Επισήμανε ότι «η ιδιαίτερη οικονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα, με όλα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός και χθες, χρειάζεται καινούρια λαϊκή εντολή» και πως «ο λαός είναι αυτός που θα δώσει τη διέξοδο στο ποιος θα κυβερνήσει». Έθεσε το εκλογικό δίλημμα, τονίζοντας πως το μεγάλο ερώτημα είναι ποιον θα εμπιστευτεί ο λαός να κυβερνήσει: «Τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα ή τις παλιές φθαρμένες δυνάμεις, που σαράντα χρόνια, δεν το ξεχνάει αυτό ο ελληνικός λαός, κυβέρνησαν με πολιτικές οι οποίες έφεραν τον τόπο μέχρι εδώ».
Η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι ο ελληνικός λαός «σήμερα έχει εμπιστοσύνη στον ΣΥΡΙΖΑ, έχει εμπιστοσύνη στον Αλέξη Τσίπρα, να είναι πρωθυπουργός τα επόμενα χρόνια και αυτό θα αποτυπωθεί στις κάλπες», σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά αυτοδυναμία και αυτό «όχι γιατί είμαστε ενάντια στις συνεργασίες, ίσα- ίσα».
Υποστήριξε με αφορμή τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι και γενικότερα, πως το θέμα δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά ότι «οι πολιτικές ήταν συγκεκριμένες και καταδικασμένες» και πως «βεβαίως, ακόμα και σήμερα τα συγκεκριμένα κόμματα δεν φαίνεται από πουθενά να αλλάζουν πρόγραμμα». «Επομένως», είπε, «είναι σαφές, από τη στιγμή που όλες οι συγκλίσεις γίνονται με βάση πρόγραμμα, δεν υπάρχουν συμφωνίες στον αέρα».
Το ίδιο σκεπτικό ισχύει, σημείωσε, και για το Ποτάμι, το οποίο «κρίνεται κι αυτό από τις θέσεις του και όχι αν τα πρόσωπα είναι νέα», χαρακτηρίζοντας το «συστημικό» κόμμα που «αντιστοιχεί στο παλιό σύστημα». «Οι θέσεις αυτού του κόμματος είναι συντηρητικές, νεοφιλελεύθερες και πολλές ακραία συντηρητικές» συνέχισε, τονίζοντας πως αυτό που λέει ο κ. Θεοδωράκης περί «καινούριου», «προφανώς δεν απεικονίζεται πουθενά».
Σε σχόλιο ότι ο πρωθυπουργός είπε ότι μόνο με τους ΑΝΕΛ θα μπορούσε να συνεργαστεί, η κ. Γεροβασίλη επισήμανε ότι «με τους ΑΝΕΛ είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία» και θύμισε ότι η συνεργασία μαζί τους «ήταν επί προγραμματικών συγκλήσεων και τηρήθηκαν οι όροι, ήταν μια πολύ σωστή στάση με άνετη συγκυβέρνηση σε όλο αυτό το διάστημα».
Τόνισε ότι οι συνεργασίες είναι στη λογική της Αριστεράς και υπογράμμισε ότι «ανεξαρτήτως ποιος είναι ο πρώτος, δεύτερος, τρίτος, ακόμη και αν έχουμε αυτοδυναμία, όπως λέγαμε και παλιά και το εννοούμε, οι συνεργασίες είναι καλοδεχούμενες, αλλά με όλους τους όρους που προανέφερα».
Ερωτηθείσα για την περίπτωση «ατυχήματος» μιας τρίτης εκλογικής αναμέτρησης την ίδια χρονιά, είπε ότι «δεν είναι επιθυμία μας να πάμε και σε άλλες εκλογές» και πρόσθεσε πως «αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι πραγματικά, υπάρχει μια αναγκαιότητα να γίνουν οι εκλογές τώρα, αυτό δεν σημαίνει ότι σχεδιάζουμε εκλογές όλο το χρόνο».
Σχετικά με προβληματισμούς και ενδοιασμούς στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι «η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έμεινε εδώ και στήριξε και ψήφισε την υπογραφή της συμφωνίας, ξέρει πάρα πολύ καλά τι πρέπει να κάνει» και πως, από την άλλη, «κανείς μας δεν είναι χαρούμενος που έχουμε μια συμφωνία η οποία εμπεριέχει αρκετά από αυτά που δεν θα θέλαμε, επομένως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός».
Ως προς τη συμφωνία τόνισε ότι μια συμφωνία τριών ετών με σταθερή χρηματοδότηση και με χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα «αποτελεί ένα έδαφος που μπορεί κάποιος να πατήσει πάνω και να παλέψει για καλύτερους όρους», για να υπογραμμίσει ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης ο Τσίπρας είναι αυτοί οι οποίοι πρέπει να τραβήξουν αυτόν τον δρόμο, να είναι αυτοί που θα διαπραγματευτούν και στη συνέχεια για τη χώρα».
Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε ότι θα παρουσιαστεί το παράλληλο πρόγραμμα που χαράσσεται «με ρεαλιστικούς στόχους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των πιο αδύναμων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, τη διαφθορά, τη διαπλοκή…. για να φτάσουμε, επιτέλους, να μιλήσουμε για την ανάπτυξη».
Η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι «δεν πρόκειται να μπούμε σε κανέναν εμφύλιο (σ.σ. της Αριστεράς)» και εξέφρασε την ελπίδα και από την πλευρά των αποχωρησάντων «να μην υπάρξει μικροπολιτική σκοπιμότητα, του τύπου πώς θα αυξήσουμε το εκλογικό μας σώμα», «να μην ακολουθηθεί μία τέτοια λογική, αλλά να προχωρήσουμε με σεβασμό στη διαφορετικότητα και τις αντιλήψεις που μοιραστήκαμε και συνδιαμορφώσαμε αρκετά χρόνια πριν».
Ως προς το εάν θα γίνουν ντιμπέιτ, δήλωσε ότι δεν είναι υπεύθυνη για να μιλήσει για την επικοινωνιακή πολιτική που θα ακολουθηθεί τις επόμενες ημέρες, προσθέτοντας ότι «δεν έχουν τελειώσει όλοι αυτοί οι σχεδιασμοί, υπάρχουν σκέψεις για όλα και, βεβαίως, πάντα στη λογική ότι όσο μεγαλύτερος ο διάλογος τόσο καλύτερα».