Όλα δείχνουν ότι η συνεδρίαση του Eurogroup θα κρίνει τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό καθώς ένα πιθανό ναυάγιο, σε ό,τι αφορά στο χρέος, θα προκαλέσει τριγμούς στην κυβερνητική πλειοψηφία, που δύσκολα θα μπορέσει να δικαιολογήσει και στην κοινωνία και στον λαό νέα μέτρα χωρίς άμεσο αντίκρισμα.
Πολλοί είναι εκείνοι που βλέπουν εκλογές σε περίπτωση μη επίτευξης πολιτικής συμφωνίας στο Eurogroup, όμως στο Μαξίμου ένα τέτοιο ενδεχόμενο το ξορκίζουν.
Το Μαξίμου θέλει να υπάρξει ένας ξεκάθαρος δρόμος προς την απομείωση του χρέους για να δεχθεί επιπλέον μέτρα, τα οποία μάλιστα το ΔΝΤ ζητά να ληφθούν από τώρα αν και θα αφορούν στην τετραετία 2018-2022.
Αυτόν τον ξεκάθαρο δρόμο, τον οδικό χάρτη όπως τον έχει αναφέρει πολλές φορές ο Πρωθυπουργός το Μαξίμου πιστεύει ότι μπορεί να τον πετύχει με την ολοκλήρωση έστω και του 80% των θεμάτων αυτής της διαπραγμάτευσης, ώστε να μπορέσει να πορευθεί το επόμενο διάστημα.
Σε αντίθετη περίπτωση νέα μέτρα που μεταφράζονται σε νέο μνημόνιο, το τέταρτο με την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα σημάνει κατά πολλούς ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, δηλαδή κάλπες, έστω και αν αυτές στηθούν Άνοιξη.
Τα τελευταία δύο με τρία 24ωρα στο Μαξίμου επικρατεί σιγή ιχθύος στο θέμα. Ωστόσο στο παρελθόν ο Ε. Τσακαλώτος έχει συνδέσει την παραμονή του στην “ηλεκτρική” καρέκλα του υπουργείου με την ελάφρυνση του χρέους. Ο Α. Τσίπρας μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι μια αποτυχία σε επίπεδο πολιτικής διαπραγμάτευσης θα σήμαινε πως “ θα χάναμε οριστικά το τρένο της ποσοτικής χαλάρωσης και της έγκαιρης εξόδου στις αγορές” λέγοντας χαρακτηριστικά πως “ένα ενδεχόμενο αποτυχίας των διαπραγματεύσεων και της δεύτερης αξιολόγησης που ενδεχομένως να οδηγούσε και σε εκλογές που διαρκώς ζητά η ΝΔ, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελούσε την τέλεια καταστροφή της ελληνικής οικονομίας”
Συνέδεσε δηλαδή άμεσα τις αποφάσεις της 5η Δεκεμβρίου με τις εκλογές.
Τα στελέχη το ένα μετά το άλλο μεταφράζουν τη λέξη εκλογές ως καταστροφή. Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ανέφερε πως “εάν είναι να συμβεί στη χώρα καταστροφή είναι να πέσει η κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή” , ενώ ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε:“κανένας δεν επιθυμεί εμπλοκή. Το τελευταίο που χρειάζεται η Ελλάδα είναι να μην συζητήσουμε το χρέος και να στήσουμε κάλπες”.