- Ειλημμένη η απόφαση Τσίπρα για προσφυγή στις κάλπες - Να ορισθεί ημερομηνία εκλογών ζητούν επιτακτικά συνεργάτες του για να μην παρατείνεται η αστάθεια - Τι περιμένει ο πρωθυπουργός για να τις ορίσει τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο - Πόλεμος Μαξίμου - Αριστερής Πλατφόρμας - Σκληρή ανακοίνωση Γεροβασίλη
Αποφασισμένος να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο είναι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Οι συνεχείς επαφές με συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου αυτό δείχνουν και με την δόση πλέον να έχει μπει στο ταμείο, δεν υπάρχει κάτι που να τον εμποδίζει να προσφύγει στις κάλπες.
Μάλιστα, αυτό που του αναφέρουν πολλοί από τους στενούς του συνεργάτες είναι να γίνουν οι εκλογές όσο πιο γρήγορα γίνεται προκιμένου να μην έχουν γίνει ακόμα αισθητά στις τσέπες και στην καθημερινότητα των ελλήνων τα μέτρα του 3ου Μνημονίου. Επίσης, αν προκηρύξει άμεσα εκλογές δεν θα δώσει την δυνατότητα στους εσωκομματικούς πολιτικούς του αντιπάλους να οργανωθούν.
Οι ημερομηνίες που θεωρούνται κυρίαρχες είναι η 20η και η 27η Σεπτεμβρίου.
Εκείνοι που εισηγούνται την μετάθεση του χρόνου εκλογών στις 11 Οκτωβρίου αναφέρουν ότι εάν γίνουν μετά την πρώτη αξιολόγηση, η κυβέρνηση θα έχει διαμορφώσει κλίμα εμπιστοσύνης έναντι των εταίρων για την αποφασιστικότητά της να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη νέα συμφωνία και θα μπορεί να πάει στις εκλογές έχοντας εξασφαλίσει δεσμεύσεις σχετικά με το χρέος.
Η κ. Γεροβασίλη καταγγέλλει την Αριστερή Πλατφόρμα ότι “εδώ και τρία χρόνια οι ίδιοι καταψήφιζαν και δεν έδειξαν καμιά εμπιστοσύνη σχεδόν σε όλες τις αποφάσεις της κεντρικής επιτροπής τα τελευταία χρόνια ακριβώς διότι δεν περιείχαν την προοπτική υιοθέτησης της δραχμής”.
Απευθυνόμενη στους διαφωνούντες βουλευτές, η κυβερνητική εκπρόσωπος ρωτά εάν η η μετάβαση στο νέο νόμισμα που εισηγείται θα είναι σε συμφωνία με τους εταίρους ή όχι. Εάν ναι, επισημαίνει, αυτό συνεπάγεται μνημόνιο με δραχμή “πράγμα που δεν εγγυάται σε καμία περίπτωση καλύτερη λύση για τα φτωχά και μεσαία στρώματα”. Και εάν δεν είναι συμφωνημένη, συνεχίζει, “πως θα στηριχτεί το νέο νόμισμα; Με ποια αποθεματικά; Με ποια ρευστότητα;”.