Μία νέα Διαύγεια για τις δημόσιες συμβάσεις και την ασφάλεια στις μεταφορές περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο ημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση την κατηγόρησε ότι «συνεχίζει αλαζονικά να αγνοεί την ευθύνη» για την τραγωδία στα Τέμπη.
Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τρεις βασικές παρεμβάσεις με τις οποίες «θα διασφαλίζεται η διαφάνεια στη διαδικασία υλοποίησης ενός έργου καθώς και ο έλεγχος και η γνώση της κατάστασης ασφάλειας των δημόσιων υποδομών.
Μιλώντας στο πλαίσιο ημερίδας του τομέα Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Ασφαλείς μεταφορές, σύγχρονες υποδομές», στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», ο κ. Τσίπρας είπε ότι στο σκοτάδι ανθίζει η διαφθορά και πάντα εις βάρος και της ασφάλειας, για να υπογραμμίσει ότι «σε αυτό το πάρτι που δεν θέτει μόνο τα δημόσια οικονομικά σε κίνδυνο, αλλά την ίδια την ανθρώπινη ζωή είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε ένα οριστικό τέλος».
Σημείωσε δε ότι στο επίκεντρο της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια νέα Διαύγεια συνολικά για τα δημόσια έργα, συνολικά για τα έργα υποδομής.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τόνισε ότι «δικαιοσύνη παντού σημαίνει ασφάλεια παντού, σημαίνει πρώτα από όλα σεβασμός στην ίδια τη ζωή».
Τσίπρας: Οι 3 προτάσεις για τις Μεταφορές
Οι τρεις παρεμβάσεις που ανέπτυξε ο Αλέξης Τσίπρας αφορούν πρώτον στη θεσμοθέτηση, υλοποίηση και λειτουργία ενός ψηφιακού Κεντρικού Συστήματος Αδειοδοτήσεων, δεύτερον στη θεσμοθέτηση, υλοποίηση και τη λειτουργία ενός ψηφιακού Κεντρικού Σύστηματος Παρακολούθησης Τεχνικών Έργων και, τρίτον, στη θεσμοθέτηση, υλοποίηση και λειτουργία Συστήματος Καταγραφής, Λειτουργίας και Συντήρησης Δημοσίων και Ιδιωτικών Έργων, στο οποίο καταγράφονται όλα τα δημόσια και ιδιωτικά έργα, τα οποία έχουν παραληφθεί οριστικά.
Εξήγησε ότι η πρόταση που καταθέτει σήμερα για τη λειτουργία κρίσιμων τομέων της διοίκησης και των κρίσιμων υποδομών, εισάγει στη λειτουργία του κράτους τη λογική της διαφάνειας: Στην αδειοδότηση και εκτέλεση δημόσιων έργων, στη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών, στην θέσπιση και τήρηση των προδιαγραφών, στην εφαρμογή ελάχιστων συντελεστών ασφαλούς λειτουργίας κάθε δημόσιας υποδομής.
«Η κυβέρνηση συνεχίζει αλαζονικά να αγνοεί την ευθύνη»
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επισήμανε ότι η χώρα ακόμα πενθεί και η κοινωνία αναρωτιέται, όμως, σχολίασε, η κυβέρνηση «συνεχίζει αλαζονικά να αγνοεί την ευθύνη». Επικρίνοντας την κυβέρνηση υποστήριξε ότι «δυστυχώς, δεν νιώθουν όλοι οι πολιτικοί και όλες οι πολιτικές δυνάμεις αυτό το χρέος. Κάποιοι συνεχίζουν να ζουν με το άγχος της εικόνας. Με την εμμονή της επικοινωνίας και της προπαγάνδας. Κάποιοι δεν λένε να καταλάβουν ότι οι πολίτες δεν ψάχνουν για υπουργούς που θα παριστάνουν τους μηχανοδηγούς, αλλά για πρωθυπουργούς που θα πάψουν να παριστάνουν τους ανήξερους».
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το χρέος του ΣΥΡΙΖΑ επιβάλλει να μιλήσει όχι με ευχολόγια αλλά για άμεσες και ριζοσπαστικές λύσεις, «να περιγράψουμε το πώς οι καθημερινές μετακινήσεις των πολιτών δεν θα είναι ούτε ρίσκο, ούτε περιπέτεια αλλά τίποτα περισσότερο από μια ρουτίνα. Όπως συμβαίνει σε κάθε σοβαρό κράτος. Όπως επιβάλλει σε τελική ανάλυση το ίδιο το Σύνταγμα».
Τόνισε ότι «η δημοκρατία είναι το συμβόλαιο και οι όροι αυτού του συμβολαίου είναι η ασφάλεια και η δικαιοσύνη. Παντού και για όλους» και πως «αν μια κυβέρνηση όχι απλά δεν μπορεί να τα διασφαλίσει, αλλά επανειλημμένα γίνεται η ίδια παράγοντας υπονόμευσής τους, τότε αυτή είναι μια επικίνδυνη κυβέρνηση που πρέπει να φύγει». Είπε ότι κάθε πτυχή του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσιάζεται έως τις εκλογές «είναι οι βάσεις πάνω στις οποίες θα χτίσουμε ξανά σχέσεις εμπιστοσύνης του πολίτη με το κράτος, της κοινωνίας με την κυβέρνηση».
«Στο επίκεντρο της πρότασης μια νέα Διαύγεια για όλα τα δημόσια έργα»
Στο σκοτάδι ανθίζει η διαφθορά και πάντοτε εις βάρος και της ασφάλειας, είπε, «γιατί εκεί που το αλισβερίσι των ημέτερων και οι συμφωνίες γίνονται κάτω από το τραπέζι, κανείς δεν λογαριάζει ούτε την ασφάλεια, ούτε την ποιότητα των υποδομών».
Υπογράμμισε ότι «σε αυτό το πάρτι που δεν θέτει μόνο τα δημόσια οικονομικά σε κίνδυνο, αλλά την ίδια την ανθρώπινη ζωή, είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε ένα οριστικό τέλος», προσθέτοντας ότι αυτό δεν θα γίνει με ημίμετρα αλλά «με ριζοσπαστικές προτάσεις και πάνω απ’ όλα την πολιτική βούληση να συγκρουστούμε με την παρακμή».
Τόνισε ότι είναι παρακμή να ζούμε «σε ένα κράτος που δεν είχε αναλώσιμα στα νοσοκομεία τον καιρό της πανδημίας και την ίδια στιγμή έχει μοιράσει 9,5 δισ. σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς.