Τρίτη, 6 Αυγ.
28oC Αθήνα

Εκλογές μέσα στον Σεπτέμβριο το επικρατέστερο σενάριο

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Όλο και πιο πιθανό φαίνεται να είναι το σενάριο για πρόωρες εκλογές ακόμα και στις 13 Σεπτεμβρίου
– Το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να γίνουν γνωστές οι αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα για τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα ληφθούν
– Αυτό που επιλέγεται φαίνεται ότι είναι η λύση της παραίτησης της κυβέρνησης προκειμένου να διαλυθεί η Βουλή και να γίνουν οι εκλογές στη συνταγματική προθεσμία
– Σήμερα ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστα Πουλάκη, τον οποίο εμπιστεύεται απόλυτα για την ανάλυση των δημοσκοπήσεων και την πρόβλεψη των εκλογικών αποτελεσμάτων

Όλο και πιο πιθανό φαίνεται να είναι το σενάριο για πρόωρες εκλογές, με τα επόμενα εικοσιτετράωρα να είναι ιδιαίτερα κρίσιμα, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας θα αποφασίσει για τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα ληφθούν.

Έτσι, το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα (24 Αυγούστου) αναμένεται να γίνει γνωστό αν θα διεξαχθούν άμεσα εκλογές, δηλαδή εντός του Σεπτεμβρίου, ή ο Πρωθυπουργός θα επιλέξει μία από τις εισηγήσεις για ψήφο εμπιστοσύνης ή την λειτουργία των θερινών τμημάτων της Βουλής.

Πολλοί είναι εκείνοι μέσα στην κυβέρνηση που θέλουν να τελειώνουν με τις πολιτικές διεργασίες προκειμένου να πάει μπρος η οικονομία και οι υπουργοί να ασχοληθούν απερίσπαστοι με την εφαρμογή των μέτρων.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ζητηθεί άμεσα ψήφος εμπιστοσύνης έτσι ώστε να εγκλωβισθεί η πλευρά Λαφαζάνη και να έχει να αποφασίσει ανάμεσα σε δυο δρόμους. Ή την αρνητική ψήφο, ή την θετική που θα πλήξει βαθιά την πολιτική της αξιοπιστία.

Επίσης, υπάρχουν και άλλες φωνές που καλούν τον Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει εκλογές χωρίς να ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης και χωρίς έτσι να πληγεί ακόμα περισσότερο ο ΣΥΡΙΖΑ αφού το τριήμερο της συζήτησης είναι αναπόφευκτο να “πέσουν κορμιά” στην Βουλή.

Εκείνο που αποκλείεται είναι να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. “Δεν θα δώσουμε το “πράσινο φως” στον Τσίπρα για να εφαρμόσει το τρίτο Μνημόνιο” είπε ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, ξεκαθαρίζοντας δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης και δηλώνει κατά των εκλογών χαρακτηρίζοντάς τες μπλόφα και τρικ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, αυτό που επιλέγεται φαίνεται ότι είναι η λύση της παραίτησης της κυβέρνησης προκειμένου να διαλυθεί η Βουλή και να γίνουν οι εκλογές στη συνταγματική προθεσμία, δηλαδή εντός 30 ήμερων από τη διάλυση του Κοινοβουλίου, διάστημα όμως που δεν μπορεί να είναι μικρότερο από τις 20 ήμερες.

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε σήμερα με τον Πάνο Σκουρλέτη, αλλά και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστα Πουλάκη, ο οποίος πέραν από την κυβερνητική ιδιότητα του για την οργάνωση των εκλογών θεωρείται και ο άνθρωπος τον οποίο εμπιστεύεται πιο πολύ από κάθε άλλον ο Πρωθυπουργός για την ανάλυση των δημοσκοπήσεων και την πρόβλεψη των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Πάντως, ο Πάνος Σκουρλέτης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό, μίλησε για σενάρια φαντασίας όταν ρωτήθηκε περί όσων ακούγονται για εκλογές, θερινά τμήματα και ψήφου εμπιστοσύνης. “Κάποια από αυτά είναι και σενάρια, θα έλεγα, φαντασίας. Ακούγονται πολλά, υπάρχουν πολλές σκέψεις. Νομίζω ότι μέσα στις επόμενες ώρες θα ξέρουμε όλοι περισσότερα”. Όταν δε δημοσιογράφος του είπε πως επ’ αυτού, ότι η κυβέρνηση έχει μιλήσει για την επόμενη εβδομάδα, ο υπουργός απάντησε: “Μπορεί και εικοσιτετράωρα|.

Ερωτηθείς εάν βλέπει εκλογές άμεσα, ο κ. Σκουρλέτης είπε: “έχω δώσει πολλές συνεντεύξεις γύρω από αυτό, γνωρίζετε την άποψη μου την προσωπική, δεν θέλω να την επαναλάβω”.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε