Τρίτη, 19 Νοε.
13oC Αθήνα

Εκλογικός νόμος: Σενάρια επί σεναρίων! Κίνηση ματ Μητσοτάκη με τους Έλληνες του εξωτερικού

Εκλογικός νόμος: Σενάρια επί σεναρίων! Κίνηση ματ Μητσοτάκη με τους Έλληνες του εξωτερικού
Φωτογραφία InTime News

Με μια κίνηση ματ επιχειρεί να παγιδεύσει (ξανά) τον ΣΥΡΙΖΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτή δεν είναι άλλη από την απόφασή του να διαχωρίσει από τον εκλογικό νόμο και την κατάργηση της απλής αναλογικής την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, στενεύοντας έτσι τα περιθώρια που έχει η αξιωματική αντιπολίτευση να μην συναινέσει σ’ αυτό που και η ίδια υποστήριζε μεν ως κυβέρνηση, αλλά ουδέποτε εφάρμοσε.

Ψήφιση της ρύθμισης από τον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει, άλλωστε, ότι συγκεντρώνονται οι 200 ψήφοι που απαιτεί το Σύνταγμα κι έτσι οι Έλληνες του εξωτερικού θα έχουν σ’ αυτή την περίπτωση δικαίωμα να ψηφίσουν από τις επόμενες κιόλας εκλογές.

Μιλώντας ενώπιον της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ στην πρώτη συνεδρίασή της μετά τις εκλογές και παράλληλα με την εκλογή του Γιώργου Στεργίου ως νέου γραμματέα της, ο πρωθυπουργός τόνισε χαρακτηριστικά ότι «αν υπάρχει ένα νομοσχέδιο που πρέπει να ψηφιστεί από 300 βουλευτές είναι αυτό». Και πρόσθεσε ότι «διεκδικούμε να είμαστε η κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και ως παράταξη η ΝΔ πρέπει να γίνουμε το προοδευτικό ρεύμα όσο το δυνατόν περισσότερων Ελλήνων».

Όπως τόνισε, επίσης, ο κ. Μητσοτάκης, το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού καθίσταται μία από τις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησής του κι έτσι η σχετική ρύθμιση αναμένεται πολύ σύντομα στη Βουλή.

Την ίδια στιγμή, σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο και την κατάργηση της απλής αναλογικής, οι συσχετισμοί της Βουλής αποκλείουν θεωρητικά το ενδεχόμενο ψήφισης των νέων διατάξεων από 200 βουλευτές, ούτως ώστε οι επόμενες εκλογές να γίνουν με το νέο σύστημα. Ακόμη, δηλαδή, κι αν συμπράξει το ΚΙΝΑΛ, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ που τάσσονται υπέρ της απλής αναλογικής αθροίζουν 101 βουλευτές.

Έτσι, φαίνεται πως αρχίζουν να κερδίζουν έδαφος ακόμη και σενάρια μικτού συστήματος εκλογής με λίστα και σταυρό και μικρές, κατά βάση μονοεδρικές περιφέρειες – το λεγόμενο «γερμανικό μοντέλο», δηλαδή. Ένα μοντέλο που είχε προτείνει το 2003 ο Κώστας Σημίτης και ο Κώστας Σκανδαλίδης ως αρμόδιος υπουργός, αλλά καταψηφίστηκε από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας του ΠΑΣΟΚ κι έμεινε στα χαρτιά, οδηγώντας εν τέλει στον εκλογικό νόμο με το μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα, ο οποίος ισχύει έως σήμερα με μικρές παραλλαγές.

Μια τέτοια πρόταση θα μπορούσε να περάσει ακόμη και μόνο με την πλειοψηφία των βουλευτών της ΝΔ, καθώς από τη στιγμή που δεν συγκεντρώνονται 200 ψήφοι για την άμεση εφαρμογή του νέου νόμου ελάχιστη σημασία έχει αν θα ψηφιστεί από 151 ή από… 199 βουλευτές και θα εφαρμοστεί από τις μεθεπόμενες εκλογές. Με απλά λόγια, η κυβέρνηση μπορεί να φέρει έτσι τη ρύθμιση που η ίδια επιθυμεί, επιδιώκοντας μεν ευρύτερες συναινέσεις, αλλά χωρίς να τις χρειάζεται κιόλας.

Στα χαρτιά παραμένει, βέβαια, και το σενάριο αλλαγής του εκλογικού νόμου με 180 ψήφους διά μέσου της συνταγματικής αναθεώρησης, όπως ήδη έχει αποκαλύψει το newsit.gr. Να περάσει, δηλαδή, στο άρθρο 54 του Συντάγματος σε αντικατάσταση της διάταξης που ψηφίστηκε στην προηγούμενη Βουλή από την πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ για την υποχρεωτική θέσπιση της απλής αναλογικής αντίθετη διάταξη, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από 180 βουλευτές και στη συνέχεια να ψηφιστεί εκτελεστικός του Συντάγματος νόμος – ο νέος, δηλαδή, εκλογικός νόμος, χωρίς απλή αναλογική. Όπερ σημαίνει πως σ’ αυτή την περίπτωση η ΝΔ θα χρειαστεί τη σύμπραξη του ΚΙΝΑΛ και μάλιστα χωρίς… διαρροές, αφού μαζί αριθμούν ακριβώς 180 βουλευτές.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις