Η ανάγνωση των όσων είπε ο Σόιμπλε μάλλον δεν είναι μία και μάλλον ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών κάποια στιγμή ανάλογα με τα συμφέροντά του θα δώσει και την εξήγηση.
Πολλοί έσπευσαν να μιλήσουν για έμμεση επιβεβαίωση των όσων είπε ο Γάλλος ομόλογός του για τις απαιτήσεις του ΔΝΤ. Δηλαδή πως το Ταμείο απαιτεί και την υπογραφή Μητσοτάκη στα μέτρα. Το ΔΝΤ έσπευσε να διαψεύσει και τότε αρκετοί αναρωτήθηκαν τι ακριβώς συμβαίνει.
Μια απάντηση είναι πως ο Μισέλ Σαπέν έσπευσε να… κάψει την απαίτηση αυτή προκαλώντας τα αντανακλαστικά τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και των Ευρωπαίων που θέλουν πολιτική σταθερότητα στη χώρα.
Όταν όμως ήρθαν και οι δηλώσεις Σόιμπλε άρχισαν ξανά οι δεύτερες σκέψεις.
“Θα πρέπει οι αποφάσεις να διατυπωθούν νομοθετικά με τέτοιο τρόπο, ώστε να παραμένουν ανεξάρτητες από τα εκλογικά αποτελέσματα” είπε ο Β. Σόιμπλε και αρκετοί “διάβασαν” την δήλωση αυτή ως επανάληψη της απαίτησης για ψήφιση των μέτρων και από τη ΝΔ με άλλα λόγια.
Υπάρχει ωστόσο και η δεύτερη ανάγνωση που λέει πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε το αυτονόητο, πως η δήλωσή του σημαίνει ότι το κράτος πρέπει να έχει συνέχεια και πως η κάθε κυβέρνηση δεσμεύεται έναντι των Ευρωπαίων εταίρων και των δανειστών στο όνομα της χώρας και όχι κάποιων πρόσκαιρων πολιτικών συμφερόντων.
Κάπως έτσι η δήλωση Σόιμπλε δεν θα έπρεπε να κάνει εντύπωση καθώς είπε μάλλον τα… αυτονόητα.
Είναι όμως έτσι;
Κατά πολλούς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που μίλησαν για ψήφιση των μέτρων από 180+ βουλευτές κάτι ήξεραν για την απαίτηση των δανειστών, άλλοι είπαν ότι ο Σόιμπλε θέλει να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.
Σε κάθε περίπτωση η απαίτηση ψήφισης των μέτρων από τη ΝΔ που σε όλους τους τόνους έχει πει “όχι” οδηγεί σε δυο δρόμους.
Είτε στον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με τη συμμετοχή ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είτε σε πρόωρες κάλπες. Με το πρώτο μάλλον απίθανο οι περισσότεροι βλέπουν ως πιο πιθανή τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Ωστόσο και πάλι τίθεται το ερώτημα εάν η πλευρά των δανειστών επιθυμεί εκλογές, δηλαδή πολιτική αναταραχή για ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα με την Ελλάδα να ξύνει τον πάτο του βαρελιού από τα όποια διαθέσιμα έχει καθώς χωρίς συμφωνία δεν μπορεί να εκταμιευθεί και η δόση. Και εδώ η απάντηση κατά πολλούς είναι πως ίσως υπάρχουν κύκλοι τόσο στην Ευρώπη όσο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού που “βλέπουν” με καλό μάτι την αναταραχή που θα οδηγήσει σε μια νέα κυβέρνηση η οποία θα είναι με την πλάτη στον τοίχο αναγκασμένη να βρει 7 δισ. ευρώ για τις πληρωμές του Ιουλίου και που ίσως είναι πιο ευάλωτη στις απαιτήσεις των δανειστών. Μια κυβέρνηση που θα πει “ναι σε όλα” υπό τον φόβο της άμεσης χρεωκοπίας…