Πέντε ώρες κατέθετε στην Εξεταστική Επιτροπή ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Γιάννης Ρουμπάτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην κατάθεση του ο κ. Ρουμπάτης στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής φέρεται να είπε ότι παρακολουθούσε τον Στέργιο Πιτσιόρλα ο οποίος είχε την ιδιότητα του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ.
Ο Γιάννης Ρουμπάτης πρόσθεσε, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ότι ενημέρωσε τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τη «δράση» του «τεχνοκράτη» Πιτσιόρλα, χωρίς όμως να τον κατονομάσει. Όταν ο κ. Πιτσιόρλας έγινε λίγο μετά υφυπουργός, αναγκάστηκε να σταματήσει την παρακολούθηση του λίγες ημέρες αργότερα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Στέργιος Πιτσιόρλας διατέλεσε πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ από τον Μάρτιο του 2015 έως τον Νοέμβριο του 2016 οπότε και ορίστηκε υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, όπου παρέμεινε έως τον Αύγουστο του 2018.
Κύκλοι της συμπολίτευσης, επισήμαιναν πως ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ερωτηθείς για την εισαγγελέα της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου που υπέγραψε για την επισύνδεση του Νίκου Ανδρουλάκη, φέρεται να ανέφερε πως είναι μια εξαιρετική εισαγγελέας, δεν θα υπέγραφε τίποτα αν δεν ήταν σύμφωνο με το νόμο.
Φέρεται να τόνισε πως εάν υπήρχε επισύνδεση με τήρηση της νομιμότητας, αυτή είναι απολύτως νόμιμη, παρότι η προσωπική του άποψη είναι διαφορετική σε ό,τι αφορά βουλευτές και ευρωβουλευτές. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ο κ. Ρουμπάτης έκανε χρήση του απορρήτου, αναγνωρίζοντας το απόρρητο που διέπει τους διοικητές της ΕΥΠ, προσθέτοντας ότι το προσωπικό της ΕΥΠ δεν καταθέτει στα δικαστήρια, καθώς υπάρχει ειδικό απόρρητο για τα στελέχη της ΕΥΠ. Παρατήρησαν, από όσα ανέφερε ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ πως συμφώνησε ότι τα τα ηχητικά των επισυνδέσεων καταστρέφονται αυτόματα εντός 6-9 μηνών. Φέρεται να επιβεβαίωσε ότι παρέδιδε απόρρητο υλικό παρακολουθήσεων στον κ. Τσίπρα. Ερωτηθείς για το περιεχόμενο των συνομιλιών του με τον πρώην Πρωθυπουργό δεν απάντησε, χαρακτηρίζοντάς τες ιδιωτικές συνομιλίες…
Λέγεται πως ο κ. Ρουμπάτης κατέθεσε πως κατά τη διάρκεια της θητείας του δεν υπέπεσε στην αντίληψή του η ύπαρξη συστήματος spyware στην Ελλάδα, είτε από ιδιώτη είτε από κρατικό φορέα, σημειώνοντας ότι δεν χρειάστηκε να κάνει κάποια σχετική έρευνα καθώς δεν υπήρξε τέτοια καταγγελία.
Οι ίδιες πηγές, όμως παρατηρούσαν σε αυτό το θέμα πως ο κ. Ρουμπάτης είχε αντίφαση καθώς σε ερώτηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να είπε ότι υπήρχαν πληροφορίες για spyware, τις οποίες η υπηρεσία έψαξε αλλά δεν βρήκε κάτι.
Ο κ. Ρουμπάτης φέρεται να έκανε ειδική αναφορά στο μεταναστευτικό, το οποίο εργαλειοποιεί η Τουρκία και ορθά οι ελληνικές Κυβερνήσεις, πρώην και νυν, το αντιμετωπίζουν. Δικαιολόγησε μάλιστα τη σημαντική αύξηση των νόμιμων επισυνδέσεων, εξαιτίας των αυξημένων μεταναστευτικών ροών και των λοιπών εθνικών κινδύνων που προκύπτουν.
Ερωτηθείς για τις συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ ο κ. Ρουμπάτης φέρεται να ήταν κατηγορηματικό λέγοντας πως ήταν κατηγορηματικός ότι η ΕΥΠ δεν είχε καμία σχέση, πιθανολογώντας ότι αυτή μπορεί να έγινε εκτός της ελληνικής επικράτειας.
Διαφορετική, εικόνα και σε έμφαση σε άλλα σημεία… οι πληροφορίες που μεταφέρονται από πηγές που πρόσκεινται από κύκλους της Αντιπολίτευσης.
Αυτές οι πηγές σημείωναν ότι ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ ανέφερε ότι ενώπιον της επιτροπής δεν ισχύει κανένα απόρρητο, δεν το επικαλούμαι και θα πω ότι γνωρίζω. Τόνισε πως η επισύνδεση βουλευτή η ευρωβουλευτή δεν είναι σε καμία περίπτωση νόμιμη, εκφράζοντας την άποψή του πως και το Σύνταγμα αλλά και ο Νόμος το απαγορεύουν. Μάλιστα, λέγεται πως ο κ. Ρουμπάτης, είπε πως υιοθετώ πλήρως την ανάλυση του Βαγγέλη Βενιζέλου περί μη νομιμότητας της παρακολούθησης βουλευτή η ευρωβουλευτή. Και αυτή την άποψή του την καθιστώ κομμάτι της κατάθεσης μου.
Ερωτηθείς για τις ενημερώσεις που κάνει ο διοικητής της ΕΥΠ στον Πρωθυπουργό, φέρεται να απάντησε ότι τον ενημερώνει για όλα τα σημαντικά ζητήματα, άλλοτε προφορικά άλλοτε με σημείωμα. Και τόνισε πως εγώ ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό για όλα τα ζητήματα που χειρίστηκε η υπηρεσία. Είπε όμως ότι τις συνομιλίες μου με τον Πρωθυπουργό δεν μπορώ να τις μεταφέρω Τόνισε πως δεν υπήρξε ποτέ θέμα που του ζήτησε ο κ. Τσίπρας να κάνει επισύνδεση, σημειώνοντας ειδικά ότι οι πολιτικοί δεν εμπεριέχονται στην διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων.
Σχετικά με το ηλεκτρονικών αρχείο των επισυνδέσεων που κάνει η ΕΥΠ φέρεται να απάντησε πως αυτό καταστρέφεται όταν γεμίσει ο δίσκος αλλά υπάρχουν πάντα και γραπτές σημειώσεις επί των συνακροασεων. Σχετικά με το υλικό που αφορά τον φάκελο Νίκου Ανδρουλάκη, φέρεται να κατέθεσε πως ακόμα και να έχει καταστραφεί το ηχητικό υλικό πρέπει να υπάρχουν σημειώσεις από τις συνακροάσεις. Το γραπτό υλικό καταστρέφεται μετά δύο χρόνια, όχι σε ένα χρόνο. Ο χώρος που βρίσκονται οι φάκελοι είναι ειδικού χειρισμού και λίγοι υπάλληλοι έχουν πρόσβαση σε αυτόν Μάλιστα, φέρεται, επίσης, να κατέθεσε πως κανένας υπάλληλος της ΕΥΠ δεν θα κατέστρεφε έναν φάκελο παρακολούθησης αν δεν είχε ρητή εντολή.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Ρουμπάτη φέρεται να είπε πως για ένα πρόσωπο σαν τον Ανδρουλάκη θα έπρεπε να υπάρχει τόμος πληροφοριών για να δικαιολογεί την παρακολούθησή του και τόνισε πως η ΕΥΠ δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για ίδιον όφελος πολιτικών. Λέγεται, ότι ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ ανέφερε στην κατάθεσή του ότι ο ίδιος ενημέρωνε τον Μητσοτάκη και πριν αυτός γίνει πρωθυπουργός όπως και ότι έχει δώσει και στον κ. Τσίπρα αλλά και στον κ. Μητσοτάκη τους 2 τόμους από τις έρευνες της ΕΥΠ για την διαφθορά.
Φέρεται να είπε ότι ενημέρωσε τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, για σημαντικές υποθέσεις που αφορούσαν την Υπηρεσία και για κρίσιμα θέματα, αλλά και ότι έλαβε πολύτιμες πληροφορίες από τον κ. Μητσοτάκη για την πιθανότητα πραξικοπήματος στην Τουρκία.