Πολιτική

Εκλογές 2023 – ΝΔ: Το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη και η επόμενη μέρα – Πού θα κατευθυνθούν οι ψήφοι των «Ελλήνων»

Νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό δημιουργεί ο αποκλεισμός από τον Άρειο Πάγο του κόμματος «Έλληνες» του πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, ενώ στη Νέα Δημοκρατία γίνονται οι πρώτες εκτιμήσεις για την επόμενη μέρα.

Το βασικό ερωτηματικό της επόμενης ημέρας – και για τη Νέα Δημοκρατία – είναι που θα κατευθυνθούν οι ψήφοι του νεοναζιστικού μορφώματος – κόμματος Κασιδιάρη, το οποίο, όλες οι δημοσκοπήσεις το εμφάνιζαν να περνά τον πήχη του 3% που απαιτείται για την είσοδο στη Βουλή. 

Οι εκτιμήσεις 

Επιχειρώντας να λύσουν την εκλογική και μετεκλογική εξίσωση, μεταξύ στελεχών της «γαλάζιας» παράταξης είναι κυρίαρχη η άποψη ότι:

  • Πρώτον: οι ψηφοφόροι του Ηλία Κασιδιάρη δεν θα κατευθυνθούν ως μπλοκ σε ένα και μόνο κόμμα.
  • Δεύτερον: η διασπορά ψήφων προς τη Ν.Δ. θα είναι μικρή ως και απειροελάχιστη.
  • Τρίτον: μετά το «πράσινο φως» από τον Άρειο Πάγο στο κόμμα «Ε.Α.Ν.» για κάθοδο στις εκλογές, εκτιμάται ότι το κόμμα του πρώην αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιου Κανελλόπουλου – ο οποίος για λίγες ημέρες διετέλεσε και Πρόεδρος του κόμματος «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη – θα απορροφήσει σημαντικό ποσοστό των ψήφων από αυτή τη δεξαμενή. «Τώρα θα φανεί αν ο καβγάς Κασιδιάρη – Κανελλόπουλου ήταν «μαϊμού» ή πραγματικός» σημειώνει χαρακτηριστικά στο newsit.gr παράγοντας της Ν.Δ..
  • Τέταρτον: εκλογικά οφέλη εκτιμάται ότι θα έχουν και το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου και ο ΣΥΡΙΖΑ και ακολούθως τα μικρότερα κόμματα, ενώ μένει να φανεί ποιο θα είναι το ποσοστό της αποχής ή και το λευκό.

Ο στόχος της αυτοδυναμίας και τα… εμπόδια

Η μη συμμετοχή του «Εθνικού κόμματος Έλληνες» στις εκλογές, και αν και εφόσον το «ΕΑΝ» του Αναστάσιου Κανελλόπουλου δεν μπει στη Βουλή, εκτιμάται ότι απομακρύνει τα «αγκάθια» από το δρόμο του πρώτου κόμματος για την επίτευξη αυτοδυναμίας στις εκλογές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών των εταιρειών δημοσκοπήσεων, με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής και εξακομματική Βουλή, όπως σήμερα, για να έχουμε κυβέρνηση στην πρώτη κάλπη, απαιτείται το πρώτο κόμμα να λάβει το ποσοστό του 46,2%, και τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής να μετρηθούν στο 8%, όσο δηλαδή ήταν στις εκλογές του 2019. Στη δεύτερη κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής ο πήχης για την αυτοδυναμία πέφτει κοντά στο 38%.

Αν και εφόσον όμως, εισέλθουν τελικά στη Βουλή περισσότερα κόμματα από ό,τι, σήμερα, τα ποσοστά ανεβαίνουν: 46,7% (α’ κάλπη) και 38,3% (β’ κάλπη) με τα εκτός Βουλής κόμματα στο 7%, 47,2% (α’ κάλπη) και 38,6% (β΄ κάλπη) με τα εκτός Βουλής στο 6% κ.ο.κ..

Κινητικότητα δεξιά της δεξιάς

Την ίδια ώρα, κινητικότητα υπάρχει στα κόμματα δεξιά της… δεξιάς πτέρυγας.

Στο κάλεσμα συστράτευσης με την Ελληνική Λύση, μετά τις εκλογές, που απευθύνει ο Κυριάκος Βελόπουλος, σε κόμματα στον όμορο χώρο, καταρχήν θετικά τοποθετείται ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, Αντιπρόεδρος του κόμματος «Πατριωτική Ένωση».

«Μετά τον καθεστωτικό αποκλεισμό της “Πατριωτικής Ένωσης” δηλώνω ότι η τοποθέτηση Βελόπουλου για πανπατριωτική πανστρατιά είναι στη σωστή κατεύθυνση. Άλλωστε το πιστεύω, οι πατριώτες απέναντι μας έχουμε τους εθνικούς μειοδότες και στα συστημικά τους δεκανίκια» σπεύδει να ξεκαθαρίσει ο Κ. Μπογδάνος.

Ερωτηματικό παραμένει πως θα κινηθούν από δω και πέρα τα υπόλοιπα κόμματα πέριξ της δεξιάς πτέρυγας, που αποκλείστηκαν.

Ο Άρειος Πάγος χθες, εκτός από το κόμμα «Πατριωτική Ένωση» των Μπογδάνου – Εμφιετζόγλου, δεν έδωσε το “πράσινο φως” για κάθοδο στις εκλογές – καθώς δεν συγκέντρωναν τις απαιτούμενες νομικές προϋποθέσεις – και στα κόμματα του όμορου χώρου: «Πατρίδα» της Αφροδίτης Λατινοπούλου και «Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες» του Νίκου Νικολόπουλου…

Από τα κόμματα που βρίσκονται δεξιότερα της Ν.Δ., το μόνο κόμμα που έχει πάρει το “πράσινο φως” από τον Άρειο Πάγο να κατέλθει στην εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου είναι η «Εθνική Δημιουργία Θάνος Τζήμερος, Φαήλος Κρανιδιώτης».

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα