Πολιτική

Εκλογές με “ιταλικό” εκλογικό νόμο

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου σε πιο αναλογική μορφή θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο της κυβέρνηση Τσίπρα, με σκοπό να αναδιατάξει το πολιτικό σκηνικό στην κατεύθυνση των εκλογικών συμμαχιών και συνεργασιών, αλλά και να "προστατέψει" τον ΣΥΡΙΖΑ από ενδεχόμενη εκλογική καθίζηση.

Με δεδομένες τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν εντός του κυβερνώντος κόμματος, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής τάσσεται με ένα σύστημα “ενισχυμένης” αναλογικής που θα δίνει κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης με ένα σύστημα που θα τείνει προς την “απλή αναλογική”.

Σύμφωνα πάντως με τελευταίες πληροφορίες η κυβέρνηση έχε βάλει στο μικροσκόπιο τον Ιταλικό εκλογικό νόμο, αισιοδοξώντας ότι μπορεί να υπάρξει προσαρμογή του στα ελληνικά δεδομένα και μπορεί η πρόταση αυτή να συγκεντρώσει 200 ψήφους στη Βουλή ώστε και να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.

Με βάση την κυβερνητική πρόταση θα προβλέπεται:

– το “σπάσιμο” των μεγάλων περιφερειών, ώστε καμία να μην έχει πάνω από 10 έδρες,

– η ψήφος στα 17,

– η διατήρηση του ορίου του 3% για την είσοδο στη Βουλή και

– το μπόνους στο πρώτο κόμμα θα μειωθεί στις 20-30 έδρες

– η πριμοδότηση των συνασπισμών κομμάτων που θα ανακοινώνονται προεκλογικά

Να σημειωθεί ότι το το ιταλικό εκλογικό σύστημα “υποστηρίζει” τη δημιουργία εκλογικών συνασπισμών, είναι αναλογικό στις εκλογικές περιοχές και έχει κατώτατο όριο εισόδου, ενώ δεν υπάρχει σταυρός προτίμησης, αλλά λίστα υποψηφίων και δίνεται ψήφος στους ομογενείς που εκλέγουν σταθερά καθορισμένο αριθμό βουλευτών ανά ήπειρο.

Πάντως η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι θα είναι σύστημα απλής αναλογικής που θα συζητηθεί και θα περάσει πρώτα από τα κομματικά και κυβερνητικά όργανα και ακολούθως θα διατυπωθεί επισήμως η κυβερνητική πρόταση.

 

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα