Σε μια δύσκολη εξίσωση εξελίσσεται το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών, αν και εφόσον οι εκλογές δεν βγάλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, για να έχουμε κυβέρνηση στις πρώτες εκλογές απαιτείται το πρώτο κόμμα να λάβει το ποσοστό του 46,2%, με την προϋπόθεση ότι το ποσοστό που θα λάβουν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής θα είναι στο 8%, όσο δηλαδή ήταν στις εκλογές του 2019.
Το σενάριο για αυτοδύναμη κυβέρνηση στην πρώτη κάλπη είναι εξαιρετικά απίθανο ως και ακατόρθωτο.
Ο στόχος πάντως της ΝΔ στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, είναι σαφής: Πρωτιά στην πρώτη κάλπη. Ισχυρή εντολή, με μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να διαμορφωθούν οι συνθήκες για αυτοδυναμία στις 2 Ιουλίου.
Ως ελάχιστο πήχη θέτουν το ποσοστό του 33%.
Σενάρια συνεργασιών
Σε… μαθηματικό επίπεδο, την επομένη των εκλογών, όταν θα ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, οι λύσεις που δυνητικά θα μπορούσαν να εξεταστούν είναι συγκεκριμένες.
Με βάση τα μαθηματικά (όχι πολιτικά), θα μπορούσαν να συνεργαστούν:
– το 1ο και 3ο κόμμα
– το 2ο, το 3ο και το 5ο κόμμα
– το 1ο, το 3ο και το 5ο κόμμα
Δηλαδή οποιοδήποτε συνδυασμός κομμάτων αθροίζει άνω του 46,2%
Μαθηματικά φαίνεται εφικτό. Πολιτικά ωστόσο θεωρείται ανέφικτο.
«Μονόδρομος οι δεύτερες κάλπες»
Υπό αυτό το πρίσμα, «μονόδρομος» εκτιμούν στο κυβερνητικό στρατόπεδο ότι είναι η προσφυγή σε δεύτερες κάλπες, το πιθανότερο στις 2 Ιούλιου, με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.
Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, το ποσοστό που πρέπει να συγκεντρώσει το πρώτο κόμμα για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, εξαρτάται από τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή και των ποσοστών που θα λάβουν τα άλλα μικρότερα κόμματα.
Βάσει των σημερινών δημοσκοπικών συσχετισμών αυτοδύναμη κυβέρνηση σχηματίζει το κόμμα που το ποσοστό του θα είναι κοντά στο 37%.
Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, το καλό σενάριο είναι να υπάρξει η απαραίτητη συνεργασία κομμάτων για να σχηματιστεί κυβέρνηση και ως τα μέσα Ιουλίου να έχει ξεκινήσει το έργο της και η πολιτική ζωή να γυρίσει σε συνθήκες κανονικότητας.
Πόσο πιθανές είναι οι τρίτες εκλογές;
Είναι γεγονός ότι κάποιοι συνεργάτες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, έχουν εισηγηθεί ακόμη και την προσφυγή σε τρίτες κάλπες αν είναι μικρό το ποσοστό που χωρίζει τη ΝΔ από τον στόχο της αυτοδυναμίας.
Ωστόσο, η εισήγηση αυτή δεν κερδίζει έδαφος και προφανώς όλοι απεύχονται να χρειαστεί η χώρα να συρθεί σε περιπέτειες ως το φθινόπωρο.
Με στόχο την αυτοδυναμία
Η κυβέρνηση συνδέει σταθερά την αυτοδυναμία με τη σταθερότητα της χώρας και ρίχνει όλες της τις δυνάμεις στην επίτευξη αυτού του σκοπού.
Ο πρωθυπουργός στις δημόσιες παρεμβάσεις του αναδεικνύει τα προβλήματα κυβερνησιμότητας που συνεπάγονται οι κυβερνήσεις συνεργασίας, δίνοντας έμφαση στην περίπτωση της Βουλγαρίας, η οποία με το σύστημα επίσης της απλής αναλογικής μπήκε σε περιπέτειες και την Κυριακή προσέρχεται στις κάλπες για 5η φορά.
Πρόσφατα δε, ανέδειξε τον κίνδυνο να προκύψει μετά την πρώτη κάλπη, «κυβέρνηση ηττημένων» από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25, την οποία αποκάλεσε… «τερατογένεση».
Μήνυμα στους δυσαρεστημένους «γαλάζιους» ψηφοφόρους και στους νέους
Και από τον Έβρο χθες (31.03.2023) ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα κατά του εφησυχασμού και της συμμετοχής στις κάλπες, ενώ απευθύνθηκε και στους «γαλάζιους» ψηφοφόρους που απομακρύνθηκαν μετά την τραγωδία των Τεμπών.
«Να μιλήσετε και σε αυτούς οι οποίοι ενδεχομένως -και ξέρω ότι υπάρχουν και αρκετοί εδώ στη Βόρεια Ελλάδα- μπορεί να «αλληθωρίζουν» προς διάφορα κόμματα ή κομματίδια ή σχήματα που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ. Και να τους θυμίσετε, ποιοι είναι οι πατριώτες στα λόγια και ποιοι είναι οι πραγματικοί πατριώτες στην πράξη», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στους πολίτες του Έβρου χθες, κατά την περιοδεία του στην περιοχή.
Παράλληλα τους ζήτησε να πείσουν «αυτούς οι οποίοι δεν έχουν πειστεί ακόμα, στα καφενεία, στους χώρους εργασίας». «Μπορεί να είναι φίλοι σας, μπορεί να είναι συγγενείς σας, μπορεί να είναι συμμαθητές σας, συμφοιτητές σας. Μιλάμε και για νέα παιδιά, θα ψηφίσουν για πρώτη φορά 17αρηδες σε αυτές τις εκλογές και αυτό είναι μια πολύ θετική εξέλιξη, να τους μιλήσετε πραγματικά για τις σημαντικές επιλογές», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ειδικότερα οι νέοι, που θα ψηφίσουν φέτος για πρώτη φορά, και υπολογίζονται περίπου στις 450.000, είναι ένα κοινό δύσκολο στην προσέγγιση αλλά και στην εκτίμηση της πολιτικής τους κατεύθυνσης.