Site icon NewsIT

Εκλογές στο ΠΑΣΟΚ: Τι ώρα θα μάθουμε τα αποτελέσματα και τον νικητή

13.10.2024 | 17:23
Εκλογές στο ΠΑΣΟΚ: Τι ώρα θα μάθουμε τα αποτελέσματα και τον νικητή

Δεύτερος γύρος για την ανάδειξη νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024. Στιγμιότυπο από το εκλογικό κέντρο στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Έκλεισαν στις 7:30 οι κάλπες μετά και την ημίωρη παράταση στις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κινήματος. Νίκος Ανδρουλάκης ή Χάρης Δούκας; Απόψε η απάντηση.

Όπως αναμενόταν, η συμμετοχή στις επαναληπτικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ ήταν μειωμένη, σε σχέση με τον πρώτο γύρο της περασμένης Κυριακής (06.10.2024).

Μέχρι τις 7 το απόγευμα είχαν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα, πάνα από 211.000 ψηφοφόροι, 24,3% λιγότεροι σε σχέση με την προσέλευση στις πρώτες κάλπες.

Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε τελικά στις 7:30 μ.μ. μετά και την τριαντάλεπτη παράταση και λίγη ώρα αργότερα αναμένεται να γίνει γνωστός ο νικητής.

Με τους Νίκο Ανδρουλάκη και Χάρη Δούκα να διεκδικούν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, η καταμέτρηση των ψήφων αναμένεται να είναι ταχύτερη συγκριτικά με τον πρώτο γύρο.

Πότε θα γνωρίζουμε τον νικητή

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις ωστόσο, και με δεδομένη τη γρήγορη ροή που διαφάνηκε στον πρώτο γύρο, η εικόνα για τον νέο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ θα ξεκαθαρίσει γύρω στις 8 με 8:30 το βράδυ.

Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία είχαν οι 303.000 που ψήφισαν την περασμένη Κυριακή και δεν χρειάζεται να καταβάλουν εκ νέου το αντίτιμο των 3 ευρώ.

Οι εκλογείς μπορούσαν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της χώρας ή του αποδήμου, ανεξάρτητα από το εκλογικό τμήμα που ψήφισαν στον α’ γύρο. 

Εκλογές ΠΑΣΟΚ για τους απόδημους

Οι κάλπες στο εξωτερικό είχαν διαφορετικό ωράριο και συγκεκριμένα αυτό που ίσχυε και στον πρώτο γύρο, όπως θα δείτε παρακάτω:

Τα εκλογικά τμήματα της Αυστραλίας:

Σίδνεϋ από 09:00 έως 18:00 τοπική ώρα, Μελβούρνη από 10:00 έως 19:00 τοπική ώρα

Τα εκλογικά τμήματα της Κύπρου από 7:00 έως 19:00 τοπική ώρα

Τα εκλογικά τμήματα των χωρών της Ε/Ε από 9:00 έως 17:00 τοπική ώρα

Τα εκλογικά τμήματα της Αγγλίας από 12:00 έως 16:00 τοπική ώρα

Τα εκλογικά τμήματα των ΗΠΑ (Νέα Υόρκη) από 8:00 έως 13:00 τοπική ώρα και

Τα εκλογικά τμήματα του Καναδά (Κεμπέκ) από 10:00 έως 17:00 τοπική ώρα.

Η ταυτοποίηση των ψηφοφόρων

Για την ταυτοποίησή τους απαιτείτο η επίδειξη στην εφορευτική επιτροπή αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου/διπλώματος οδήγησης νέου τύπου.

Η αναζήτησή τους έγινε από το μητρώο ψηφισάντων και όχι από τον εθνικό εκλογικό κατάλογο, όπως έγινε στον α΄ γύρο. Ως εκ τούτου, δεν χρειαζόταν ο ΑΜΚΑ για τους ψηφοφόρους 16 ετών και τους αλλοδαπούς.

Για να ψηφίσουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι δεν χρειαζόταν να καταβάλουν αντίτιμο, ενώ μπορούσαν να προσέλθουν σε όποιο εκλογικό τμήμα επιθυμούν, σε όποια περιοχή της χώρας – μπορούσαν να ψηφίσουν δηλαδή και σε διαφορετικό εκλογικό τμήμα από την προηγούμενη φορά.

Ποιοι δεν είχαν δικαίωμα ψήφου στις επαναληπτικές εκλογές

Υπενθυμίζεται ότι η διαφορά σε σχέση με την πρώτη Κυριακή των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ, ήταν ότι πλέον δεν μπορούσαν να λάβουν μέρος οι πολίτες που δεν συμμετείχαν στον πρώτο γύρο.

«Δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο όσοι ψήφισαν στον α’ γύρο της 6ης Οκτωβρίου 2024», ανέφερε χαρακτηριστικά η «πράσινη» εγκύκλιος.

«Για τον β’ γύρο έχουν εκδοθεί νέες σφραγίδες με νέα αρίθμηση που θα αποσταλούν μαζί με το εκλογικό υλικό και ως εκ τούτου η σφραγίδα που χρησιμοποίησε κάθε εκλογικό τμήμα στον α’ γύρο πρέπει να αποσυρθεί και να αντικατασταθεί από τη νέα. Η χρήση της παλιάς σφραγίδας θα επιφέρει ακυρότητα του αποτελέσματος», αναφέρει η νέα εγκύκλιος.

Τι γίνεται αν υπάρξει πρόβλημα με το tablet

Σε περίπτωση που παρατηρηθεί καθυστέρηση στο σύστημα του tablet ή τεχνικό πρόβλημα, σταματά η εκλογική διαδικασία επί τόπου, σφραγίζεται η κάλπη με ευθύνη της εφορευτικής επιτροπής και ενημερώνεται η ΕΔΕΚΑΠ.

Αυτονόητο είναι ότι, σε αυτήν την περίπτωση δε σημειώνονται ονόματα στην κατάσταση ψηφισάντων, αφού δε θα είναι εφικτή η διαπίστευση των ψηφοφόρων μέσω tablet.

Η εκλογική διαδικασία ξεκινά ξανά μόλις επανέλθει η λειτουργία του tablet.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version