Οι νέοι βρίσκονται στο επίκεντρο της προεκλογικής στρατηγικής της ΝΔ και ειδικά όσοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές.
Στην ΝΔ ο προβληματισμός είναι έκδηλος καθώς μετά την τραγωδία των Τεμπών εκτιμάται ότι οι νέοι θα ψηφίσουν αντισυστημικά, κάτι που, κατά την άποψη στελεχών της ΝΔ, σημαίνει ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην καρπωθεί αυτή στη δυσαρέσκεια στις επερχόμενες εκλογές.
Πρόκειται για μία μεγάλη εκλογική μάζα, περίπου 440.000 νέων ψηφοφόρων, από 17 έως 20 ετών, και το τοπίο ως προς τη στάση τους στις εκλογές της 21ης Μαΐου είναι… θολό.
Είναι γεγονός ότι παραδοσιακά, οι νέοι εκφράζονται μέσα από την ψήφο διαμαρτυρίας, ενώ συχνά επιλέγουν την αποχή από τις κάλπες ή και το λευκό.
Η “αμυντική” στάση απέναντι στα συστημικά κόμματα αλλά και η δυσαρέσκεια και η οργή στον απόηχο του τραγικού δυστυχήματος στα που στοίχισε τη ζωή συνομηλίκων τους, είναι κάτι που τα κόμματα λαμβάνουν υπ΄ όψιν τους και αναμένουν ότι αυτό θα αποτυπωθεί οπωσδήποτε στην κάλπη.
Η δέσμευση στους νέους
Η κυβέρνηση στην τελική ευθεία για τις κάλπες ρίχνει το βάρος της στην επικοινωνία των πρωτοβουλιών και των δράσεων της για τη στήριξη τους.
Ο Πρωθυπουργός μόλις την Κυριακή, στην εβδομαδιαία ανασκόπηση μέσω των social media, έδωσε έμφαση στην υλοποίηση της δέσμευσης της ΝΔ για προσιτή και ποιοτική στέγη στους νέους – οι οποίοι από χθες (03.04.2023) μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στις τράπεζες για άτοκο ή χαμηλότοκο δάνειο – και τόνισε ότι βασικός στόχος της ΝΔ για την επόμενη 4ετία, εφόσον την εμπιστευτούν και πάλι οι πολίτες, είναι να δημιουργήσει ευκαιρίες για τους νέους.
“Θέλουμε να κάνουμε τη ζωή των πολιτών, ειδικά των νέων, πολύ πιο εύκολη και δημιουργική, ώστε να αισθανθούν ξανά ότι η Πολιτεία είναι δίπλα τους” τόνισε χαρακτηριστικά.
Σε πρώτο πλάνο οι δράσεις για τους νέους
Οι δράσεις στις οποίες δίνει έμφαση η κυβέρνηση είναι:
– Το στεγαστικό πρόγραμμα.
– Η αναβάθμιση της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες.
– Η τόνωση της απασχόλησης των νέων.
– Το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας «Πρώτο Ένσημο».
– Οι μεταρρυθμίσεις για τη στήριξη των νέων, όπως η άδεια πατρότητας 14 ημερών, η γονική άδεια και για τους δύο γονείς, η διεύρυνση των επιδοτούμενων αδειών μητρότητας από 6 σε 9 μήνες, το πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς» κ.α..
Είχαν προηγηθεί, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και μέτρα όπως το free pass, το εθνικό σχέδιο δράσης για τη νεολαία κ.α..
“Είμαστε δίπλα τους και είμαστε απόλυτα ανοικτοί να ακούσουμε τις επιθυμίες τους, να αφουγκραστούμε τις ανάγκες τους και με τις πολιτικές μας παρεμβάσεις να διευκολύνουμε το μέλλον τους. Με πραγματισμό, με καινοτόμες πολιτικές που εφαρμόζουμε, φιλοδοξούμε να είμαστε πρώτα και πάνω από όλα χρήσιμοι στη νέα γενιά της Πατρίδας μας” δήλωσε χθες και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Προσέγγιση με “όχημα” τα social media
Πόσο εύκολη είναι η προσέγγιση των νέων; Πρόκειται για ένα δύσκολο «στοίχημα», όπως ομολογούν και «γαλάζια» στελέχη.
Σταθερά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνεται σε αυτό το κοινό στοχευμένα μέσα από τα δημοφιλή social media, κυρίως το Tiktok αλλά και το Instagram, το Twitter, ακόμη και το Facebook.
Με ενδιαφέρον ωστόσο ακούν στο κυβερνητικό επιτελείο την εκτίμηση ορισμένων τουλάχιστον δημοσκόπων ότι η αποχή στους νέους μπορεί να κινηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα και στην πρώτη κάλπη. Στις δεύτερες εκλογές, εκτιμάται ότι η συμμετοχή θα είναι μειωμένη καθώς πολλοί θα βρίσκονται στα νησιά για εργαστούν σε εποχικά επαγγέλματα στον τουρισμό ή θα επιλέξουν τις διακοπές.