. Το πρόβλημα του πληθωρισμού, οι αυξήσεις των επιτοκίων όπως ξέρετε δεν καθορίζονται από εμάς, καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχουν επιπτώσεις στους καταναλωτές, στους δανειολήπτες.

(…) Όμως, η αντιμετώπιση της ακρίβειας δεν μπορεί να έρθει μέσα από ένα Market Pass. Τo Market Pass δεν είναι αμελητέο, 600 εκατομμύρια μας στοίχισε το προηγούμενο και οι πολίτες το πήραν και καλά έκαναν και το πήραν. Μπορεί να υπάρξει και δεύτερο. Όμως η λύση δεν είναι ένα επίδομα. Ούτε οι πολίτες θέλουν να ζουν με επιδόματα. Η λύση είναι η σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού ως αποτέλεσμα της πολιτικής αύξησης των επιτοκίων.

Κληθείς να εκτιμήσει πότε θα έχουμε την τελευταία αύξηση επιτοκίων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: “Εκτιμώ ότι φτάνουμε στο τέλος αυτού του κύκλου και εκτιμώ ότι δεν θα χρειαστεί τελικά, βλέποντας την πορεία και του πληθωρισμού στην Ελλάδα, είναι καλύτερη, επιμένει αλλά είναι καλύτερη από τον πληθωρισμό στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η λύση όμως, τελικά, μπορεί να είναι μόνο από τη μία η στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος μέσα από αυξήσεις μισθών και μειώσεις φόρων, και βέβαια η καλύτερη λειτουργία της αγοράς.

Πιστεύω ότι και εκεί η ίδια η αγορά πολλές φορές μπορεί να μας δώσει καινοτομίες, παραδείγματος χάρη να πουλάει απευθείας ένας παραγωγός σε έναν τελικό έμπορο λιανικής και να παρακάμπτονται οι μεσάζοντες…”.

Για την αντιπολίτευση και την επόμενη ημέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι “ευτυχώς έχουμε ένα τοπίο μέσων που η δουλειά σας είναι να κρατάτε την κυβέρνηση πάντα σε εγρήγορση και να ασκείτε κριτική. Αλλά το δικό μας χρέος είναι κυρίως να μην κλειστούμε σε ένα γυάλινο πύργο εφησυχασμού και αυταρέσκειας.

Δεν υπάρχει περίπτωση, κ. Ευαγγελάτο, να το επιτρέψω αυτό. Ούτε στο εαυτό μου, ούτε στους στενούς μου συνεργάτες στο Μαξίμου, ούτε στους Υπουργούς.

Όσο μεγαλύτερη είναι η εντολή που θα πάρουμε, εφόσον τα πράγματα έρθουν όπως εκτιμώ ότι μπορούν να έρθουν, τόσο μεγαλύτερη η ευθύνη, τόσο πιο στέρεα πρέπει να πατάμε στο έδαφος, τόσο πιο πολύ πρέπει να ακούμε την κοινωνία, τόσο πιο πολύ πρέπει να είμαστε εμείς οι ίδιοι αυστηροί με τις πολιτικές που εφαρμόζουμε.

Γιατί δεν θα τα κάνουμε όλα τέλεια. Και λάθη θα γίνουν και πολιτικές μπορεί να εφαρμόσουμε που δεν θα δουλεύουν. Δεν πρέπει να είμαστε ποτέ πεισματάρηδες στην πολιτική. Πρέπει να βλέπουμε εάν αυτά τα οποία κάνουμε πραγματικά αποδίδουν.

Αλλά από εκεί και πέρα εγώ δεν μπορώ να μιλήσω για λογαριασμό της αντιπολίτευσης. Να ευχηθώ μόνο γρήγορα να βρει το δρόμο της, γιατί πράγματι σε μία δημοκρατία χρειάζεται μία αξιόπιστη αντιπολίτευση, όχι σαν την αντιπολίτευση -τονίζω- που είχαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια”.

Δείτε τη συνέντευξη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας 

 

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις