Στην επόμενη ημέρα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών εστιάζει τώρα ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση.
Αποκωδικοποιώντας τα μηνύματα που έστειλαν οι πολίτες στον β΄ γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, επιχειρεί φυγή προς τα μπρος προωθώντας την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευτεί, ενώ είναι εδραία η πεποίθηση μεταξύ κυβερνητικών στελεχών πως για να αλλάξει το κλίμα θα πρέπει να δοθεί βάρος στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών, με πρώτο αυτό της ακρίβειας.
“Εάν η κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της, βελτιώνοντας τη ζωή των πολιτών δεν έχουμε να φοβηθούμε απολύτως τίποτα, και η χθεσινή βραδιά (της Κυριακής) θα αποτελεί μια κακή βραδιά σε μια λαμπρή πορεία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη” δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης (ΣΚΑΪ), αποτυπώνοντας το κλίμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Ποιες μεταρρυθμίσεις μπαίνουν σε πρώτο πλάνο
Υγεία, παιδεία, καθημερινότητα, διαχρονικές παθογένειες του κράτους, δικαιοσύνη και πολιτική προστασία είναι οι τομείς οι οποίοι θα μπουν σε πρώτο πλάνο το επόμενο διάστημα.
Το δρόμο προς τη Βουλή σχεδιάζεται να πάρουν άμεσα μια σειράς νομοσχεδίων, όπως: το νέο Πτωχευτικό Πλαίσιο, με βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, η εγκατάσταση τουλάχιστον 20.000 διαδραστικών συστημάτων μάθησης, οι ρυθμίσεις για το Airbnb, η προώθηση έργων ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης Κέντρων Υγείας, το Πρόγραμμα απασχόλησης σε περιοχές μακροχρόνιας ανεργίας, για ανέργους ηλικίας 45 ετών και άνω, (υπολογίζεται ότι θα υπάρξουν 6.000 ωφελούμενοι), η αναθεώρηση του δικαστικού χάρτη για την πολιτική και ποινική δικαιοσύνη, όπως και η προώθηση της Εθνικής Στρατηγικής για τις Ψηφιακές Δεξιότητες.
Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση είναι και η εναρμόνιση της ελληνικής με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ώστε να λειτουργήσουν στην Ελλάδα ξένα μη κρατικά ΑΕΙ μέχρι την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος, με το σχετικό νομοσχέδιο να προγραμματίζεται να κατατεθεί στα τέλη του χρόνου ή τις αρχές του 2024. Επιπλέον προωθείται το νέο σύστημα επιλογής και αξιολόγησης διοικήσεων των φορέων του δημόσιου τομέα, αλλά και η αναδιάρθρωση των δομών της Πολιτικής Προστασίας, στον απόηχο των τελευταίων φυσικών καταστροφών.
Το «αγκάθι» της ακρίβειας
Ανάσα προσδοκά η κυβέρνηση να δώσουν στους πολίτες και οι τελευταίες δράσεις της για την καταπολέμηση της ακρίβειας, όπως το μέτρο για τη μείωση τιμών 5% με ειδική σήμανση στα προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Ωστόσο η ακρίβεια αποτελεί ένα πολύ μεγάλο “αγκάθι”, ενώ ελλοχεύουν κίνδυνοι που μπορούν να γιγαντώσουν περαιτέρω το πρόβλημα…
Ο νέος “εφιάλτης” ο οποίος ανησυχεί όχι μόνο την Ελλάδα αλλά όλη την Ευρώπη, είναι το ενδεχόμενο ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, καθώς η επέκταση της σύρραξης με τη συμμετοχή κι άλλων αραβικών χωρών (όπως το Ιράν και η Σαουδική Αραβία) θα οδηγήσει σε νέα ενεργειακή κρίση, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις οικονομίες των χωρών.
Ο «γρίφος» του ανασχηματισμού
Προς το παρόν στο πρωθυπουργικό γραφείο δεν φαίνεται να προκρίνονται οι εισηγήσεις για ανασχηματισμό. Η εκτίμηση που υπάρχει στους κόλπους της “γαλάζιας” παράταξης είναι πως μία τέτοια κίνηση, αυτή τη χρονική στιγμή, θα πρέπει να αποφευχθεί για να μη συνδεθούν τα δυσμενή αποτελέσματα του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών με αστοχίες και ευθύνες κυβερνητικών στελεχών.
Ωστόσο οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα – σχεδιασμός που εκκρεμεί από τον Σεπτέμβρη – εκτιμάται ότι είναι μία κίνηση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης την έχει εξετάσει και θα επιλέξει ο ίδιος τον κατάλληλο χρόνο για να την προχωρήσει.
Εξετάζεται επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Ισραήλ
Αυτή τη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστιάζει την προσοχή του τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, επιχειρώντας η Ελλάδα να έχει ενεργό ρόλο στην προσπάθεια να μην υπάρξει… ανάφλεξη, με πολυεπίπεδες επιπτώσεις για τη χώρα μας και όλη την Ευρώπη.
Στο Μέγαρο Μάξιμου εξετάζουν τη δυνατότητα ο Πρωθυπουργός να μεταβεί το προσεχές διάστημα στο ενδεχόμενο στο Ισραήλ.
Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ενώ χτες είχε τηλεφωνική επικοινωνία, κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, κατά την οποία ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να αποφευχθεί μία ανθρωπιστική κρίση και να μην απειληθεί η περιφερειακή σταθερότητα.