Στα ορεινά έδρανα της Βουλής θα «παραταχθούν» οι «Σπαρτιάτες» του Βασίλη Στίγκα και του Ηλία Κασιδιάρη. Οι δύο τους ηγήθηκαν του ακροδεξιού αυτού σχήματος που έκανε τη μεγαλύτερη έκπληξη στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.
Οι «Σπαρτιάτες» συγκέντρωσαν 4,64% στις εκλογές της Κυριακής, 25 Ιουνίου και ανέδειξαν 12 βουλευτές στη νέα Βουλή. Το κόμμα που ίδρυσε ο «Λεωνίδας» Βασίλης Στίγκας και στηρίζει ο Ηλίας Κασιδιάρης έχει ακροδεξιές καταβολές, απόψεις που ασπάζονται και οι υπόλοιποι βουλευτές των «Σπαρτιατών».
Ο «Λεωνίδας», Βασίλης Στίγκας, είναι ο ιδρυτής του κόμματος από το 2017 και πρόεδρός του. Το 2019, είχε συνεργαστεί με την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, τόσο στις ευρωεκλογές, όσο και στις βουλευτικές εκλογές. Ο ίδιος δήλωνε, προ καιρού για τον εαυτό του ότι, «είμαι άνθρωπος της αγοράς. Δεν περιμένω να με ταΐσει κανένας, δεν κυνηγάω θέσεις σε κομματικά γραφεία».
Ο Βασίλης Στίγκας έχει, στο παρελθόν, αφηγηθεί την πολιτική του διαδρομή σημειώνοντας ότι, αρχικά συντάχθηκε με τη Νέα Δημοκρατία για να μεταπηδήσει στη συνέχεια στην Πολιτική Άνοιξη του Αντώνη Σαμαρά. Ακολούθησε ένα σύντομο πέρασμα από το ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη και, στη συνέχεια, η συνεργασία του με το κόμμα ΠΑΤΡΙΕ του στρατηγού Ελευθέριου Συναδινού και η συμπόρευσή του με την Εθνική Λαϊκή Συνείδηση (ΕΛΑΣΙΝ) του -επίσης καταδικασμένου χρυσαυγίτη εγκληματία- Γιάννη Λαγού.
Ο «Καραϊσκάκης» των «Σπαρτιατών», είναι ο Διονύσης Βαλτογιάννης (πάνω βίντεο), ο οποίος εκλέγεται στην Αιτωλοακαρνανία, παίρνοντας την έδρα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι κουμπάρος του χρυσαυγίτη Ηλία Μπαρμπαρούση, του γνωστού «Καραϊσκάκη», ο οποίος ήταν και ο ίδιος βουλευτής της Χρυσής Αυγής στον ίδιο νομό.
Ο Μιχάλης Γαυγιωτάκης (πάνω φωτογραφία) εκλέχτηκε στο Ηράκλειο με τους «Σπαρτιάτες» και είναι πρώην bodybuilder, νικητής του διαγωνισμού το 1985, οπότε είχε αναδειχθεί «Μίστερ Κρήτη». Ο Γαυγιωτάκης καταλαμβάνει την έδρα στο Ηράκλειο, «κλέβοντας» την τέταρτη έδρα που έβγαζε η ΝΔ και ο Γρηγόρης Πασπάτης.
Σημειώνεται πως τα 13 στελέχη των «Σπαρτιατών» που εισέρχονται στη Βουλή είναι:
1. ΑΣΠΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Πελοπίδος (Αχαΐας)
2. ΒΑΛΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ του Σωτηρίου (Αιτωλοακαρνανίας)
3. ΓΑΥΓΙΩΤΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ του Ευαγγέλου (Ηρακλείου)
4. ΔΗΜΗΤΡΟΚΑΛΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Αντωνίου (Α’ Ανατολικής Αττικής)
5. ΖΕΡΒΕΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ του Θεοδώρου (Β’ Πειραιώς)
6. ΚΑΤΣΙΒΑΡΔΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του Βασιλείου (Β1′ Βόρειου Τομέα Αθηνών)
7. ΚΟΝΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Νικολάου (Α’ Θεσσαλονίκης)
8. ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Εμμανουήλ (Β2′ Δυτικού Τομέα Αθηνών)
9. ΣΤΙΓΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Αθανασίου (Β’ Θεσσαλονίκης)
10. ΣΤΙΓΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Αθανασίου (Β3′ Νότιου Τομέα Αθηνών)
11. ΦΛΩΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Ευσταθίου (Λάρισας)
12. ΧΑΛΚΙΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του Ευαγγέλου (Α’ Αθηνών).