Site icon NewsIT

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Αδιαφιλονίκητο φαβορί ο Ανδρουλάκης στον β’ γύρο – Πέρασε αλλά αποδυναμωμένος ο Δούκας

07.10.2024 | 01:23
Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Αδιαφιλονίκητο φαβορί ο Ανδρουλάκης στον β’ γύρο – Πέρασε αλλά αποδυναμωμένος ο Δούκας

Ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας θα «κονταροχτυπηθούν» στον β’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ, την ερχόμενη Κυριακή 13/10/2024.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε «καθαρίσει» την πρώτη θέση ήδη από την ανακοίνωση των πρώτων επίσημων συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων πετυχαίνοντας σημαντική νίκη, αλλά για τη δεύτερη θέση που κατέλαβε ο Χάρης Δούκας  εκτυλίχθηκε ένα θρίλερ που έμοιαζε με το «μαρτύριο της σταγόνας».

Ενώ ο κ.  Δούκας έδειχνε να έχει «καπαρώσει» τη δεύτερη θέση, τον χτύπησε το σύνδρομο της «ενσωμάτωσης της Αττικής», παρόμοιο με εκείνο του Κώστα Καραμανλή που το 2000 ήταν πρωθυπουργός για μόλις μία ώρα, έως ότου αρχίσουν να ενσωματώνονται τα αποτέλεσμα της Β’ Αθήνας που έφεραν την ανατροπή και τελική επικράτηση του ΠΑΣΟΚ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Δούκας κατέλαβε την 4η θέση στην Αττική, πίσω από – κατά σειρά – τον Παύλο Γερουλάνο, την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Το ίδιο  ακόμη και στην Α΄ Αθήνας, δηλαδή την περιφέρεια που τον ανέδειξε Δήμαρχο Αθηναίων, κάτι που συνιστά για τον ίδιο αποδοκιμασία και ήττα και τον αποδυναμώνει σαφώς έναντι του δεύτερου γύρου.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης φαντάζει αδιαφιλονίκητο φαβορί για τις επαναληπτικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής. Είναι ωστόσο αξιοσημείωτο το γεγονός ότι αν και η συμμετοχή αυξήθηκε (από τις 270.706 του 2021 στις 301.355 του 2024) ο ίδιος συγκέντρωσε λιγότερες ψήφους (99.120 έναντι λιγότερων των 90.000 αυτή την Κυριακή). Κι αυτό τη στιγμή που σε μεγάλο βαθμό ήλεγχε τον οργανωτικό μηχανισμό του κόμματος ως νυν πρόεδρος.

Είναι χαρακτηριστικό πως όποιος κι από τους δύο διεκδικητές της προεδρίας επιλεγεί, έχει «αποδοκιμαστεί» στις δύο μεγαλύτερες εκλογικές περιφέρειες, δηλαδή της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Ο Παύλος Γερουλάνος είναι από τους νικητές της βραδιάς, αφού οριακά έχασε την δεύτερη θέση, με δεδομένο μάλιστα ότι δεν είχε οργανωτική στήριξη σε μεγάλο μέρος της περιφέρειας, πετυχαίνοντας όμως θεαματικά αποτελέσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Σημαντική είναι και η επιτυχία της Άννας Διαμαντοπούλου, η οποία αν και απείχε των κομματικών διαδικασιών για πολλά χρόνια, συγκέντρωσε ένα ποσοστό κοντά στο 20%, εγγράφοντας υποθήκη για την «επόμενη μέρα» στο ΠΑΣΟΚ. Δεν λείπουν ωστόσο κι εκείνοι που της «χρεώνουν» ότι με την κάθοδό της στέρησε την καθαρή δεύτερη θέση από τον Παύλο Γερουλάνο, καθώς και οι δύο αλίευαν ψήφους από την ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων.

Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ θα βγει πιο ενωμένο, πιο υπερήφανο την επόμενη Κυριακή

“Θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου όσους με τίμησαν με τη σημερινή νίκη. Επτά μέρες έμειναν μέχρι την επόμενη Κυριακή, που είμαι σίγουρος ότι το ΠΑΣΟΚ θα βγει ακόμα πιο ενωμένο, ακόμα πιο ισχυρό, ακόμα πιο υπερήφανο”, είπε ο κ. Ανδρουλάκης, αφού ευχαρίστησε τόσο τους πολίτες που προσήλθαν στις κάλπες αλλά και τους συνυποψηφίους του.

Δούκας: Το 70% όσων ψήφισαν ζητά αλλαγή ηγεσίας

Ο κ. Δούκας αφού ευχαρίστησε του ψηφοφόρους και τους συνυποψηφίους του, χαρακτήρισε το μήνυμα της κάλπης «καθαρό», ενώ επιχείρησε να «προσεταιριστεί» τους εκλογές των συνυποψηφίων του, πλην φυσικά του κ. Ανδρουλάκη.

«Το 70% όσων ψήφισαν ζητά αλλαγή ηγεσία. Να αλλάξουμε το ΠΑΣΟΚ, για να αλλάξουμε τη χώρα».

Γερουλάνος: Όποιος πιστεύει στη Δημοκρατία, πιστεύει και στο αποτέλεσμα

Ο Παύλος Γερουλάνος στις πρώτες του δηλώσεις έξω από την Χαριλάου Τρικούπη και αναφερόμενος στον β’ γύρο ξεκαθάρισε πως οι ψηφοφόροι δεν κατευθύνονται στην κάλπη, ενώ έδωσε συγχαρητήρια στο Νίκο Ανδρουλάκη και στον Χάρη Δούκα που πέρασαν στον δεύτερο γύρο των εκλογών του ΠΑΣΟΚ.

Όπως τόνισε ο Παύλος Γερουλάνος «τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ μίλησαν και η απόφασή τους είναι σεβαστή. Θέλω να συγχαρώ τους Ανδρουλάκη και Δούκα και όλους τους συνυποψηφίους μου για τον εξαιρετικό αγώνα που έκανε το ΠΑΣΟΚ. θέλω να ευχαριστήσω τους 300.000 ανθρώπους που ήρθαν στην κάλπη, υπομονετικά περίμεναν και ψήφισαν».

Διαμαντοπούλου: Είμαι εδώ, πιστεύω ότι την επόμενη μέρα θα είμαστε ενωμένοι

«Η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική αφετηρία για μια νέα δημιουργική πορεία για το ΠΑΣΟΚ. Να ευχαριστήσω όλους τους πολίτες που μας δυνάμωσαν, τους φίλους και τους εθελοντές και όλους όσοι αυτοοργανώθηκαν. Είμαι εδώ και πιστεύω βαθιά ότι την επόμενη ημέρα θα είμαστε όλοι ενωμένοι», δήλωσε η Άννα Διαμαντοπούλου.

Η ίδια απέφυγε να αποκαλύψει τη στάση της ενόψει του β’ γύρου, καθώς ακόμη δεν είχε ξεκαθαρίσει η δεύτερη θέση, αν δηλαδή θα ήταν ο κ. Δούκας ή ο κ. Γερουλάνος.

Τα τελικά αποτελέσματα

Ψηφίσαντες 303.223
Έγκυρα 301.272
Άκυρα/ λευκά 1.951

Έλαβαν:
Ανδρουλάκης Νίκος 89.288 29,64%
Δούκας Χάρης 64.490 21,41%
Γερουλάνος Παύλος 63.632 21,12%
Διαμαντοπουλου Άννα 58.809 19,52%
Κατρίνης Μιχάλης 18.163 6,03%
Γιαννακόπουλου Νάντια 6.890 2,29%

 

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version