Μόνο ο ίδιος ο πρωθυπουργός μπορεί να δρομολογήσει τις εξελίξεις για την διεξαγωγή των προώρων εκλογών ισχυρίζονται κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, τα οποία επισημαίνουν ότι για την κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην ψηφοφορία για την συμφωνία των Πρεσπών ο Αλέξης Τσίπρας να αποσπάσει τουλάχιστον 151 ψήφους.
Η αναφορά αυτή είναι μια άμεση απάντηση στην ΝΔ, η οποία απειλεί με πρόταση δυσπιστίας προκειμένου να εμποδίσει την ψήφιση της συμφωνίας.
Όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές σε μια τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση χρειάζεται μόλις 121 ψήφους ενώ η ΝΔ θα πρέπει να συγκεντρώσει 151 ψήφους για να καταφέρει να την πλήξει.
Το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει σε όλους τόνους ότι δεν πρόκειται να στήσει κάλπες εάν δεν πρώτα δεν έρθει η συμφωνία στην ελληνική Βουλή, απορρίπτοντας έτσι την αιτίαση ότι μπορεί να «πετάξει» την “καυτή” πατάτα στην επόμενη κυβέρνηση.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν δεδομένη την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση και γι’ αυτό προετοιμάζουν ήδη τις κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα.
Οι πληροφορίες λένε ότι προκρίνουν ωστόσο την λύση που ακολούθησε ο Κώστας Σημίτης και ο Κώστας Καραμανλής. Δηλαδή ο πρωθυπουργός να πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να πει ότι θα προκηρύξει εκλογές στους επόμενους μήνες δίνοντας ωστόσο συγκεκριμένη ημερομηνία.
Κυβερνητικά στελέχη προσδοκούν ότι η συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή με 151 ψήφους ενώ δεν αποκλείουν να πάρει 153 ακόμα και 154 ψήφους.
Επιμένουν δε ότι πολύ δύσκολα ο Σταύρος Θεοδωράκης θα αποφασίσει να διαλύσει το κόμμα του καθώς οι τέσσερις (μαζί με τον ίδιο) βουλευτές του Ποταμιού έχουν ταχθεί υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών.
Οι ίδιες πηγές προειδοποιούν ότι εάν η συμφωνία δεν περάσει από την Βουλή, η γειτονική χώρα μπορεί να μπει στο ΝΑΤΟ – αν η ίδια το θελήσει – με το όνομα ΦΥΡΟΜ καθώς αυτή είναι η μοναδική περίπτωση που η Ελλάδα δεν μπορεί να ασκήσει “σκληρό” βέτο. Αντίθετα έχει το δικαίωμα της αρνησικυρίας αν επιχειρήσουν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ με οποιοδήποτε άλλο όνομα.
Ακόμα οι ίδιες κυβερνητικές πηγές επισήμαιναν ότι ακόμα και αν ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα, θα περάσει από την ελληνική Βουλή στις αρχές Μαρτίου καθώς θα εισαχθεί ως νομοσχέδιο και θα πρέπει να το επεξεργαστούν οι αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.