Πολιτική

Εκλογές στην Κεντροαριστερά: Σε υψηλούς τόνους το δεύτερο debate

Η επόμενη μέρα και οι μελλοντικές συνεργασίες βρέθηκαν στο επίκεντρο του δεύτερου debate των υποψηφίων της Κεντροαριστεράς, που πραγματοποιήθηκε σε πιο... υψηλούς τόνους.

Τις ερωτήσεις υπέβαλαν οι δημοσιογράφοι Στεφανία Μουρελάτου (AΝΤ1), Ιορδάνης Χασαπόπουλος (Mega), Κάτια Μακρή (Star), Ράνια Τζίμα (Alpha) και Αμαλία Κάτζου (Epsilon). Συντονιστές θα είναι ο Παύλος Τσίμας (ΣΚΑΪ) και η Δώρα Αναγνωστοπούλου (ΕΡΤ).

Η επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ

Αρχικά όλοι οι υποψήφιοι στάθηκαν στην επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.
Η Φώφη Γεννηματά πήρε αρχικά τον λόγο εκφράζοντας την οργή της για την επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, τόνισε ότι από τύχη δεν θρηνούμε θύματα. Υπενθύμισε ότι πολλές φορές έχει κάνει έκκληση στην κυβέρνηση, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Από την πλευρά του ο Στ. Θεοδωράκης ζήτησε την απομάκρυνση του κ. Τόσκα, χαρακτηρίζοντάς τον “επικίνδυνα ανίκανο” . Μιλάμε για εγκληματικές οργανώσεις, πρόσθεσε.

Ο Γ. Καμίνης είπε πως οι άνθρωποι αυτοί δεν θέλουν να μπουν σε μία κανονικότητα, αναφερόμενος στους δράστες και υπενθυμίζοντας ότι έχει ζητήσει στο παρελθόν την παραίτηση Τόσκα και μάλιστα 2 φορές.

Ο Ν. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει δεχθεί πάρα πολλές επιθέσεις τα τελευταία 3 χρόνια. Ως εδώ. Δεν μπορούν να κινδυνεύουν ζωές, υπογράμμισε, προσθέτοντας πως πρέπει να παραιτηθεί ο κ. Τόσκας.
Η χώρα έχει παραδοθεί σε τάγματα εφόδου, είπε παίρνοντας τον λόγο ο

Γ. Μανιάτης. “Απόψε ο πρωθυπουργός πρέπει να παραιτήσει τον κ. Τόσκα” .

Από την πλευρά του ο Γ. Ραγκούσης, σημείωσε ότι δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι εδώ υπάρχει μία υποχρέωση συμπαράστασης στους αστυνομικούς αλλά και να περάσουμε ένα μήνυμα στην κοινωνία. Είπε ότι η κατάσταση στα Εξάρχεια δεν είναι νέα, συμπληρώνοντας ότι το ζήτημα πρέπει να έχει διακομματική λύση.

Ο κ. Πόντας δήλωσε την συμπαράστασή του στους αστυνομικούς, αλλά διαφοροποιήθηκε από τους υπόλοιπους υποψηφίους. Όπως είπε δεν θέλει να παραιτηθεί ο κ. Τόσκας, καθώς έτσι οι τρομοκράτες θα έχουν πετύχει τον σκοπό του.

Ο κ. Γάτσιος επισήμανε την ανοχή σε τέτοιου είδους φαινόμενα, αφήνοντας αιχμές για όσους πολιτικούς έχουν ανεχθεί αντίστοιχα περιστατικά.
Τέλος, ο κ. Τζιώτης επισήμανε ότι αυτή η ιστορία πρέπει να σταματήσει, χωρίς πολλά λόγια.

Η ενότητα του φορέα

Η πρώτη κοινή ερώτηση, αφορούσε την ενότητα του νέου φορέα, και αν μπορεί να υπάρξει όταν υπάρχουν ήδη αρκετές διαφωνίες σε σημαντικά ζητήματα:
Ανδρουλάκης: Δεν είναι τόσο τερατώδης οι διαφορές, θα έχουμε στις 19 την εκλογή της ηγεσίας και μετά συνέδριο που θα αποφασίσει για όλα. Το βασικό είναι να σπάσουν οι μεγάλες περιφέρειες.. Η ενότητα πρέπει να είναι νέου τύπου που θα αφορά τις ιδέες και σε καμία περίπτωση την διανομή εξουσίας.

Καμίνης: Είμαστε συνιδρυτές μίας μεγάλης παράταξης που θα φέρει ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό. Για να σπάσουν οι κομματικοί μηχανισμοί πρέπει να αφήσουμε πίσω μας το σύστημα των μηχανισμών. Το συνέδριο πρέπει να είναι ανοιχτό στους νέους και θα λειτουργήσει με δημοκρατικές διαδικασίες. Όλα τα υπόλοιπα θα τα βρούμε. Πάμε να φέρουμε ένα μεγάλο σχέδιο.

Μανιάτης: Eίμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος καθώς ο έλληνας πολίτης απαιτεί ενότητα. Αρνούμαι να μπω στη διαδικασία με το ποιον θα συνεργαστούμε. Θα γίνουμε η μεγάλη δύναμη του χώρου. Ελπίζω ότι και η Φώφη και ο Σταύρος θα βρουν λύση αναφορικά με την διάλυση των κομμάτων.

Τζιώτης: Είμαι υπερήφανος για τις διαφορετικές απόψεις. Αυτές οι απόψεις εκφράζουν τη μισή Ελλάδα. Η μισή Ελλάδα είναι ΠΑΣΟΚ. Αυτή την Ελλάδα πρέπει να ξανακερδίσουμε. Πρέπει να στοχεύσουμε στην πρώτη θέση.

Γάτσιος: Πρέπει να προσφέρουμε λύσεις στα σημαντικά προβλήματα της χώρας. Η δυναμική του όλου εγχειρήματος θα κριθεί από το κατά πόσο θέλουμε όλοι να πάμε μπροστά. Εμείς θα είμαστε κατά της κομματοκρατίας.  Η απλά αναλογική είναι ο δρόμος προς την καταστροφή.

Πόντας: Η ενότητα του χώρου και της παράταξης είναι ο κοινός παρανομαστής για την δημιουργία αυτής της παράταξης. Είμαι υπέρ της απλής αναλογικής. Με έκπληξη παρατηρώ ανθρώπους που έχουν βγει με λίστες, να είναι κατά. Να δημιουργήσουμε έν ακόμμα που θα κυβερνά και δεν θα κυβερνάτε.

Θεοδωράκης: Η ενότητα είναι μία ωραία λέξη όπως είναι και η παγκόσμια ειρήνη. Το θέμα είναι όμως τι κάνουμε εμείς για τ την ενότητα. Εχω πει ότι μπορεί να είμαι στρατηγός αλλά και στρατιώτης. Και θέλω να απαντήσουν όλοι οι υποψήφιοι σε αυτό.

Γεννηματά. Η ενότητα αυτή την στιγμή είναι κατάκτηση για τον χώρο μας. Ένας χώρος κατακερματισμένος δεν μπορεί να κερδίσει τους πολίτες. Ήταν βασικός μας στόχος και έχει επιτευχθεί. Όσο με αφορά δίνω μία μάχη για να την κερδίσω. Όλη η πορεία μου δείχνει ότι έχω μάθει να σέβομαι την προσπάθεια, ξεκίνησα αυτή την προσπάθεια όταν ήμουν ήδη αρχηγός. Το ΠΑΣΟΚ πρωτοστατεί σε αυτό το εγχείρημα.

Καμίνης: Είναι ήδη μία πράξη ενότητας όλη αυτή η προσπάθεια. Είναι ήδη ένα κεκτημένο, αλλά οφείλω να υπογραμμίσω ότι δεν την θεωρώ αρκετή. Xρειάζεται κι η ανανέωση κι η αναγέννηση.

Στη δεύτερη φάση των ερωτήσεων:

Η Σ. Μουρελάτου ρώτησε τον κ. Μανιάτη αν οι Γεννηματά-Θεοδωράκης θα έχουν ρόλο σε αυτό το νέο κόμμα Τιμώ και σέβομαι όλα τα μέλη της παράταξης. Δεν υπάρχει καμία προσωπική αιχμή, αναφέρομαι στις ηγετικές ικανότητες του νέου εγχειρήματος. Θέλω επιτέλους να υπάρξει αξιοκρατία στην πολιτική. Δεν αναδείχθηκα από την πολιτική. Την συνάντησα και την υπηρετώ.

Τι σχέση έχετε με αυτή την παράταξη, ρώτησε στην συνέχεια ο Χασαπόπουλος τον κ. Τζιώτη με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής σε περίπτωση που δεν εκλεγεί αρχηγός αυτού του νέο φορέα. “Για να αλλάξουμε εποχή πρέπει να τα αλλάξουμε όλα. Όραμά μου είναι ένα κόμμα που θα συμμετέχουν 500 μέλη και θα αποφασίζουν καθημερινά για το κόμμα” πρόσθεσε.

Η Α. Κάντζου ρώτησε τον κ. Γάτσιο, που βρίσκεται η υγιής κεντροαριστερά (όπως την είχε αποκαλέσει ο ίδος σε δηλώσεις του) με τον ίδιο να απαντά ότι “ο νέος φορέας, είναι ένας φορέας που θα εκφράσει τα πιο παραγωγικά κομμάτια της κοινωνίας. Το κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί τους πολίτες, είναι αν θα δημιουργήσουμε μία κοινωνία που είναι δημιουργική.”

Τον κ. Πόντα ρώτησε στην συνέχεια η Κάτια Μακρή και αναφέρθηκε σε δηλώσεις του περί απολύσεων δημόσιων υπαλλήλων, και αν αυτές οι απόψεις συνάδουν με την κεντροαριστερά ή θέλει να πάει την παράταξη πιο… δεξιά. Οπως είπε οι απολύσεις γίνονται με κάποιο σκοπό, αλλά ο ίδιος δεν επέμεινε στο θέμα, αλλά φρόντισε να τονίσει την σημασία που έχουν οι σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ. Όπως δε, σημείωσε, οι ΗΠΑ δεν είναι ο Τραμπ, απλά ο ίδιος είναι τώρα ο πρόεδρος της χώρας.

Η Ράνια Τζίμα έκανε την επόμενη ερώτηση στον Στ. Θεοδωράκη, αναφερόμενη στον κόσμο της Κεντροαριστεράς που μπορεί όπως ρώτησε, να “πάρει” από το νέο φορέα ο Αλ. Τσίπρας. Απαντώντας ο ίδιος είπε, ότι δεν υπάρχουν μόνο κεντροαριστεροί σε αυτή την προσπάθεια, αλλά και κεντρώοι, φιλελεύθεροι, οικολόγοι κ.α. Οραματίζεται, όπως πρόσθεσε, ένα φορέα με νέο κόμμα, με νέα ηγετική ομάδα, με στελέχη και από το παρελθόν, ένα κόμμα που όπως τόνισε θα δώσει λύσεις από το μέλλον.

Ποιες είναι οι θέσεις που θα βάλετε σε Τσίπρα-Μητσοτάκη ως προϋπόθεση για μία συγκυβέρνηση αλλά και τον πήχη που βάζει, ρώτησε η κα Μουρελάτου την κα Γεννηματά,  με την ίδια να τονίζει ότι δεν βάζει πήχη στο εκλογικό αποτέλεσμα αν και εκτιμά ότι τα ποσοστά του νέου φορέα θα είναι υψηλά. “Η πρώτη αλλαγή που χρειάζεται είναι η πτώση του πλεονάσματος στο 2%” τόνισε, προσθέτοντας ότι “καταθέσαμε το σχέδιο Ελλάδα” το οποίο έχει λύσεις για πολλά από τα σημαντικά ζητήματα τα οποία η κυβέρνηση αδυνατεί να λύσει. Δεν υπάρχει περίπτωση να βγούμε από το αδιέξοδο με την κοινωνία σε αυτή την κατάσταση, συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση του Χασαπόπουλου στον κ. Ραγκούση, για το κοινοβουλευτικό όριο θητείας των βουλευτών και της θέσεις του σχετικά, ο ίδιος απάντησε πως όσοι έχουν συμπληρώσει 12 έτη κοινοβουλευτικής θητείας, έχουν δώσει ότι είχαν να δώσουν. Η παράταξή μας για να είναι προοδευτική και να το αποδείξει πρέπει να βάλει αυτόν τον κανένα ανανέωσης.

Σε αυτό το σημείο επενέβη η κα Γεννηματά, για να διευκρινίσει ότι δεν έχει 12 χρόνια στο κοινοβούλιο, όπως ανέφερε λίγο νωρίτερα ο κ. Χασαπόπουλος.

Αναφορικά με τα χρέη του ΠΑΣΟΚ και σε σχετική ερώτηση με το τι θα γίνουν μετά την δημιουργία του νέου φορέα, ο κ Ανδρουλάκης, είπε πως τα χρέη δεν αφορούν μόνο το κόμμα, αλλά όλα τα κόμματα που είχαν υψηλό δανεισμό από τις τράπεζες. Πρέπει να υπάρξει ένα συνολικό πόρισμα, πρόσθεσε, για όλα τα κόμματα. Τα χρέη, συμπλήρωσε δεν πρέπει να τα πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι αλλά οι κομματικές επιδοτήσεις.

Στην ερώτηση “ποιος θα σας εκπροσωπεί στη Βουλή και πως θα επιβάλλετε το νέο κόμμα αν εκλεγείτε” ο κ. Καμίνης απάντησε, πως “μέσα στο Κοινοβούλιο δεν γίνεται να έχουμε δύο κοινοβουλευτικές ομάδες και 2 αρχηγούς που να εκπροσωπούν το νέο κόμμα” . Και συμπλήρωσε πως σε περίπτωση που εκλεγεί, θα προσπαθήσει να πείσει τον κόσμο, και θα συναποφασίσει με τους υπόλοιπους υποψηφίους για τα υπόλοιπα θέματα που θα προκύψουν. Ξεκαθάρισε πάντως, ότι δεν γίνεται να υπάρχουν κρυφές συμφωνίες, αφήνοντας σαφείς αιχμές προς την κα Γεννηματά και τον κ. Θεοδωράκη.

Στην τρίτη φάση των ερωτήσεων oι υποψήφιοι απάντησαν:

Θεοδωράκης: Το Ποτάμι είναι το πιο δημοκρατικό κόμμα που υπήρξε, και έχει κάνει μάλιστα 2 συνέδρια. Θα πρέπει να φτιάξουμε ένα νέο κόμμα με ένα νέο όνομα. Στο συνέδριο που θα γίνει την Άνοιξη και τότε θα αποφασίσουμε για το πως θα είναι το κόμμα μας. Επίσης, πιστεύω στην ηλ. ψηφοφορία, κι ως αρχηγός θα το κάνω ακόμη και σε συμβουλευτικό ρόλο. Τέλος, δεν γίνεται να υπάρχουν χρεοκοπημένα κόμματα και πλούσιοι αρχηγοί. Όπως δημιουργεί τα χρέη, πρέπει να τα πληρώνει.

Γεννηματά: Όσο με αφορά θα είμαι αμείλικτη στο θέμα της διαφθοράς. Διαφάνεια παντού. Αυτή την σημαία σηκώνω. Κάναμε την κριτική μας. Απομακρύναμε όσους είχαν αναμειχθεί με την διαφθορά. Τώρα πρέπει να αναλάβει η Δικαιοσύνη. Ο νέος φορέας θα στηριχθεί στην ηθική. Το χρωστάμε στον ελληνικό λαό.

Ραγκούσης: Η χώρα έχει μεγάλη ανάγκη από μία νέα προοδευτική παράταξη. Δεν έχουμε ανάγκη να φτιάξουμε ένα συμπλήρωμα.  Η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη. Δεν θα την αφήσουμε εμείς, αλλά ενδεχομένως ο κ. Μητσοτάκης. Άλλο πράγμα η συνεννόηση, άλλο η συγκυβέρνηση, που έχει καταστρέψει αυτή την παράταξη.

Ανδρουλάκης: Η Εκκλησία δεν έχει σχέση με την πολιτική ζωή της χώρας. Εμείς πρέπει να έχουμε ένα νομικό πολιτισμό, όπως όλα τα κράτη. Είμαι υπέρ του διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας.
Καμίνης: Πρέπει να αποκόψουμε τελείως το θέμα της εκλογής ΠτΔ με την διάλυση του Κοινοβουλίου.

Μανιάτης: Ενέκρινα 150 επενδύσεις όσο ήμουν υπουργός. Η γραφειοκρατία είναι κορυφαίο θέμα. Εγώ πιστεύω στην αξιοκρατία των δημόσιων υπαλλήλων.
Στην φάση των ερωτήσεων (αναφορικά με την οικονομία) οι υποψήφιοι απάντησαν:

Θεοδωράκης: Έχω υποδείξει διάφορα σημεία που σπαταλάμε πολύ χρήμα, όπως π.χ στους γενικούς γραμματείς. Πρέπει να πάμε στο μοντέλο της Κύπρου. Στοιχίζει πολλά στη χώρα το πολιτικό σύστημα. Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν στοχοποιήσει τη μεσαία τάξη.

Γεννηματά: Αν δεν είχε μεσολαβήσει η λαίλαπα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο ΕΝΦΙΑ θα είχε ήδη μειωθεί. Σήμερα, είναι επίκαιρη η συζήτηση ότι δήθεν βγαίνουμε από τα μνημόνια. Όταν ο κ. Τσίπρας λέει κάτι τέτοιο, έχει παράλληλα δεσμευτεί για πλεονάσματα και έχει υπογράψει για τα επόμενα 3 χρόνια, μέτρα λιτότητας. Πρόκειται για ακόμη μία εξαπάτηση. Mία κοροϊδία. Από την άλλη έχουμε τον κ,. Μητσοτάκη να μας λέει μεν ότι έχουμε ανισότητες αλλά ότι αυτές είναι πάνω-κάτω λογικές.

Ραγκούσης: Η Ελλάδα πρέπει να μετατραπεί σε ένα φορολογικό παράδεισο για ότι παράγει. Το 7% φορολογικού συντελεστή θα βοηθούσε ουσιαστικά όσες εταιρείες παράγουν μέσα στην ίδια την χώρα.

Ανδρουλάκης: Ο κ. Τσίπρας κατάργησε τα επιδόματα των ΑμεΑ. Ο κ. Μητσοτάκης μιλάει από την άλλη μόνο για τους φόρους στις επιχειρήσεις. Η φόροι σήμερα δεν έχουν αποδοτικότητα. Το θέμα στην Ελλάδα είναι η αξιοκρατία. Να τελειώνουμε με το κράτος των κρατικών αξιωματούχων.

Kαμίνης: Έχουμε μία υποχρέωση να προκαλέσουμε 3,5% πλεονάσματα, αυτό είναι δυσβάσταχτο. Πρέπει τουλάχιστον να το πάμε στο 2%. Πρέπει να υπάρξει ένα αναπτυξιακό σχέδιο. Οικονομία στο Δημόσιο! Έχω ξαναπεί, ότι αν έκαναν στην Ελλάδα, ότι έκανα εγώ στο Δήμο, η χώρα δεν θα ήταν σε αυτή την κατάσταση.

Μανιάτης: Ως ΔΗΣΥ θα στηρίξουμε κάθε μέτρο που στηρίζει όσους το χρειάζονται. Σήμερα αποκαλύφθηκε πως οι Έλληνες είναι φτωχότεροι γιατί “έκλεψαν” από την μεσαία τάξη 2 δισ. μέσα από φόρους. Πιστεύω ότι χρειάζεται μείωση της φορολογίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες. Επίσης, πρέπει να υπάρξει λύση για τα κόκκινα δάνεια αλλά και ένα νέο συμβόλαιο με την κοινωνία.

Ερωτήσεις μεταξύ υποψηφίων

Ραγκούσης σε Γεννηματά: Δε θέλω να γυρίσω στο παρελθόν και τις συνθήκες που οδήγησαν στην κυβέρνηση Παπαδήμου και Σαμαρά. Ρωτώ εσύ είσαι έτοιμη να πεις όχι σε ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση Μητσοτάκη;
Γεννηματά: Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης από τον πολίτη. Είναι ηττοπαθής ο τρόπος που το προσεγγίζεις, δεν είμαστε συμπλήρωμα ο ένας στον άλλον. Αντιστρέφω το ερώτημα και τους προκαλώ όλους να τοποθετηθούν στο σχέδιο μας, το σχέδιο «Ελλάδα», την προοδευτική ατζέντα μας. Ζητώ από τους προοδευτικούς πολίτες να μας δώσουν τη δύναμη.

Ανδρουλάκης σε Γεννηματά: Ποια χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει η σχέση με την Τουρκία, σε σχέση με την Ευρώπη;
Γεννηματά: Να μην αλλάξει η στρατηγική και να μη σταματήσει ο διάλογος για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη, τους χρωστάμε ακόμη και στους πολίτες της Τουρκίας, μας υποχρεώνει το εθνικό συμφέρον για συνέχιση της συζήτησης, το είπα και στους Ευρωσοσιαλιστές

Καμίνης σε Μανιάτη: Σχετικά με το αναπτυξιακό σχέδιο της Αθήνας.
Μανιάτης: Αναδεικνύει την παθογένεια του ελληνικού δημοσίου. Για να υπογραφεί κοινή υπουργική απόφαση χρειάστηκαν υπογραφές 17 υπουργών. Καταλήξαμε σε ένα εξαιρετικά πρωτοποριακό έργο. Είχαμε εξαιρετικά αποδοτική συνεργασία με τον κ. Καμίνη. Καταφέραμε να τα ξεπεράσουμε, είναι υπόδειγμα.

Μανιάτης σε Θεοδωράκη: Για τις 2 κοινοβουλευτικές ομάδες, σκέφτομαι ότι έχεις πει πως το νέο δεν πρέπει, πως θα απαντήσουμε μείς ότι κρατάμε τις παλιές μας σχέσεις και όχι το καινούργιο
Θεοδωράκης: Όλα αυτά ήταν γνωστά από τις αρχές Σεπτέμβρη. Ο νέος αρχηγός καθοδηγεί και τις 2 κοινοβουλευτικές ομάδες και τη ΔΗΣΥ και το Ποτάμι, είναι τολμηρή απόφαση. Τα δυο κόμματα τα ψήφισαν 600 χιλ. άνθρωποι. Θα συνεργάζονται τα δυο κόμματα μέχρι τις εθνικές εκλογές. Το συνέδριο θα πάρει τις μεγάλες αποφάσεις. Θα πάμε σε ένα κόμμα, ενοποιημένο στην πράξη.

Τζιώτης σε Γάτσιο: Ολοκληρώστε την άποψή σας για την οικονομία.
Γάτσιος: Η χώρα έχει περάσει 3 μνημόνια γιατί ζει σε παραισθήσεις ακόμη. Επανεκκίνηση από τη μηχανή.

Γάτσιος σε Ανδρουλάκη: Μιας και είναι νέος άνθρωπος, ποια νομίζετε ότι είναι τα λάθη του ΠΑΣΟΚ που οδήγησαν στην κατάντια;
Ανδρουλάκης: Δεν έκανε μόνο λάθη το ΠΑΣΟΚ. Να περάσουμε τα θετικά. Υπήρχε μια ώριμη δεκαετία του 80, πατριωτική στάση τα τελευταία χρόνια από Παπανδρέου και Βενιζέλο, που δεν έπαιξαν το παιχνίδι της δημαγωγίας. Έπρεπε βέβαια να σκοτώσουμε το πελατειακό κράτος και τα στελέχη που πλούτιζαν να τεθούν στο περιθώριο. Υπήρχαν συνδικαλιστές που πολέμησαν τον νόμο Γιαννίτση μαζί με Καραμανλή και ΣΥΡΙΖΑ. Να αφήσουμε πίσω τα λάθη. Να σκοτώσουμε τη δημαγωγία.

Πόντας σε Καμίνη: Πως φαντάζεται τον εαυτό του ως «Ρομπέν των δασών» της νέας γενιάς; Τι έχει να απαντήσει στους ψηφοφόρους ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ & ΚΙΔΗΣΟ για τη διάλυση των κομμάτων;
Καμίνης: Να δημιουργήσουμε έναν κόσμο καλύτερο για τους νέους, να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, αυτό που ανάγκασε 450 χιλ νέους ανθρώπους να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό. Να τους δώσουμε κίνητρα να επιστρέψουν. Εδώ δεν πάμε να κάνουμε ένα καινούργιο κόμμα; Υπάρχει λογικότερο με μια κοινή συμφωνία να πάμε σε διάλυση κομμάτων; Να πάμε να κάνουμε τη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη!

Θεοδωράκης σε Γεννηματά: Να περιγράψουμε την επόμενη μέρα. Τι είναι αυτό που τους ετοιμάζουμε. Εγώ τόλμησα και παρουσίασα ένα σχέδιο. Θέλω να μου παρουσιάσεις και εσύ το όραμα σου για το νέο κόμμα.
Γεννηματά: Κόμμα θεσμικό. Θέλουμε δε θέλουμε Σταύρο θα πάμε μαζί, είμαστε πυλώνες για την ανασυγκρότηση του χώρου. Κόμμα ανοιχτό, θα υπάρχει πια μητρώο, με ηλεκτρονικές ψηφοφορίες. Να πούμε ότι θα είναι ενιαίο και θα παίρνουν αποφάσεις τα όργανα, τέλος στις λογικές των βαρώνων και φεουδαρχών, δεν υπάρχουν τιμάρια. Συνέδρια, συλλογικές αποφάσεις κλπ. Πάνω από όλα σημασία έχει η ανανέωση του λόγου μας. Να εξασφαλίζουμε ποσοστό συμμετοχής νέων ανθρώπων.
Γεννηματά: Έχουμε καταθέσει πολλές φορές το αίτημα για Εξεταστική για το πώς φτάσαμε ως εδώ σήμερα, δυστυχώς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αρνούνται.

Κοινό ερώτημα σε όλους

Όταν κλείσει η αξιολόγηση θα καταρτιστεί μια συμφωνία για το μέλλον της χώρας. Αυτή τη συμφωνία πρέπει να την κλείσει η σημερινή κυβέρνηση, να πάμε σε εκλογές, να κλείσει από διευρυμένη πλειοψηφία στη Βουλή; Έχετε να αντιπροτείνετε κάτι;
Ανδρουλάκης: Η θέση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών είναι το προσωρινό πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Το αφήγημα του Τσίπρα είναι ότι θα μας βγάλει από τα Μνημόνια. Δεν έχει καμία βάση οικονομικής λογικής το επιχείρημα ότι μας βγάζει. Συναίνεση δεν μπορεί να υπάρξει με ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Είναι μόνο επικοινωνιακά παιχνίδια. Για το χρέος υπήρχε συμφωνία το 2012, την υπονόμευσε όμως ο Τσίπρας. Τη λύση θα δώσουν οι εκλογές.

Καμίνης: Θα πρέπει να πάμε σε έναν ρυθμό πλεονασμάτων κάτω από 3,5% και να κλείσει τάχιστα η αξιολόγηση. Να τεστάρουμε από τώρα τη δύναμή μας στις αγορές. Ο κόσμος αυτό που θέλει είναι να φύγουμε από διχαστική δημοκρατία, να πάμε σε βασικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία. Το πρόγραμμα θα το δημοσιεύσουμε στο Συνέδριό μας γι να το γνωρίζει ο κόσμος. Να καλέσουμε τις πολιτικές δυνάμεις και να συνεργαστούμε με εκείνον που θέλει να ξεπεράσουμε τη διχαστική δημοκρατία.

Μανιάτης: Εθνικολαϊκιστική κυβέρνηση και διχαστική. Το καλοκαίρι του 2018 θα ήθελα μια άλλη κυβέρνηση να διαπραγματευτεί το μέλλον της χώρας. Μπροστά μας έχουμε μια μεγάλη πρόκληση, να κάνουμε μια μεγάλη ανατροπή και να ξεπεράσουμε τη στασιμότητα του 7%. Τσίπρας και Μητσοτάκης να καταλάβουν ότι το δικομματικό παιχνίδι δεν οδηγεί πουθενά. Η λύση θα έρθει μέσα από αυτή τη μεγάλη παράταξη.

Τζιώτης: Η Ελλάδα χρειάζεται ασφάλεια και σταθερότητα για να βγούμε από την κρίση. Να συνεργαστούμε, είναι υποχρέωση όλων των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας.

Γάτσιος: Το 2018 θα έχουν τελειώσει τα μνημόνια αλλά η κρίση θα συνεχίζεται. Πρέπει να κάνουμε διάφορα για την παραγωγή. Συζητάμε αυτό τώρα, αλλά έπρεπε να το έχουμε κάνει εδώ και χρόνια. Η χώρα δε χρειάζεται εκλογές αλλά μυαλό και υπευθυνότητα. Υπάρχει πολιτικά ο Τσίπρας γιατί ο χώρος μας δεν έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Τη χώρα θα την πάρουμε πίσω με έργα. Δε θα μας λύσει το πρόβλημα η Λαγκάρντ, η Μέρκελ κ.λπ.

Πόντας: Πραγματικά η κυβέρνηση αυτή είναι αδύναμη και ανίκανη γι αυτό πρέπει να αναζητήσουμε μια ικανή κυβέρνηση, με σοβαρότητα και συνέπεια.

Θεοδωράκης: Θα σας πάω πίσω στο 1972. Ο Ρέντφορντ είναι νεαρός και θέλει να κατακτήσει το αξίωμα του κυβερνήτη και τελικά κερδίζει. Το επιτελείο μαζεύεται και τότε απεγνωσμένος λέει «τώρα τι κάνουμε;». Αυτό είναι το λάθος των πολιτικών μέχρι στιγμής. Έπρεπε να κάνουμε ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δε μπορούν, θέλουμε μια κυβέρνηση που θα πάει μπροστά και δε θα μένει πίσω.

Γεννηματά: Ποτέ οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές δε ζήτησαν να σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δε διαπραγματεύονται από έναν ανεξέλεγκτο ηγέτη. Τώρα δε βρισκόμαστε σε ένα καθαρό τοπίο για να ξεκινήσουμε από μηδενική βάση, υπάρχουν δεσμεύσεις για τη χώρα. ΔΕ θεωρώ ικανή αυτή την κυβέρνηση και αξιόπιστη να κερδίσει την εμπιστοσύνη των εταίρων.

Ραγκούσης: Πρέπει να κορδωθεί αυτή η μάχη. Η χώρα δεν υπάρχει περίπτωση να φύγει από την κρίση με τη συμφωνία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Υπάρχει επιτακτική εθνική ανάγκη διαπραγμάτευσης. Η λύση δεν είναι να φύγει η χώρα από τα χέρια του Καμμένου και να πάει στα χέρι Βορίδη- Γεωργιάδη. Η επιμονή μου δεν είναι ηττοπάθεια.

Τέλος υπήρξε νέα παρέμβαση Ανδρουλάκη σχετικά με τη διαφωνία του με την κα Γεννηματά, που είπε πως “οι Σοσιαλιστές ψήφισαν προσωρινό πάγωμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας”, με την κα Γεννηματά να επισημαίνει πως “πρόκειται για προσωρινό πάγωμα και όχι διακοπή”.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα