Παρασκευή, 13 Σεπτ.
25oC Αθήνα

«Έκπτωτος» ο Κασσελάκης αποφάσισε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ – Υπερψήφισαν 17, τον στήριξε μόνο η Τζάκρη

«Έκπτωτος» ο Κασσελάκης αποφάσισε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ – Υπερψήφισαν 17, τον στήριξε μόνο η Τζάκρη
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Αποφασισμένος να συγκρουστεί μετωπικά και να μην αποδεχθεί την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ η οποία αποδεχόμενη την πρόταση μομφής οδήγησε στην καθαίρεσή του, είναι ο Στέφανος Κασσελάκης.

Από νωρίς το απόγευμα οι διεργασίες, οι διαρροές και το παρασκήνιο ήταν έντονο. Ωστόσο, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε εκτάκτως το βράδυ της Πέμπτης (12/9/24) έβαλε τη βούλα στην έκπτωση του Στέφανου Κασσελάκη από το αξίωμά του,  με 17 υπέρ και 1 ψήφο κατά αυτή της Θεοδώρας Τζάκρη.

Λίγο μετά την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας, η πλευρά Κασσελάκη εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση στην οποία μιλά για «ιστορικό πολιτικό ατόπημα, αλλά αποτελεί και παράτυπη ενέργεια που οδηγεί σε πολιτική και διαχειριστική παράλυση τον Οργανισμό του κόμματος».

Όλη η δήλωση της πλευράς Κασσελάκη

«Η αντικαταστατική διαδικασία που ακολουθήθηκε προκειμένου να αμφισβητηθεί και να αποπεμφθεί ο εκλεγείς με τριετή θητεία πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης δεν αποτελεί μόνο ιστορικό πολιτικό ατόπημα, αλλά αποτελεί και παράτυπη ενέργεια που οδηγεί σε πολιτική και διαχειριστική παράλυση τον Οργανισμό του κόμματος.

Η πρεμούρα της κομματικής γραφειοκρατίας να καθαιρέσει την ίδια ώρα της έκδοσης της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής τον εκλεγμένο με τριετή θητεία πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, προκαλεί πολιτική και διαχειριστική παράλυση στον Οργανισμό του κόμματος, εφόσον δεν μπορεί να γίνει καμία έγκυρη διαχειριστική πράξη ή πράξη εκπροσώπησης του κόμματος.

Τα όποια πληρεξούσια για τρέχουσες καθημερινές διαχειριστικές πράξεις που αφορούν το κόμμα έχουν δοθεί από τον πρόεδρο ισχύουν μόνο εφόσον ο εξουσιοδοτών πρόεδρος παραμένει στην θέση του. Αν ο εξουσιοδοτών εξέπεσε, όπως ισχυρίζεται η κομματική γραφειοκρατία συμπαρέσυρε και τους πληρεξουσίους. Δεν υπάρχει εντολοδόχος, χωρίς εντολέα.

Άρα το πληρεξούσιο του Στέφανου Κασσελάκη προς τον Χρήστο Μαυροκεφαλίδη για την διαχείριση των οικονομικών του κόμματος είτε είναι σε ισχύ με τον πρόεδρο στην θέση του είτε καταργήθηκε επειδή ο πρόεδρος εξέπεσε και νομικά το συμπαρέσυρε καταργώντας το. Η λύση είναι μία: Η ομόφωνη και ομόθυμη αναγνώριση του νομικού κανόνα ότι ο πρόεδρος παραμένει στην θέση του».

Η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας

«H K.E. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ανώτερο όργανο του κόμματος και αυθεντικός ερμηνευτής του Καταστατικού, υπερψηφίζοντας την πρόταση άρσης εμπιστοσύνης, κήρυξε αυτόματα έκπτωτο τον Στέφανο Κασσελάκη από το αξίωμα του προέδρου του κόμματος και ενεργοποίησε τις διατάξεις του καταστατικού για τη διενέργεια εκτάκτου Συνεδρίου του κόμματος.

Ο σεβασμός στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Κόμματος και η τήρηση του καταστατικού και των κομματικών διαδικασιών είναι υποχρέωση για κάθε μέλος και στέλεχος και ουδείς είναι ανώτερος αυτών.

Συνεπώς, το ζήτημα αυτό είναι λήξαν».

Κόντρες δίχως τέλος

Το ποιος έχει τη διοικητική και νομική ευθύνη του κόμματος, έφερε νέες κόντρες μεταξύ της πλευράς Κασσελάκη και των εσωκομματικών του αντιπάλων.

Από νωρίς, πριν τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, υπήρξαν πληροφορίες για έναν διάλογο μεταξύ του οικονομικού υπεύθυνου του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Μαυροκεφαλίδη και του Μανώλη Καπνισάκη αλλά και του Στέφανου Κασσελάκη για το θέμα.

Σε αυτή τη συζήτηση, ο κύριος Μαυροκεφαλίδης φέρεται να απάντησε ότι υπεύθυνος για το νομικό κομμάτι ήταν ο Στέφανος Κασσελάκης.

Αργότερα, η Ράνια Σβίγκου σύμφωνα με πληροφορίες είπε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης της έθεσε θέμα τόσο για το ποιος είναι υπεύθυνος φορολογικά και νομικά για το κόμμα, όσο και για το αν είναι Πρόεδρος.

Διάψευση από Μαυροκεφαλίδη

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Χρήστος Μαυροκεφαλίδης στη συνέχεια «άδειασε» τον Στέφανο Κασσελάκη.

Είπε πως στη σχετική ερώτηση που του έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης για το ποιος είναι διοικητικά και φορολογικά υπεύθυνος, ο κύριος Μαυροκεφαλίδης του απάντησε ότι «εγώ ο Μαυροκεφαλίδης είμαι υπεύθυνος».
Και ο Στέφανος Κασσελάκης του είπε «άνοιξέ μου το γραφείο μου».

Άρα, «ο Κασσελάκης λέει ψέματα σε όλες τις διαρροές που έκανε απόψε» υποστηρίζει η άλλη πλευρά.

Επίσης, Θεοδώρα Τζάκρη απείλησε ότι το θέμα της έκπτωσης Κασσελάκη θα φτάσει στα δικαστήρια…

Η ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη: Γίνονται προβοκάτσιες, είμαι εδώ!

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, έκανε την πρώτη του ανάρτηση ο Στέφανος Κασσελάκης που τις τελευταίες 4 ημέρες, παρέμενε σιωπηλός,  από το «στρατηγείο» του, στις Σπέτσες.

«Επειδή αυτήν τη στιγμή γίνονται απίστευτες προβοκάτσιες -από ψευδείς διαλόγους ως ψευδή προσκλητήρια- (μέχρι δήθεν υποστηρικτή μου με καπέλο του Τραμπ επιστράτευσαν!), θέλω να ζητήσω από τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να μη διοργανώνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας» έγραψε ο Στέφανος Κασσελάκης στην ανάρτησή του.

«Και κυρίως να μη σαμποτάρουν την επίσκεψη του Επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νίκου Παππά, στη ΔΕΘ.
Απέναντι στην εκτροπή, η ψυχραιμία, η υπομονή και η αυτοσυγκράτηση είναι η δύναμή μας.
Μετατρέψτε την οργή σας σε δημιουργία. Είμαι εδώ» κατέληξε.

Ένταση έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ, τεταμένη ήταν η ατμόσφαιρα και έξω από το κτίριο της Κουμουνδούρου, με συγκεντρωμένους να προπηλακίζουν την Όλγα Γεροβασίλη και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο.

Η ένταση, επικράτησε κατά την προσέλευση των στελεχών του κόμματος στα γραφεία.
 
Η

«Μάθατε τις καρεκλίτσες, συγχαρητήρια, ντροπή σας, νούμερα» φώναζε μια ομάδα ανθρώπων έξω από τα κεντρικά του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις