Έντονη διαφωνία και προβληματισμό εξέφρασε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης με το σπάσιμο της Β' Αθηνών και της περιφέρειας Αττικής, όπως και με την απλή αναλογική στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ο κ. Κατσίκης σε αντίθεση με τον εισηγητή των ΑΝΕΛ, εξέφρασε πριν λίγο στην επιτροπή της Βουλής την διαφωνία του με τις δύο ρυθμίσεις της κυβέρνησης, προκαλώντας νέους πονοκεφάλους… στην συγκυβέρνηση.
Υποστήριξε πως, η περιφέρεια Αττικής την οποία εκπροσωπεί, με τις δύο κατατμήσεις σε Ανατολική Περιφέρεια και Δυτική από 15 βουλευτές που εκλέγονται σήμερα εκεί συνολικά, στο εξής θα αναδεικνύονται και από τις δύο νέες περιφέρειες 14 βουλευτές, δηλαδή ένας λιγότερος. Μια περιφέρεια μεγαλύτερη σε πληθυσμό από την Αχαΐα θα εκλέγει έναν λιγότερο βουλευτή.
Δεύτερον, τα λεγόμενα μικρά κόμματα θα μπορούν να εκλέγουν έναν βουλευτή είτε από τον Ανατολικό τομέα είτε από τον Δυτικό τομέα Αττικής και όχι από έναν βουλευτή και στις δύο περιφέρειες. Συνεπώς, ο ένας από τους δύο τομείς δεν θα έχει καθόλου εκπροσώπηση για ένα μικρής εκλογικής δύναμης κόμμα.
Οι όποιες αλλαγές να ισχύσουν για τις επόμενες κάλπες προτείνει ο Κατσίκης
Τρίτον ο 56χρονος βουλευτής των ΑΝΕΛ ζήτησε ακόμα και σε περίπτωση που η τροπολογία ψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών, να μην ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, καθώς, όπως είπε, από σήμερα ένας βουλευτής της περιφέρειας Αττικής που από αύριο θα ξέρει ότι θα είναι υποψήφιος στον Ανατολικό για παράδειγμα τομέα, να μην γελιόμαστε, δεν θα ασχολείται από αύριο με την μισή περιφέρεια στην οποία δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές.
Γι’ αυτό ο Κώστας Κατσίκης ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη να υπάρξει πρόνοια ότι η νέα κατάτμηση των περιφερειών, ασχέτως και αν ψηφιστεί από 200 βουλευτές, αυτή θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές.
Τέλος διαφώνησε και με την απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση λέγοντας πως με βάση την εμπειρία του 25 χρόνια στην τοπική κοινωνία δεν θα λύσει προβλήματα αλλά θα δημιουργήσει περισσότερα.
Η Τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι το ίδιο με την κεντρική πολιτική σκηνή, τις εθνικές εκλογές και τα κόμματα καθώς εκεί μπορεί να λειτουργήσει η απλή αναλογική, κατέληξε χαρακτηριστικά.