Η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στις εσωκομματικές διαδικασίες του ΚΙΝΑΛ για την ανάδειξη του νέου προέδρου και η μεγάλη διαφορά ποσοστών – σχεδόν 10 μονάδες- που χωρίζει τον Νίκο Ανδρουλάκη από τον Γιώργο Παπανδρέου σημάδεψαν τις εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής. Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι πρώτος με σχεδόν 37,11%, ο Γιώργος Παπανδρέου δεύτερος με σχεδόν 27,06%
Με τον Νίκο Ανδρουλάκη μεγάλο νικητή, ο μεγάλος χαμένος από τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος ήρθε τρίτος χάνοντας από τον Γιώργο Παπανδρέου με μία μονάδα διαφορά λαμβάνοντας ποσοστό σχεδόν 26,06%.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η μεγάλη διαφορά στα ποσοστά που υπάρχει ανάμεσα σε Νίκο Ανδρουλάκη και Γιώργο Παπανδρέου δημιούργησε αρχικά την αίσθηση ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα επιθυμούσε να γίνει η εκλογική διαδικασία της επόμενης Κυριακής (12.12.2021) αποδεχόμενος την ήττα του.
Μετά από μεγάλη συζήτηση με τους στενούς του συνεργάτες, αποφάσισε τελικά ότι τα πάντα παίζονται, καθώς στο επιτελείο του θεωρούν σχεδόν σίγουρο ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων του Παύλου Χριστίδη, του Χάρη Καστανίδη και του Παύλου Γερουλάνου θα κατευθυνθούν προς τον Γιώργο Παπανδρέου.
Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει προς τα πού θα κατευθυνθούν οι ψήφοι που πήρε ο Ανδρέας Λοβέρδος, αφού θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ θα ζητήσει από τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν κατά συνείδηση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πολλοί εικάζουν ότι οι πολίτες που ψήφισαν τον Ανδρέα Λοβέρδο δεν θα ξαναπάνε στις κάλπες, επιλέγοντας την αποχή.
Οι άνθρωποι του Γιώργου Παπανδρέου θύμιζαν μάλιστα ότι και τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ για τη θέση του προέδρου του κόμματος, στον πρώτο γύρο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είχε πάρει 39,80% και ο Κυριάκος Μητσοτάκης 28,50%. Τελικά εξελέγη ο νυν πρωθυπουργός με ποσοστό 52% έναντι 47,57% που πήρε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ.
Από την πλευρά ωστόσο του Νίκου Ανδρουλάκη, οι συνεργάτες του θεωρούν ότι είναι πολύ κοντά στη νίκη καθώς, ξεκινάει με το αβαντάζ των 10 μονάδων έναντι του Γιώργου Παπανδρέου. Ο αέρας του νικητή προφανώς θα παίξει σημαντικό ρόλο στην όλη διαδικασία και γι’ αυτό πιστεύουν ότι είναι αδύνατον ο ευρωβουλευτής να μην εισπράξει ένα αριθμό ψήφων απ’ όσους βγήκαν από την κούρσα της διαδοχής.
Όσοι γνωρίζουν καλά τα εσωκομματικά της Χαριλάου Τρικούπη έλεγαν -εδώ και καιρό με βεβαιότητα – ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα βρεθεί στη δεύτερη Κυριακή. Ως πρώην γραμματέας του ΚΙΝΑΛ ξέρει καλά τους μηχανισμούς και διατηρεί άριστες σχέσεις με τις οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα.
Ακόμα ως υποψήφιος ευρωβουλευτής αναγκάστηκε να οργώσει την Ελλάδα από την μία άκρη μέχρι την άλλη ενώ ήταν ξανά υποψήφιος για τη θέση του προέδρου το 2017, χάνοντας από την Φώφη Γεννηματά μόνο με τρείς μονάδες διαφορά.
Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση έπαιξε το χαρτί του νέου και άφθαρτου πολιτικού, ο οποίος δίνει την προοπτική της ανανέωσης στο κόμμα του.
Το αδύνατο σημείο του παραμείνει το γεγονός ότι δεν θα βρίσκεται στην ελληνική Βουλή καθώς είναι ευρωβουλευτής. Από το πρόσωπο που θα ορίσει για να τον αντικαταστήσει μέσα στο κοινοβούλιο – εφόσον εκλεγεί- θα φανεί και το πώς εννοεί την ενότητα του κόμματος.
Την εβδομάδα που μας έρχεται αυτή η παράμετρος θα αναδειχτεί ιδιαίτερα από το επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου, με το επιχείρημα ότι την συγκεκριμένη στιγμή το ΚΙΝΑΛ έχει ανάγκη από έναν αρχηγό που θα ενώσει στην ουσία το κόμμα ώστε να υπάρχει ενιαία έκφραση στο κοινοβούλιο.
Όλο το διάστημα κινήθηκε πατώντας σε δύο βάρκες προσεγγίζοντας και τους ψηφοφόρους της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς. Για κάποιους θεωρείται αδυναμία ότι δεν έχει ανοίξει πολιτικά και ιδεολογικά τα χαρτιά του δίνοντας το στίγμα του για την επόμενη μέρα του ΚΙΝΑΛ.
Του ΚΙΝΑΛ που όλοι θέλουν να το κάνουν ξανά ΠΑΣΟΚ αλλά μάλλον δεν μπορούν καθώς υπάρχουν πολλά χρέη στο ΑΦΜ του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Πάντως, επειδή μερικές φορές οι λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά, να επισημάνουμε ότι από τους πρώτους που προσήλθαν στην Χαριλάου Τρικούπη ήταν ο Κώστα Λαλιώτης.
Σε ό,τι αφορά τώρα στην μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία όλα δείχνουν ότι η καμπάνα χτυπάει για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αρκετοί από αυτούς που χθες προσήλθαν στις κάλπες για να αναδείξουν τον νέο αρχηγό του Κινήματος Αλλαγής στις προηγούμενες εκλογές είχαν ψηφίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.