Site icon NewsIT

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Κούρσα για δυο δείχνει νέα δημοσκόπηση – Στο νήμα Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας

13.09.2024 | 14:44
Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Κούρσα για δυο δείχνει νέα δημοσκόπηση – Στο νήμα Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας

Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας προηγούνται, σύμφωνα με ευρήματα νέας δημοσκόπησης, στην εσωκοματική κούρσα διεκδίκησης του προεδρικού θώκου του ΠΑΣΟΚ.

Με βάση την δημοσκόπηση που διεξήχθη έναν μήνα πριν τις πρώτες κάλπες και λίγες ημέρες μετά τον εοαρτασμό των 50χρονων του ΠΑΣΟΚ στο Ζάππειο, ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας, καταλαμβάνουν τις δύο πρώτες θέσεις, με ποσοστά 25,6% και 23% αντίστοιχα στην απλή πρόθεση ψήφου (Πίνακας Ι), και 26,4% με 24,6% μετά την κατανομή της αδιευκρίνιστης ψήφου (εκτίμηση αποτελέσματος, Πίνακας ΙΙ).

Την τρίτη θέση, καταλαμβάνει η Άννα Διαμαντοπούλου, με 19,4% στην πρόθεση ψήφου (20,8% στην εκτίμηση αποτελέσματος) και τέταρτος ο Παύλος Γερουλάνος.

Στην πέμπτη θέση είναι η Νάντια Γιαννακοπούλου, με ένα 3,8% στην πρόθεση ψήφου (4,2%) και στην έκτη ο Μιχάλης Κατρίνης, βουλευτής Ηλείας, με 3,7% (3,9%).

Ωστόσο, στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει μόνο ένα σενάριο όπου δεν καταφέρνει να περάσει στον β’ γύρο (αν πιάσει τα χαμηλά του και πιάσουν ταυτόχρονα τα υψηλά τους, τόσο ο Χάρης Δούκας όσο και η Άννα Διαμαντοπούλου), ενώ ο Χάρης Δούκας έχει δύο σενάρια (αν πιάσει τα χαμηλά του και πιάσουν τα υψηλά τους κάθε φορά δύο από τους τρεις άλλους). 

Ο Χάρης Δούκας πάντως, δείχνει να επικρατεί —και μάλιστα με διαφορά— στο χαρακτηριστικό του «πρωθυπουργίσιμου», ένα προβληματικό στοιχείο για τον κ. Ανδρουλάκη και σε παλαιότερες μετρήσεις σε εθνικές κάλπες. 

Στο ερώτημα «Ποιος από τους υποψηφίους για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σας κάνει να αισθάνεστε περισσότερο σίγουροι ότι μπορεί να ξανακάνει το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση;», ο δήμαρχος Αθηναίων προηγείται με διαφορά 10 μονάδων του κ. Ανδρουλάκη: το 50,6% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι ο κ. Δούκας (Πίνακας V) μπορεί να κερδίσει την εξουσία, ενώ για τον απερχόμενο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 40,2% (Πίνακας IV). 

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει η «μάχη» για την τρίτη θέση, με ισχυρές πιθανότητες μάλιστα να περάσει ένας εκ των δύο στον β’ γύρο. Το ενδιαφέρον —και σε ποιοτικά χαρακτηριστικά— είναι ότι ενώ στο σύνολο του δείγματος (1.108) προηγείται η κυρία Διαμαντοπούλου, αν από το δείγμα των πολιτών που δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ επιλέξουμε μόνο αυτούς που δηλώνουν ότι στις επόμενες εθνικές εκλογές θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ (929 άτομα) τότε η πρώην Επίτροπος περνάει στην τέταρτη θέση και στην τρίτη ανεβαίνει ο Παύλος Γερουλάνος (Πίνακας VI). 

Η Άννα Διαμαντοπούλου φαίνεται να έχει ισχυρή υποστήριξη από ψηφοφόρους που θα ψήφιζαν Νέα Δημοκρατία στις εθνικές εκλογές, ενώ ο Γερουλάνος κερδίζει την υποστήριξη πολιτών που δηλώνουν ότι θα ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά τις εκτιμήσεις για τον δεύτερο γύρο, ο Χάρης Δούκας έχει ένα ελαφρύ προβάδισμα έναντι του Νίκου Ανδρουλάκη. Η δημοσκόπηση προβλέπει ένα αμφίρροπο αποτέλεσμα, με τον Χάρη Δούκα να φαίνεται πιο πιθανός να επικρατήσει σε μια πιθανή αναμέτρηση μεταξύ των δύο.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version