«Κόκκινο» αναμένεται να χτυπήσει σήμερα (11.04.2023) το κοινοβουλευτικό θερμόμετρο στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου ψηφίζεται η τροπολογία της κυβέρνησης, με την οποία τίθενται επιπρόσθετες δικλίδες ασφαλείας για να αποτραπεί η κάθοδος του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές.
Στον πυρήνα της τροπολογίας η πρόβλεψη ότι την απόφαση για το αν μια οργάνωση, της οποίας ο πραγματικός αρχηγός είναι καταδικασμένος για εγκληματικές πράξεις, μπορεί να συμμετέχει ή όχι στις εκλογές, θα την λάβουν όχι πέντε αλλά και τα 11 μέλη του αρμόδιου τμήματος του Αρείου Πάγου (το Α1), Επικεφαλής του οποίου ήταν μέχρι σήμερα ο Χρήστος Τζανερρίκος.
Κ. Μητσοτάκης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ “κλείνει το μάτι” στην ακροδεξιά»
Η Κυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού ήδη από χτες, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να αναθεωρήσει τη στάση του, κατηγορώντας τον ότι με την απόφαση του να μην ψηφίσει την τροπολογία «κλείνει το μάτι» στην ακροδεξιά.
«Στη Βουλή θα αναλάβουν όλες και όλοι την ευθύνη τους. Αυτοί οι οποίοι δεν θα ψηφίσουν αυτή την τροπολογία, είναι οι ίδιοι οι οποίοι «κλείνουν το μάτι» τελικά στη Χρυσή Αυγή. Είναι οι ίδιοι οι οποίοι θέλουν τελικά με κάποιο τρόπο αυτό το μόρφωμα να βρεθεί στο Κοινοβούλιο. Δεν είχαν δυσκολία, θέλω να θυμίσω, στο παρελθόν, όποτε χρειαζόταν να συμπορεύονται μαζί τους» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Εύοσμο της Θεσσαλονίκης. «Μαζί ψήφισαν τότε, για να πέσει η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά και για τις αλλαγές του εκλογικού νόμου, μαζί είχαν συμπορευθεί. Εδώ λοιπόν θα κριθούν όλοι» τόνισε με έμφαση.
Η εκτίμηση για το «όχι» του ΣΥΡΙΖΑ
Η εκτίμηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, με την στάση του αυτή επιθυμεί να δώσει στο προφίλ του μια απόχρωση… αντισυστημικού κόμματος, επιχειρώντας να αλιεύσει ψήφους από τους υποστηρικτές του κόμματος Κασιδιάρη – Κανελλόπουλου.
Η θέση της κυβέρνησης
Από το βήμα της Ολομέλειας η κυβέρνηση θα απευθύνει νέο κάλεσμα, σε όλα τα κόμματα, να βάλουν στην άκρη τις όποιες διαφορές τους με τη Ν.Δ. και να αντιμετωπίσουν το θέμα ως ένα μείζον ζήτημα δημοκρατίας.
Η Χρυσή Αυγή είναι μια οργάνωση εγκληματική, καταδικασμένη και όλα τα κόμματα πρέπει να υψώσουν ένα ανάχωμα στα σχέδια τα οποία κάποιοι καταστρώνουν, η θέση της κυβέρνησης.
Στηρίζει το ΠΑΣΟΚ
Η χθεσινή συζήτηση της τροπολογίας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής δεν ανέδειξε καμία διάθεση για αλλαγή στάσης από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, τα οποία έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα στηρίξουν τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης.
Εξαίρεση αποτελεί μόνο το ΠΑΣΟΚ, το οποίο αν και ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα Κασιδιάρη, στηρίζει, όπως δηλώνει, «κάθε μέτρο που αποκλείει την εγκληματική οργάνωση από τη συμμετοχή της στις εκλογές, με στόχο την προστασία της δημοκρατίας».
Η συνάντηση Γεραπετρίτη – Τζανερρίκου
Στη συζήτηση αντιπαράθεση αναμένεται να σημειωθεί και με αφορμή τη συνάντηση που φέρεται να είχαν ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης με τον παραιτηθέντα αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Χρήστου Τζανερρίκου, Επικεφαλής ως χθες του Α1 Τμήματος του Σώματος, που θα κληθεί να κρίνει αν θα μπει μπλόκο στη συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές.
Η κυβέρνηση, δια του Εκπροσώπου της Γιάννη Οικονόμου επιβεβαίωσε τη συνάντηση, σημειώνοντας ότι δεν υπήρξε καμία παρέμβαση της Κυβέρνησης στο έργο της Δικαιοσύνης, σε καμία φάση αυτής της περιόδου. Κατά τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κρίθηκε χρήσιμο να υπάρξει διαβούλευση με την ηγεσία του Αρείου Πάγου, στο πλαίσιο της νομοθετικής πρωτοβουλίας και δεδομένου ότι υπάρχουν, όπως τόνισε, και δικονομικά ζητήματα λειτουργίας του Δικαστηρίου.
Στις 22 Μαΐου η προκήρυξη των εκλογών;
Η αυλαία των εργασιών του Κοινοβουλίου πέφτει σήμερα και η Βουλή θα ανοίξει ξανά μετά το Πάσχα μόνο για να… ξανακλείσει, για να θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της για τη διεξαγωγή των εκλογών.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός σχεδιάζει να μεταβεί στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την επίσημη προκήρυξη των εκλογών το Σάββατο 22 Απριλίου.