- Νέος… εκλογικός χάρτης μετά την κατάθεση της τροπολογίας για την κατάτμηση της Β' Αθήνας - Νέες περιφέρειες στην Αττική στις επόμενες εκλογές - Με τη διαδικασία του επείγοντος η επεξεργασία του νομοσχεδίου «Κλεισθένης Ι» στη Βουλή - Τι αλλάζει για τους πολιτικούς αρχηγούς - Δημιουργείται και Επιτροπή για την ψήφο των αποδήμων - Δείτε τις τροπολογίες
Το αν οι επόμενες εκλογές θα είναι πρόωρες ή όχι το ξέρει μόνο ο πρωθυπουργός. Το σίγουρο είναι ότι θα γίνουν με νέα δεδομένα και στις περιφέρειες. Κι αυτό γιατί η Β’ Αθήνας που γνωρίζαμε… “τελειώνει” και “σπάει” σε τρεις τομείς.
Μαζί με τη Β’ Αθήνας που χωρίζεται στα τρία, χωρίζεται και το υπόλοιπο Αττικής, στην Ανατολική και Δυτική Αττική. Όλες οι αλλαγές προβλέπονται στην τροπολογία που κατέθεσε την Παρασκευή (06.07.2018) στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.
Η τροπολογία προβλέπει επίσης ότι ο αρχηγός κόμματος έχει πλέον τη δυνατότητα να είναι υποψήφιος σε τρεις (κι όχι σε δυο που ισχύει έως σήμερα) εκλογικές περιφέρειες. Στη συνέχεια, θα επιλέγουν μια από αυτές, όπως άλλωστε γίνεται και τώρα. Αυτό γίνεται γιατί η κατάτμηση των πολύ μεγάλων εκλογικών περιφερειών στερεί από τα κόμματα, ιδίως από τα μικρότερα, τη δυνατότητα να προβλέψουν σε ποιες εκλογικές περιφέρειες αναμένεται να καταλάβουν έδρα και έτσι να μείνει εκτός Βουλής ο αρχηγός του κόμματος.
Αν η τροπολογία ψηφιστεί τουλάχιστον από τα δύο τρίτα της Βουλής (200 βουλευτές και άνω), τότε θα ισχύσει από τις προσεχείς εκλογές, ενώ εάν ψηφιστεί από λιγότερους τότε η ισχύς του μετατίθεται για τις μεθεπόμενες εκλογές.
Πως σπάει η Β’ Αθήνας
Η Β’ Αθήνας σπάει στους τομείς Β1, Β2 και Β3.
Στον τομέα Β1 (Βόρειος Τομέας) περιλαμβάνονται 14 δήμοι και θα εκλέγονται 15 βουλευτές:
Χαλάνδρι
Μαρούσι
Κηφισιά
Νέα Ιωνία
Αγία Παρασκευή
Παπάγου
Πεντέλη
Λυκόβρυση – Πεύκη
Βριλήσσια
Μεταμόρφωση
Φιλοθέη – Ψυχικό
Φιλαδέλφεια – Χαλκηδόνα
Γαλάτσι
Ηράκλειο
Στον τομέα Β2 (Δυτικός τομέας) εντάσσονται επτά δήμοι και εκλέγονται 11 βουλευτές:
Περιστέρι
Ίλιον
Αιγάλεω
Άγιοι Ανάργυροι – Καματερό
Πετρούπολη
Χαϊδάρι
Αγία Βαρβάρα
Στον τομέα Β3 (Νότιος τομέας) εντάσσονται 13 δήμους και θα εκλέγονται 18 βουλευτές:
Καλλιθέα
Νέα Σμύρνη
Γλυφάδα
Άγιος Δημήτριος
Παλαιό Φάληρο
Ελληνικό – Αργυρούπολη
Άλιμος
Μοσχάτο – Ταύρος
Ηλιούπολη
Ζωγράφου
Βύρωνας
Δάφνη – Υμηττός
Καισαριανή
Το υπόλοιπο Αττικής
Στη Δυτική Αττική περιλαμβάνονται οι πέντε δήμοι και εκλέγονται 4 βουλευτές:
Φυλή
Μέγαρα
Ασπρόπυργος
Ελευσίνα
Μάνδρα
Στην Ανατολική Αττική περιλαμβάνονται 13 δήμοι και εκλέγονται 10 βουλευτές:
Αχαρνές
Παλλήνη
Βάρη – Βούλα – Βουλιαγμένη
Διόνυσος
Σπάτα – Αρτέμιδα
Ωρωπός
Μαραθώνας
Κορωπί
Σαρωνικός
Παιανία
Λαυρεωτική
Ραφήνα – Πικέρμι
Μαρκόπουλο
Πειραιάς
Στην Α’ εκλογική περιφέρεια Πειραιά περιλαμβάνονται οι δήμοι:
Αίγινας
Αγκιστρίου
Κυθήρων
Πειραιώς
Πόρου
Σπετσών
Τροιζηνίας – Μεθάνων
Ύδρας
Στη Β’ εκλογική περιφέρεια, οι δήμοι:
Κερατσινίου – Δραπετσώνας
Κορυδαλλού
Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη
Περάματος
Σαλαμίνας
Θεσσαλονίκη
Ο νομός Θεσσαλονίκης “σπάει” σε δυο εκλογικές περιφέρειες.
Η Α’ Εκλογική Περιφέρεια θα αποτελείται από τους δήμους:
Αμπελοκήπων – Μενεμένης
Θεσσαλονίκης
Καλαμαριάς
Κορδελιού – Ευόσμου
Νεάπολης – Συκών
Παύλου Μελά
Η Β’ Εκλογική Περιφέρεια θα αποτελείται από τους δήμους:
Βόλβης
Δέλτα
Θέρμης
Θερμαϊκού
Λαγκαδά
Πυλαίας – Χορτιάτη
Χαλκηδόνος
Ωραιοκράστρου
Δείτε εδώ όλη την τροπολογία για τις νέες περιφέρειες
[pdf-embedder url=”https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2018/07/tropologia_perifereies.pdf”]
Η τροπολογία για την κατάτμηση της Β’ Αθήνας μαζί με εκείνη για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων, κατατέθηκε στο πλαίσιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου “Κλεισθένης Ι”. Η συζήτηση για τον “Κλεισθένη” ξεκίνησε με τη διαδικασία του επείγοντος.
Τη Δευτέρα 9 Ιουλίου και στις 9.30 το πρωί ορίσθηκε να διεξαχθεί η ακρόαση φορέων. Στις 6 το απόγευμα της ίδιας ημέρας η επί της αρχής και των άρθρων συζήτηση του νομοσχεδίου, ενώ την Τρίτη, 10 Ιουλίου, στις 2 το μεσημέρι θα γίνει η δεύτερη ανάγνωση.
Η πρόταση για τους απόδημους
Όσον φορά στους απόδημους, το υπουργείο Εσωτερικών κατέθεσε τροπολογία για τη σύσταση Επιτροπής, που θα εξετάσει το θέμα και να κάνει τις προτάσεις της άμεσα.
Έργο της Επιτροπής είναι η καταγραφή και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης αναφορικά με τον αριθμό των Ελλήνων εκλογέων που κατοικούν στο εξωτερικό, τις θεσμικές, οικονομικές, τεχνικές και πολιτικές παραμέτρους που σχετίζονται με το ζήτημα της ψήφου και τις ενδεχόμενες διαφορετικές δικαιοπολιτικές λύσεις που προκρίνονται για κάθε κατηγορία εκλογέων.
Μετά από διάστημα πέντε μηνών, η Επιτροπή θα πρέπει να εισηγηθεί προς τον υπουργό Εσωτερικών μία ή περισσότερες εναλλακτικές προτάσεις ώστε να το θέμα να ρυθμιστεί νομοθετικά, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.
Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ θα συμμετέχουν επίσης ο ειδικός γραμματέας Ιθαγένειας, ο προϊστάμενος της γενικής διεύθυνσης της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, ένας εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Πολίτη, ο προϊστάμενος της γενικής διεύθυνσης Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Εσωτερικών, ο προϊστάμενος της γενικής διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών και Διοικητικής Υποστήριξης του υπουργείου Εσωτερικών και έξι ειδικοί επιστήμονες ή εμπειρογνώμονες σε συναφή με το έργο της Επιτροπής θέματα.
Η τροπολογία για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων
[pdf-embedder url=”https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2018/07/tropologia_apodimoi.pdf”]