Δύο εβδομάδες πριν από τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ, οι οποίες θα γίνουν στις 5 και στις 12 Δεκεμβρίου, γίνονται συζητήσεις για τους ψηφοφόρους που θα προσέλθουν στις κάλπες, με τους δημοσκόπους να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη «σκιαγράφηση» του προφίλ του εκλογικού σώματος.
Είναι δύσκολο να οριστούν τα στοιχεία του εκλογικού σώματος που θα αναδείξει τη νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ μετά το πέρας των εσωκομματικών εκλογών, αφού, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», όλοι οι επαγγελματίες των μετρήσεων παραδέχονται ότι αυτό δεν είναι εφικτό λόγω του μεγέθους του δείγματος.
Οι εκλογικές δεξαμενές
Όπως αναφέρει έμπειρο στέλεχος του ΚΙΝΑΛ, υπάρχουν τρία είδη ψηφοφόρων, που δείχνουν το ανάλογο ενδιαφέρον να προσέλθουν στα 813 εκλογικά τμήματα στην Ελλάδα, από τα 840 (27 στο εξωτερικό).
Το πρώτο είναι η παραδοσιακή βάση του ΚΙΝΑΛ (και του ΠΑΣΟΚ), οι «εβδομηντάρηδες».
Το δεύτερο είναι οι πολίτες 35 με 45 ετών, οι οποίοι «ήταν σπίτι πριν, κινητοποιούνται όμως πλέον από υποψηφίους της γενιάς τους». Το στέλεχος του ΚΙΝΑΛ σημειώνει πως «η τάση εισροής νέων ψηφοφόρων γίνεται στις συγκεντρώσεις υποψηφίων επειδή θυμίζουν κάτι από τις παλιές εποχές του κόμματος, χωρίς αυτό να πιστώνεται αποκλειστικά στους καλούς τους οργανωτικούς μηχανισμούς».
Άλλωστε «φαίνεται πως βελτιώνονται οι επιδόσεις μας στις ηλικίες 35 με 50, οι οποίες αποτελούν τις γενιές που χτυπήθηκαν από τα μνημόνια, δηλαδή στην πιο παραγωγική επαγγελματική τους περίοδο, και στις οποίες τα πηγαίναμε για πολύ καιρό άσχημα».
Το τρίτο είδος είναι οι παλιοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι έφυγαν είτε δεξιά είτε αριστερά και πλέον ασχολούνται και πάλι με τα τεκταινόμενα στην παλιά πολιτική τους στέγη.
Τι λένε τα γκάλοπ
Οι δηλώσεις του στελέχους του ΚΙΝΑΛ, θεωρητικά συνάδουν με τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ στα γκάλοπ, στην ερώτηση που μετρά την εκλογική του επιρροή.
Μάλιστα, στο τελευταίο γκάλοπ της Metron Analysis, το 45% των συμμετεχόντων και οι 6 στους 10 – που αυτοχαρακτηρίζονται κεντρώοι – δηλώνουν πως θα το ψήφιζαν στις επόμενες εκλογές.
Αν και δεν θεωρούνται παγιωμένα στοιχεία, σημειώνεται πως η εκλογική επιρροή του ΚΙΝΑΛ βρισκόταν στο 10% στο Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue.
Πηγή: