Τρίτη, 19 Νοε.
18oC Αθήνα

Εκλογές 2023: Ο Νίκος Χαρδαλιάς συντονιστής στην εκστρατεία της Νέας Δημοκρατίας – Τα σενάρια για σχηματισμό κυβέρνησης

Εκλογές 2023: Ο Νίκος Χαρδαλιάς συντονιστής στην εκστρατεία της Νέας Δημοκρατίας – Τα σενάρια για σχηματισμό κυβέρνησης

Με προσωπική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Νίκος Χαρδαλιάς αναλαμβάνει επισήμως τον ρόλο συντονιστή στην προεκλογική εκστρατεία της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με την εφημερίδα “Παραπολιτικά”, ενώ αναπληρωτής συντονιστής τοποθετείται ο Χριστόφορος Μπουτσικάκης.  Όλα αυτά, την ώρα που φαίνεται να έχει “κλειδώσει” η 9η Απριλίου για τις εκλογές

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, άμεσοι συνεργάτες του Νίκου Χαρδαλιά και του Χριστόφου Μπουτσικάκη στις 13 περιφέρειες, θα είναι οι εξής: ο Βασίλης Κοντοζαμάνης στην Αττική, ο Γιώργος Κατσαούνος στην Κεντρική Μακεδονία, ο Μανώλης Γραφάκος στη Στερεά Ελλάδα, ο Γιώργος Καραγιάννης στην Κρήτη, ο Δημήτρης Φραγκάκης στο Βόρειο Αιγαίο, ο Θανάσης Μπαλέρμπας στα Ιόνια Νησιά, ο Μάνος Λογοθέτης στα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες, ο Δημήτρης Μαραβέλιας στην Πελοπόννησο, ο Γιάννης Ξιφαράς στη Θεσσαλία, ο Μπάμπης Σιάτρας στη Δυτική Μακεδονία, ο Σάκης Ιωαννίδης στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ο Βασίλης Γεωργιάδης στην Ήπειρο και η Έλενα Σδούκου στη Δυτική Ελλάδα.

Την υψηλή επιστασία θα έχει ο Θανάσης Νέζης, ενώ θα υπάρχει άμεση συνεργασία με τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος έχει μεταξύ άλλων και την αρμοδιότητα του συντονισμού των περιοδειών του πρωθυπουργού ανά την επικράτεια. Μαζί με τον Θανάση Νέζη θα “τρέχουν” τις λεπτομέρειες της παρουσίας και της δράσης σε κάθε περιοχή.

Τα σενάρια που μπορεί να προκύψουν μετά τις πρώτες και τις δεύτερες κάλπες

Με τις εκλογές να είναι πλέον προ των πυλών η εφημερίδα “Καθημερινή” επιχειρεί να φωτίσει όλα τα πιθανά σενάρια που μπορεί να προκύψουν μετά τις πρώτες και τις δεύτερες κάλπες.

Σενάριο 1: Η Ν.Δ. να καταφέρει, όπως επιδιώκει, στις δεύτερες εκλογές να πάρει την αυτοδυναμία και να σχηματίσει κυβέρνηση, αφού οι διερευνητικές εντολές της κάλπης της απλής αναλογικής θα έχουν αποβεί άκαρπες. Για να επιτευχθεί αυτό το σενάριο η Ν.Δ. θα πρέπει στις δεύτερες εκλογές να λάβει ποσοστό άνω του 37%, ίσως και 37,5%. Το ακριβές ποσοστό θα εξαρτηθεί από το πόσα κόμματα θα μείνουν εκτός Βουλής, καθώς το ποσοστό τους αθροιστικά, όσο μεγαλύτερο είναι, «ρίχνει» το ποσοστό της αυτοδυναμίας. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως για να επιτευχθεί αυτό το σενάριο θα πρέπει η Ν.Δ. στις πρώτες εκλογές να πάρει πάνω από 33%-34%, εξ ου και η κυβέρνηση μιλάει διαρκώς για την κρισιμότητα της πρώτης κάλπης «που θα παράξει πολιτικό αποτέλεσμα».

Σενάριο 2: Η Ν.Δ. να μην καταφέρει να πάρει την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές. Εκεί τα πράγματα περιπλέκονται καθώς τότε είτε θα πρέπει να πάει σε τρίτες εκλογές –κάτι πολύ δύσκολο– είτε να αναζητήσει συμμάχους. Ο πιθανότερος σύμμαχος σε αυτή την περίπτωση είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης, με τον οποίο ωστόσο για να έχουμε φτάσει σε δεύτερες εκλογές θα έχει απορριφθεί συνεργασία στις πρώτες. Εκείνος που θα έχει απορρίψει τη συνεργασία στις πρώτες θα πρέπει να εξηγήσει πειστικά γιατί την αποδέχεται ένα μήνα μετά, κάτι που μόνο εύκολο δεν είναι.

Σενάριο 3: Συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ από τις πρώτες εκλογές. Οι συσχετισμοί που θα βγάλει η κάλπη στις πρώτες εκλογές θα παίξουν πολύ μεγάλο ρόλο. Εάν, λοιπόν, στις πρώτες κάλπες το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ είναι ιδιαίτερα υψηλό και της Ν.Δ. δεν είναι το προσδοκώμενο –δηλαδή κινηθεί πέριξ του 30%-31%–, τότε μπορεί να ανοίξει συζήτηση για συγκυβέρνηση των δύο κομμάτων εξαρχής. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ να έχει λάβει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, κοντά στο 15%, για να δικαιολογήσει την είσοδό του στην κυβέρνηση, αλλά και προκειμένου τα δύο κόμματα να «αθροίζουν» το απαιτούμενο ποσοστό, ώστε να έχουν αθροιστικά περισσότερους από 151 βουλευτές. «Αγκάθι» για την υλοποίηση του συγκεκριμένου σεναρίου το ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει δηλώσει κατά το παρελθόν πως θα συνεργαστεί χωρίς πρωθυπουργό Μητσοτάκη ή Τσίπρα, κάτι ωστόσο που τελευταία έχει σταματήσει να αναφέρει με την ίδια ένταση, προτάσσοντας τη «σύγκλιση» πάνω σε προγραμματικές θέσεις.

Σενάριο 4: Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ και λοιπών δυνάμεων, επί της ουσίας του ΜέΡΑ25 του Γ. Βαρουφάκη. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να ισχύσουν δύο προϋποθέσεις: Πρώτον, ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα, καθώς ο κ. Τσίπρας έχει αποκλείσει «κυβέρνηση ηττημένων» και, δεύτερον, τα κόμματα να συγκεντρώσουν άνω του 45% έως το 47% για να μπορεί να ευοδωθεί αυτό το σενάριο. Δηλαδή χρειάζεται οπωσδήποτε να μπει στην επόμενη Βουλή ο κ. Βαρουφάκης και ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να πάρουν μαζί περίπου από 42% έως 44%. Η κυβέρνηση αυτή –με τη Ν.Δ. να την χαρακτηρίζει «φρανκενστάιν»– εκ των πραγμάτων θα είναι και πολύ ασταθής, αφού δεν αναμένεται να έχει πάνω από 151 το πολύ 152 βουλευτές.

Σενάριο 5: «Κυβέρνηση ηττημένων». Πρόκειται για σενάριο όπου ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25 θα κάνουν συγκυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές, χωρίς ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα. Αυτό είναι που ονομάζει η Νέα Δημοκρατία «κυβέρνηση των ηττημένων» και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας από τους ψηφοφόρους να είναι τέτοιο το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών που δεν θα αφήνει περιθώρια να πραγματωθεί αυτό. Το ποσοστό που θα χρειαστούν τα κόμματα είναι πάλι άνω του 45% και επειδή είναι πιθανότερο ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι δεύτερο κόμμα στο Μαξίμου το θεωρούν και πιο «επικίνδυνο» να υλοποιηθεί, παρότι, όπως προαναφέρθηκε, ο κ. Τσίπρας δημοσίως το αποκρούει.

+1: Υπάρχει και ένα ακόμα σενάριο: η Ν.Δ. μετά τις δεύτερες εκλογές να είναι τόσο κοντά στον σχηματισμό κυβέρνησης που να χρειάζεται μόνο μερικούς βουλευτές ώστε να υπερβεί τον «μαγικό αριθμό» 151. Εκεί κάποιοι υποστηρίζουν πως μπορεί να λάβει ψήφους μεμονωμένων βουλευτών, ενδεχομένως από την Ελληνική Λύση, παρότι το σενάριο «κεντρικής συνεργασίας» των δύο κομμάτων απορρίπτεται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο.

Με πληροφορίες από εφημερίδες “Παραπολιτικά” και “Καθημερινή”

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις