Στην τελική ευθεία για τις εκλογές, στα διλήμματα κάλπης που θέτουν οι οι δυο μονομάχοι μπήκε και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για το φασιστικό κόμμα-μόρφωμα του Ηλία Κασιδιάρη.
Στη συζήτηση που έγινε τη Μεγάλη Τρίτη στη Βουλή, η κυβέρνηση, δια του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, επιτέθηκε με σφοδρότητα στον ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή του να απέχει από την ψηφοφορία για την τροπολογία που ορίζει ότι, το αν θα κατέλθει ή όχι το κόμμα Κασιδιάρη στις εκλογές, θα το κρίνει η ολομέλεια του αρμόδιου τμήματος του Αρείου Πάγου και όχι 5μελές σχήμα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πυρά στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «αλιεύει» αντισυστημικές ψήφους
Η κυβέρνηση ευθέως κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με τη στάση του επιχειρεί να δώσει στην εικόνα του κόμματος ένα αντισυστημικό χαρακτήρα και να αλιεύσει ψήφους από το κοινό των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων, όσων έχουν οργή ή και αγανάκτηση, είτε από την κυβέρνηση είτε γενικότερα από το πολιτικό σύστημα.
Το νέο δίλημμα
Το δεύτερο σημείο στο οποίο εστίασε η κυβέρνηση είναι να αναδείξει το… δίλημμα το οποίο συνοψίζεται, ούτε λίγο ούτε πολύ, στη φράση: «Με το φασιστικό μόρφωμα ή απέναντι».
Με αφορμή την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα ότι η κυβέρνηση με τη νομοθετική της ρύθμιση δίνει επιχειρήματα στο κόμμα Κασιδιάρη-Κανελλόπουλου να καταφύγει σε ακύρωση εκλογών, στο εκλογοδικείο αλλά και στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο υπουργός Εσωτερικών πέρασε στην αντεπίθεση. «Παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Ούτε οι ίδιοι δεν το πήγαν τόσο μακριά» αντέδρασε ο υπουργός Εσωτερικών, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι στην τοποθέτηση του στη Βουλή «υιοθετεί επιχειρήματα φασιστών». «Αυτό είναι το μέτωπο με τον φασισμό;» αντέδρασε χαρακτηριστικά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εν αναμονή της απόφασης του Αρείου Πάγου.
Μετά την ψήφιση της τροπολογίας από τη Βουλή από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, το βλέμμα τώρα στρέφεται στην Άρειο Πάγο και στην απόφαση που καλείται να πάρει, στις αρχές Μαΐου για την κάθοδο ή μη του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές.
Οι θέσεις εκπροσώπων της Δικαιοσύνης και Συνταγματολόγων
Με ικανοποίηση είδαν στο κυβερνητικό στρατόπεδο τη θέση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία, παρά την επιμέρους κριτική, ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που νομοθετεί, ενώ στάθηκε με αυστηρότητα απέναντι στον Χρήστο Τζανερρίκο, τον πρώην, πλέον, Επικεφαλής του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου, που έχει την ευθύνη της απόφασης για το κόμμα Κασιδιάρη. «Η εκφορά δημόσιας γνώμης από Δικαστικό Λειτουργό που θα κληθεί είτε να εφαρμόσει είτε να μην εφαρμόσει, αντίκειται στις αρχές της αμεροληψίας και της αντικειμενικότητας, που αποτελούν εχέγγυα της Δίκαιης Κρίσης» τόνισε σε ανακοίνωση της.
«Η κυβερνητική ρύθμιση είναι συνταγματική» είναι η θέση και του Καθηγητή Δημοσίου Δικαίου, Ξενοφώντα Κοντιάδη (Alpha), ο οποίος ωστόσο σημειώνει ότι ο χρόνος που επελέγη για να έρθει στη Βουλή, τρεις εβδομάδες πριν από την κρίσιμη απόφαση του Αρείου Πάγου, δημιουργεί ερωτηματικά και σκιές ως προς την κυβερνητική παρέμβαση.
«Η τροπολογία της κυβέρνησης δεν πάσχει από αντισυνταγματικότητα» δήλωσε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας επίσης ότι δεν τίθεται θέμα παρέμβασης στην απόφαση των δικαστών, καθώς αυξάνεται ο αριθμός τους.